Nový román steampunkové královny

nepopsatelní
Cherie Priestová je v Americe nazývána královnou steampunku, u nás málo rozšířeného literárního žánru s velkým potenciálem. Z její úspěšné série Mechanické století nyní vyšla pod názvem Nepopsatelní  již pátá kniha.

Americká spisovatelka Cherie Priestová, autorka knihy Nepopsatelní, kterou roku 2014 vydalo nakladatelství Triton, se narodila 30. července 1975 ve floridské Tampě. Roku 1998 dokončila bakalářská studia angličtiny a o tři roky později magisterská studia řečnictví. Vedle beletrie píše také knižní recenze a je redaktorkou v malém nakladatelství Subterranean Press. U nás je známá především svou knižní sérií Mechanické století, ve které lze kromě již zmíněné knihy Nepopsatelní nalézt tituly Zemětřas (na našich stránkách si můžete přečíst recenzi), Clementine, Bitevník a Ganymédes.

Hlavní postavou příběhu je Rector „Prdlajs“ Sherman, jedno z dětí, které se 9. února 1864 stalo, kvůli katastrofě se Zemětřasem, sirotkem. Rector byl přiveden do sirotčince Milosrdných sester, založeného téhož dne, a jako jeden z mála se dožil své dospělosti v relativním zdraví. Jeho slabinou je závislost na šťávě, jakési místní droze vyráběné z otráveného vzduchu uvnitř části Seattlu, jež je kvůli zamořenosti obehnaná obrovskou zdí. Další Rectorovou podivností je to, že jej pronásleduje duch mrtvého chlapce Ezekiela Wilkese, jemuž před šesti měsíci pomohl dostat se do zamořené části města, kde hoch, jak si Rector myslí, zemřel.

V předpokládaný den svých osmnáctých narozenin musí Rector odejít ze sirotčince a poprat se s hledáním nového domova. Hlavně kvůli svému špatnému svědomí z Ezekielovy smrti se vypraví do části Seattlu obehnaného zdí, části v níž se to jen hemží živými nemrtvými a žlutým otráveným plynem. Rector však nenarazí jen na děsivé zombie. Někdo nebo něco jej fyzicky napadne a on si je jistý, že to nebyl ani člověk ani nemrtvý. Paže příliš dlouhé, držení těla podivné a chování vykazující inteligenci… Jednoduše Nepopsatelný. Noví hrůzní tvorové však nejsou to jediné, s čím se Rector bude muset vypořádat. Nakonec se ukáže, že to nejhorší nebezpečí se skrývá v lidech.

Styl Cherie Priestové je velmi detailní – čtenář má díky jejím popisům prostředí pocit, jako by se nacházel v samém centru dění. Autorka si navíc velmi chytře uvědomila, že postavy oživlých mrtvol jsou po minulých dílech možná už lehce okoukané a do děje implantovala nové nebezpečí. Přesto je kniha v porovnání s předchozími díly o něco méně napínavá a pro čtenáře může být občas problematické udržet pozornost ve střehu.

Hlavní postavy jsou sice charakterově poněkud ploché, přesto však dokáží v mnohém překvapit a prostřednictvím oblíbených hrdinů z předchozích knih dojde k zajímavému provázání děje všech dílů. Osobně mne zaujal Rectorův boj se závislostí na nebezpečné droze. Vyznívá však ne příliš důvěryhodně. Jedním z Rectorových dominantních povahových rysů je ufňukanost, čekala jsem proto mnohem delší a náročnější bitvu s vlastní vůlí.

Ačkoli kniha Nepopsatelní je dozajista zajímavým exemplářem z žánru steampunk, mám bohužel pocit, že autorka plně nevyužila potenciálu, jaký tento zatím nepříliš rozšířený žánr má. V porovnání s jinými steampunkovými autory, například Scottem Westerfeldem a jeho sérií Leviathan, není její mechanický svět tak propracovaný a propojený s hlavní dějovou linií. Kniha je však i přesto velice čtivá a všem fanouškům steampunku ji lze doporučit.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeNepopsatelní
Mechanické století

Priestová, Cherie

Triton, 2014

Napsat komentář