Objevy a objevitelé

Věda - ilustrační
Své čtenářské touhy dnes naplní všichni příznivci literatury faktu. Jim, a samozřejmě i všem ostatním zájemcům, představujeme dvojici titulů, které se zabývají životy českých vědců a vynálezců a také světovými fyzikálními objevy, jež pomáhaly utvářet dvacáté století.

V publikaci nazvané Století fyzikálních objevů se její autor Ivo Kraus podrobně věnuje rozsáhlým změnám, k nimž v minulém století přispěl rozvoj přírodních věd, zejména fyziky. Čtenáře s těmito tématy seznamuje i prohlubuje jeho znalosti. Ať už vás zajímají spíše životopisy vynálezců nebo přínosy jejich objevů pro lidskou civilizaci, v knize vydané nakladatelstvím Academia jistě najdete, co hledáte. Titul vychází v edici Galileo.

Století fyzikálních objevů

Autor: Ivo Kraus

Vydalo: nakladatelství Academia
Počet stran: 376
Vazba: vázaná

Přečtěte si více o knize Století fyzikálních objevů.

Zajímá vás, jaký měly fyzikální objevy dvacátého století vliv na rozvoj technických oborů, na pokrok v tradičních přírodních vědách i vědách hybridních, na rozmach lékařské diagnostiky či na náš dnešní každodenní život? Tyto otázky a mnohé další zodpoví kniha Století fyzikálních objevů, navazující na autorovy monografie Od Thaléta k Newtonovi a Fyzikové ve službách průmyslové revoluce. Kniha nabídne jak chronologický přehled fyzikálních objevů, tak osudy a díla přírodovědců, kteří se nejvíce zasloužili o vědecko-technický pokrok.

Další tituly v edici:

––––––––––––––––––––––––

Také v českých dějinách se objevuje celá řada schopných jedinců, jejichž život či dílo zasluhuje uznání. Kteří lidé to jsou? Na otázku nejlépe odpoví kniha Jana A. Nováka nazvaná Utajené osobnosti český dějin – Vědci, vynálezci a podnikatelé, na které se mělo zapomenout. Autor se navíc v publikaci, již přináší nakladatelství Alpress, snaží vysvětlit, proč se jejich životům  neprojevuje náležitá úcta a ocenění. Dostupná je i ukázka.

Utajené osobnosti český dějin – Vědci, vynálezci a podnikatelé, na které se mělo zapomenout

Autor: Jan A. Novák

Vydalo: nakladatelství Alpress
Počet stran: 336
Vazba: vázaná

Přečtěte si více o knize Utajené osobnosti český dějin – Vědci, vynálezci a podnikatelé, na které se mělo zapomenout.

Kniha nabízí životní příběhy významných postav světa vědy, techniky a podnikání. Právě díky nim se naše země stala průmyslovým srdcem Evropy.
Bizarní je, že většina z představovaných osobností upadla u nás v zapomnění, jejich památku neuctíváme, uznání se dočkali jedině v zahraničí. Může za to doba, politická situace nebo jen čirá závist?

Ukázka z knihy:

Dějiny každého národa mívají své vlastní mýty, legendy i pevně ustálené historické tradice, jež se časem stávají významnou součástí národního kulturního dědictví, k němuž se lidé pořád vracejí. Také v naší zemi tomu nebylo a není jinak.
Součástí těchto historických tradic však někdy bývá i zdůrazňování role významných osobností jako spolutvůrců dějinných událostí, kteří na vývoj historie měli tu větší, tam menší dopad nebo po sobě zanechali tvůrčí odkaz
budoucím generacím či se do dějin nesmazatelně zapsali svými činy.
V souvislosti se zdůrazňováním významu dějinné role pozoruhodných osobností však existují i jisté neuralgické body, kde mýty a ustálené tradice občas převažovaly nebo stále převažují nad historickou realitou.


Čtete rádi naučnou literaturu? Zajímáte se o fyzikální objevy  a vynálezce? Napište nám to do komentářů.

Dnešní tituly i další můžete získat v našich aukcích!

(Autor náhledového obrázku JD Hancock; zdroj flickr.com)

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeStoletí fyzikálních objevů

Kraus, Ivo

Academia, 2014

zobrazit info o knizeUtajené osobnosti českých dějin
Vědci, vynálezci a podnikatelé, na které se mělo zapomenout

Novák, Jan Antonín

Alpress, 2014

Napsat komentář