Alegorický příběh o hledání pravého smyslu života

Rust
Nejznámější dílo předního českého vzdělance, které vzniklo okolo poloviny sedmnáctého století, i dnes vyniká pronikavým vykreslením lidské společnosti a charakterů, které se v ní objevují.

Edice Česká knižnice, která od roku 2009 vychází v brněnském nakladatelství Host, přináší výběr nejdůležitějších titulů z české literatury od jejích počátků až po současnost. Mezi těmito díly nesmí chybět ani Labyrint světa a ráj srdce, který před necelými čtyřmi stoletími napsal jeden z nejvýznamnějších českých vzdělanců, Jan Amos Komenský. Alegorický spis, který poukazuje na marnost všeho lidského snažení, byl poprvé publikován v roce 1631 jako Labyrint světa a lusthauz srdce a teprve při třetím vydání, v roce 1663, dostal název, pod nímž jej známe dnes. Od sedmnáctého století byl mnohokrát znovu vydáván a patřil rovněž mezi první díla, která vyšla v České knižnici, tehdy ještě v rámci nakladatelství Lidové noviny. Vzhledem ke své kvalitě a významu díla se toto vydání v letošním roce dočkalo reedice.

Příprava vydání byla svěřena předním znalcům Komenského života a tvorby, a kniha tak vyniká citlivým přístupem k jazyku spisovatelovy doby a podrobným komentářem, který čtenáře seznámí jak s autorovými záměry a zdroji jeho inspirace, tak i se stylistickými prostředky, které jsou pro jeho dílo charakteristické. Díky bohatým vysvětlivkám, které kniha rovněž obsahuje, je možné porozumět dnes již nepoužívaným výrazům a velice hojným odkazům na biblické texty. Dílo je tak srozumitelné i čtenáři, který s historickou češtinou má jen malé nebo vůbec žádné zkušenosti.

A přestože se může zdát, že pro běžného novodobého čtenáře, který není milovníkem starší literatury, nemůže být Labyrint světa a ráj srdce zajímavý, opak je pravdou. Je až pozoruhodné, jak aktuálně i dnes Komenského spis působí. Společenské problémy, mezi které patří střety zájmových skupin, neustálé střídání osob na vládnoucích pozicích nebo sváry mezi příslušníky různých náboženských organizací autor ve své době vnímal stejně palčivě jako my dnes. Všímal si ale i otázek, které si tehdejší člověk pokládal v osobním životě. Nejsilněji z nich vystupuje hledání smyslu života, které se ve světě, jak jej popisuje Komenský, ukazuje jako velmi obtížné. A podíváme-li se na překážky, jež autor na cestě ke skutečné spokojenosti vidí, zjistíme, že ani ony se za několik set let nezměnily. Chybná přesvědčení potvrzovaná zvykem, drzost mysli a pýcha, touha po bohatství, majetku a slávě, to vše je tehdejšímu člověku stejně vlastní jako člověku moderní doby. A i kdyby nám dnes nebylo blízké řešení, které Komenský navrhuje, jisté je, že bez překonání nízkých a malicherných tužeb zůstaneme jen členy zmatené a bezcílně se pohybující společnosti, která nedokáže nabídnout skutečné štěstí.

Komenského dílo však není jen suchou mravoučnou alegorií. Mnohého z čtenářů možná překvapí, že nešetří humorem, a to na adresu celé řady lidí, od rádoby intelektuálních filozofů po náboženské fanatiky. Vedle úsměvně zjednodušujících popisů nesmyslných lidských činností se v díle navíc objevuje i jazykový humor a parodické odkazy na skutečnosti Komenského doby.

Pozoruhodné dílo, které v mnohém překonalo svou dobu, bývá i dnes zařazováno mezi povinnou četbu. A po zvážení jeho širokých kvalit nezbývá než uznat, že pro to existuje ne jeden, ale celá řada dobrých důvodů.

Foto: adamr, http://www.freedigitalphotos.net/

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeLabyrint světa a ráj srdce

Komenský, Jan Amos

Host, 2014

Napsat komentář