Biografie pod stromeček

biografie-perex
Nakupujete dárky na poslední chvíli? V dnešních knižních tipech vám nabízíme pěknou inspiraci v podobě knižních biografií. Pojďte se na ně podívat s námi!

 

Fanoušky dobré muziky překvapíte a potěšíte biografií kanadského hudebníka Leonarda Cohena. Autor knihy, Liel Leibovitz, se filosoficky zamýšlí nad Cohenovým dílem a pátrá po oné „nadčasovosti“ a hluboké pravdivosti, díky nimž má hudebník, spisovatel, filosof a básník L. Cohen nejširšímu publiku stále co říci. Knihu Leonard Cohen – Život, hudba a vykoupení vydalo nakladatelství Vyšehrad.

Leonard Cohen

Základní  etapy  umělcova  života  jsou  samozřejmě  načrtnuty,  jádrem  knihy  je  však  něco  jiného. Čím  to,  že  je  Leonard  Cohen  už  téměř  šedesát  let  uznávaný  a obdivovaný?  Čím  to,  že  když  vejde  na pódium,  nabitý  sál  ztichne  a všichni  čekají  se  zatajeným  dechem? V konfrontaci  s dobou  se  Leibovitz  zabývá  i dílem  některých  zpěváků  a rockových  skupin,  které  se  v Cohenově  „éře“  spolupodílely  na utváření  měřítek,  s nimiž  se  Cohen  musel  vyrovnávat  a kterým  ne  vždy  vyhovoval.  Na rozdíl  od nich  se  však  Cohenovi  podařilo  udržet se  na vrcholu:  díky  tomu,  že  zůstal  věrný  svému  jedinečnému  prorockému  vnímání,  vnímání,  které  je  pro  miliony  lidí  na celém  světě  hluboce  pravdivé,  a díky  obrovskému  charismatu,  které  dokázalo  kdysi,  v roce  1970,  zkrotit  zdivočelý  statisícový  dav  na hudebním festivalu  na ostrově  Wight.

„Tajemný nápěv“

Že se z Leonarda Cohena stal úplně jiný člověk, si John Lissauer uvědomil, jakmile uviděl Casio. Byl rok 1984 a jeho mile překvapilo, když se mu zpěvák ozval po deseti letech mlčení. Lissauer věděl o Cohenově neuspořádaných osobních vztazích a čekal člověka pošramoceného životem, vůbec ale nebyl připraven na trubadúra, který vyměnil kytaru za jednu z těch hračiček s plochým plechovým zvukem, rozvěšeným v obchodech pro turisty po celé Broadwayi.

Pokračujte v četbě ukázky z knihy!

Autor: Liel Leibovitz

Překlad: Kateřina Novotná
Počet stran: 216
Formát: 165 x 240
Vazba: vázaná

Přečtěte si více o knize Leonard Cohen

————————————————————

Žena, která si díky své nekompromisnosti a rozhodnosti získala označení Železná lady – to je Margareth Thatcherová. Přečtěte si její poutavý životní příběh v biografii Nezlomná autora Robina Harrise! Knihu o trojnásobné britské premiérce vydalo nakladatelství Leda.

Nezlomná

Životopis Margarety Thatcherové (1925–2013), trojnásobné britské premiérky, je fascinující jako román, vymyslet by se ovšem nedal. Je to příběh dívky z malých poměrů, jež pod dohledem přísného, laskavého otce vyrostla k významné dějinné roli. Británie byla v době politického zrání Thatcherové politicky svobodná, avšak vyčerpaná válkou, ztrátou impéria, dislokací milionů a postupným rozpadem průmyslu. Země ztrácela ekonomickou svobodu, onen základ skromné a těžce zasloužené prosperity její rodiny. Z velké krize ovšem mohou povstat velcí politici, kteří voličům dokáží předložit, co demokracie bytostně nesnáší – pot a slzy. Příběh statečné Margarety je kronikou urputného zápasu proti socialistům, odborům, státní byrokracii, oligarchii monopolů a zestátněných firem i téměř celé akademii teoretizujících ekonomů.

 

Bylo stále obtížnější zkombinovat život hospodyně a matky s požadavky politického a zvláště parlamentního provozu. Domácnost ve stále větší míře zůstávala ve stínu veřejného života, až jím nakonec byla téměř úplně absorbována. Paní domu zastoupily uklízečky, i když ne kuchařky. Situaci usnadňovalo, že děti už nebyly doma. Poté, co Denis prodal svoji firmu, měl pružnější denní rozvrh, což ovšem neznamenalo, že by převzal domácí povinnosti. A Margaret to neměla daleko do práce.

Autor: Robin Harris

Překlad: Miloš Calda
Počet stran: 456
Formát: 165 × 239
Vazba: vázaná

Přečtěte si více o knize Nezlomná

————————————————————

Ikona svého lidu, zahrnována poctami i šperky, v nitru však nejistá, zoufale toužící po lásce, již nikdy nepoznala. Eva Perónová, první dáma Argentiny, to v životě neměla jednoduché. O tom se můžete společně s námi přesvědčit v biografii Evita, jejímž autorem je Marcos Aguinis. Knihu vydalo nakladatelství Metafora.

Evita

Ze dna až na vrchol. Ponižované nemanželské dítě, nevzdělaná chudá dívka, nepříliš úspěšná herečka, kráska zahrnovaná dary předních státníků a vítaná jako královna, nemilosrdná bojovnice, prezidentova choť a první dáma Argentiny… to všechno byla Evita Perónová. A nyní promlouvá, plná hněvu, vášně, nevinnosti i viny. Naplno, bez příkras a bez milosrdných lží. Ze záhrobí. Autor téhle knihy nenapsal obyčejný životopis – přes propast času dal zaznít hlasu samotné Evity. Téměř uvěříme, že je to vskutku Evita, kdo ze sebe chrlí svou bolest, vztek, lásku i nenávist. Syrovou zpověď o bídě a ponížení, naivitě, slávě, sexu a touze po moci, ve které tato hříšnice-světice nevynechá ani ty nejhanebnější detaily svého neuvěřitelného života. Po smrti už se nelže…

Královské přivítání

Jak letadlo zamířilo k zemi, přepadla mě nevolnost. Cáry mlhy lomily sluneční paprsky. Sklonila jsem hlavu a Lilian mi podala ručník. Snažila se mě přinutit, abych zhluboka dýchala. Letadlo při přistání poskakovalo jako kůň v klusu a já měla žaludek obrácený naruby. Konečně jsme se dotkli země a rolovali po ranveji, což mě trochu uklidnilo, navzdory otřesům, které způsobovaly hrboly v asfaltu.

Neváhejte a pokračujte v četbě ukázky z knihy!

Autor: Marcos Aguinis

Překlad: Jana Suchánková
Počet stran: 360
Formát: 135 × 206
Vazba: vázaná

Přečtěte si více o knize Evita


Jsou biografie vaším oblíbeným čtivem? Jaké osudy slavných lidí patří k vašim nejoblíbenějším? Dejte nám vědět v komentářích!

Nejen tyto, ale i další knihy můžete získat v našich aukcích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeLeonard Cohen
Život, hudba a vykoupení

Leibovitz, Liel

Vyšehrad, 2014

zobrazit info o knizeNezlomná

Harris, Robin

Leda, 2014

zobrazit info o knizeEvita

Aguinis, Marcos

Metafora, 2014

Napsat komentář