Krasové pohádky uzavřely květen u Barviče. A co bude v červnu?

Kras1
Krásné počasí láká k výletům a kolem Brna je řada míst, které rozhodně stojí za návštěvu. Například jeskyně Moravského krasu. Jenže někdy se může stát, že menší děti o takový výlet nestojí. Co taky v jeskyních, které jsou si tak podobné! A co takhle výlet podpořit nějakou zajímavou pohádkou a dítě tak nalákat?

Právě tuto úlohu má zřejmě plnit kniha Pohádky z vody a skal Moravského krasu. Děti se s ní mohly seznámit při posledním úterním setkání v měsíci květnu v rámci Klubu moudré sovy. A kromě tradiční pohádky byl pro děti připraven i zajímavý, tématicky laděný program.

Navnadit na návštěvu Moravského krasu mohla hned na úvod čtená pohádka ze zmíněné knihy. Vyprávělo se v ní o krápníku Svícnu, známé turistické atrakci Sloupských jeskyní. Až děti s rodiči tyto jeskyně někdy navštíví, možná si vzpomenou na pohádku O nespokojených krápnících a na to, jak krápník Svícen svými rozmary div neutrápil jeskyňku Alenku.

Po pohádce se děti pustily do tvoření. Dostaly černé papíry, bílé pastelky a jeden rozstříhaný krápník – černý papír symbolizoval jeskyni. Děti buď mohly z kousků papírků poskládat jeden velký krápník, nebo mohly využít jednotlivé dílky jako samostatné, malé krápníky. Bílou pastelkou pak jen dotvořily jeskyni dle svých představ.

Jakmile měly děti každý svou jeskyni, pustily se do výroby zjednodušené mapy Moravského krasu. Nejprve se seznámily s několika turistickými značkami (studánka, jeskyně, propast, …) a poté malé obrázky značek vlepovaly do mapky, kterou dostaly. Kdo chtěl, mohl si mapu dokreslit, vybarvit či jinak zkrášlit.

Mapa byla posledním bodem programu. Na děti už čekala jen jedna milá povinnost – vylosovat si dárek, kterým byla hračka, knížka nebo vstupenka do divadla.

Některé děti projevily větší zájem o dárek druhých než o ten, který si vylosovaly. Řešení bylo nasnadě, a tak ještě mezi některými dětmi proběhl „směnný obchod“ a dárečky si vyměnily. Troufám si tvrdit, že snad všechny děti odcházely spokojené.

I v měsíci červnu budou tradiční úterní setkávání pokračovat. A kromě setkávání nad zajímavými knihami se uskuteční i jedna výtvarná dílna pořádaná nakladatelstvím Anagram. Klubová setkání začínají vždy v 16 hod a trvají cca 90 minut (jen u TOPP výtvarné dílny je výjimka).

  • 8.6.2011 TOPP výtvarná dílna, výrobky z papírových talířů, 15-18 hod (věkově neomezeno)
  • 14.6.2011 Dobrý pejsek pro kokínko přeskočí i přes hovínko (pro děti od 5 let)
    Legrační, trochu i neslušné básničky pro děti doplněné kreslením, malováním, vybarvováním a nejrůznějšími úkoly pod taktovkou malířky a ilustrátorky Dory Salaquardové, která knížku doplnila veselými obrázky a slíbila, že se za námi na Klub přijde také podívat.
    (Sama za sebe doporučuji předem se s knihou seznámit, je velmi svérázná a nezavděčí se každému.)
  • 21.6.2011 Měsíční květina (pro děti od 8 let)
    Krásný pohádkový příběh o jednom muži, jeho tajuplné zahradě a jedné prazvláštní květině. Knížka je doplněna krásnými ilustracemi autora a sklízí u čtenářů (nejen těch dětských) velké úspěchy.
  • 28.6.2011 Knížka (pro děti od 3 let)
    Knížka je knížka, která vám na každé stránce poví, co s ní máte udělat. A pokud ji poslechnete, pochopíte, že máte v ruce opravdu neobyčejnou knížku. Stačí jí zatřást, někde poklepat, jinde fouknout do barevných puntíků a začnou se dít překvapivé věci…

Informace o tom, jak se na vybranou akci přihlásit, naleznete v závěru článku – Navštivte se svými dětmi akce v rámci projektu Čteme rádi.

Doporučení:
Share

Napsat komentář