Co byste mohli a měli vědět o sportu

Simon_Darebak_David_a_Sport_01
Považujete se za sportovní nadšence a máte pocit, že už není v této oblasti nic, co byste nevěděli? Pak zkuste porovnat své znalosti s Darebákem Davidem. Třeba vás v mnoha bodech překvapí.

Nakladatelství BB/art vydalo 28. května 2014 další z překladů populárních knih ze série Darebák David od britské autorky Francescy Simon s názvem Darebák David a sport (Horrid Henry’s Sports ). Překladu se opět ujala Gisela Kubrichtová, jež překládala i všechny ostatní příběhy Darebáka Davida vydané v nakladatelství BB/art. Knihu již tradičně ilustroval Tony Ross.

Darebáka Davida jsme si již jednou představili v recenzi jeho příběhů. Na rozdíl od již představené knihy Darebák David a sport patří do zcela jiné kategorie. Paní Simon totiž využila tuto svéráznou postavu a vsadila ji hned do čtyř oblastí, z nichž ta vhodná pro dnešní knihu je označena jako „FactBooks“ (skutečnosti, u nás Darebákova škola). Jde o zábavně naučné povídání plné žertovných obrázků, jež má čtenáře libovolného věku poučit nejen o notoricky známých faktech souvisejících s tématem konkrétní knihy, ale přinést i spoustu méně známých nebo dokonce neznámých zajímavostí. V sérii encyklopedických knih vyšly u nás ještě Darebák David a dinosauři (Horrid Henry’s Dinosaurs), Darebák David a tělo (Horrid Henry’s Bodies) (obojí BB/art 2012) a na červenec 2014 je ohlášen Darebák David a jídlo (Horrid Henry’s Food) (opět BB/art). Dosud nepřeloženy zůstávají tituly Horrid Henry’s Animals (Darebák David a zvířátka), Horrid Henry’s Kings and Queens (Darebák David a Králové a Královny), Horrid Henry’s Bugs (Darebák David a brouci), Horrid Henry’s World Records (Darebák David a světové rekordy). Další knižní série Darebáka Davida jsou pak: Storybooks (příběhy), Early Readers (začínající čtenáři), Joke Books (vtipy) a Compilation Gift Books (dárkové balíčky).

Darebák David a sport, jak je patrné z názvu, se točí kolem tématu lidské potřeby soutěžit, a to nejen v disciplínách, jež jsou obecně známé a rozšířené. Sto devět stran knihy je rozděleno do jedné předmluvy, vyprávěné ústy samotného Davida, a dalších osmnácti tématických kapitol. Kapitola „Úvodní údaje“ seznamuje dychtivé čtenáře s prapůvodem slova sport a se vznikem olympijských her. Následující část „Bylo nebylo“ přináší méně známá fakta o vzniku známých sportovních disciplín. „Překvapivá prvenství“ pokračují v duchu předchozí kapitoly a přidávají i pikantní odměny ve sportovní historii. „Vítězní výtečníci“ vyzdvihují výrazné rekordy. Kapitola „Švindlíři a smolaři“ se zmiňuje o smolných dnech nejedné sportovní události, zatímco „Svalovci a siláci“ představují špičky v silových disciplínách. Část nazvaná „Jauvajs!“ umocňuje povídání z kapitoly o smolařích a zaměřuje se hlavně na fyzické debakly. Zvláštní kapitolou je ta s názvem „Němé tváře v akci“, kde David připomíná zajímavé vlivy zvířecí a hmyzí říše na sportovní výkony lidských snaživců. Jazykově orientovaná je část s názvem „Hantýrka hrdinů“, která představuje známé i méně známé slangové výrazy sportovního světa. „Mimořádné míče“ představují hlavní pomůcky míčově orientovaných disciplín. Typickou Davidovou kapitolkou je pak ta s názvem „Ulítlá utkání a svérázné sporty“, hovořící o skutečných sportovních perličkách, a bude proto nejspíš nejvyhledávanější hlavně dětskými čtenáři a posluchači. Podobně jako v prvním výkladovém, i v tématu „Olympiáda, to je estráda…“ se paní Simon zmiňuje Davidovými ústy o dalších historických zajímavostech této nejslavnější sportovní slavnosti. „Plné zuby čísel“ přinášejí nejrůznější statistiky a další zajímavé rekordy. „Krotitelé mozku“ připomínají, že sport není jen záležitost trénovaných svalů. „Super sprint“ hovoří o rychlosti nejen lidské. „Strašidelné sporty“ překvapivě mluví o úskalích převážně notoricky známých disciplín. Předposlední část s výmluvným názvem „Nejrychlejší, nejdelší, nejvyšší…“ ukazuje svým způsobem další rekordy, a to nejen na příkladech sportovních protagonistů. A konečně poslední kapitola „Je to divné, ale je to tak“ přináší závěrečnou dávku pikantních příběhů, jež svět sportu zažil.

Komu je tato publikace určena? Stejně jako u všech ostatních knih paní Simon není tu žádné omezení ani věkové, ani profesní. Každý, ať sportovec aktivní nebo jen pasivní, stejně jako naprostý pecivál, nalezne v této útlé knížečce něco, co ho zaujme. Kniha přináší zajímavosti pro ponaučení stejně jako pro pobavení.

Je někdo, pro koho tato kniha není vhodná? Samozřejmě, vždy se najde někdo, kdo má odlišný vkus, ale důležité je, že ani ty, kteří slovo sport považují za hrubý výraz, tato publikace neurazí. Překoná-li čtenář nesportovec svoji počáteční nechuť, může dokonce podlehnout zvědavosti a na nějakou tu pohybovou aktivitu si po přečtení knihy Darebák David a sport zkusit osobně „sáhnout“.

Nezbývá, než se těšit na překlady dalších Davidových encyklopedií, které Francesca Simon již připravila nebo připraví v budoucnu.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeDarebák David a sport

Simonová, Francesca

BB/art, 2014

Napsat komentář