Nenechte si ujít v týdnu od 6. do 12. července 2020

nenechte_si_ujit
Máme tu červenec a s ním i dobu prázdnin a dovolených. Jak už to tak bývá, knihovny často najíždějí na prázdninový režim a literárních akcí tak bude o něco méně. Zároveň ale začal již tradiční Měsíc autorského čtení, o atraktivní program tak máme postaráno. Kromě toho se konají i další akce, v Brně například čtení pro děti a v Praze autorské čtení Petra Borkovce.

Začneme zmíněným čtením pro děti v Knihovně Jiřího Mahena v Brně. V úterý 7. července se zde uskuteční Čtení s tetou Bětou. Děti si poslechnou čtení z oblíbených dětských knížek a prožijí tak pohodové dopoledne. Čtení s tetou Bětou se bude konat každé úterý od 10.00, tak pokud plánujete program pro svoji ratolest na prázdniny, toto je báječná příležitost.

Podíváme se také do pražské Městské knihovny. V úterý 7. července tu bude mít své autorské čtení básník a prozaik Petr Borkovec. Přečte krátké prózy Petříček Sellier a Petříček Bellot ze své právě chystané knihy Sebrat klacek – máte tak možnost nakouknout pod pokličku připravovaného textu. Hosty večera budou překladatel Petr Zavadil a hudební kritik Pavel Klusák. Po čtení bude následovat diskuse vedená Petrem Borkovcem a Josefem Strakou. Akce se uskuteční ve venkovním prostoru Ústřední knihovny od 19.00.

Ve čtvrtek 9. července pořádá Knihovna Karla Dvořáčka ve Vyškově další literární stream. Tentokrát se můžete těšit na online rozhovor s blogerkou, spisovatelkou a běžkyní Zuzanou Součkovou. Můžete od ní znát například knihu Deník běžkyně v nejlepších letech, ale třeba také její oblíbený blog. Akce začíná v 18.00, odkaz pro sledování najdete na Facebooku vyškovské knihovny.

A nyní už se pojďme podívat na slibovaný Měsíc autorského čteníKoná se již tradičně v BrněOstravě, v zahraničí pak ve Wroclawi, Lvově a Košicích. Letošním čestným hostem je Maďarsko, můžete tak poznat i jejich literaturu. V Brně se autorská čtení konají v Divadle Husa na provázku. V pondělí 6. července se můžete těšit například na maďarského autora se slovenskými kořeny Gábora Kálmána, který za svoji prózu Nova získal cenu Sándora Bródyho za nejlepší debut roku. Jeho autorské čtení začíná v 19.00. V úterý 7. července od 20.30 se pak představí Jan Štolba, básník, prozaik a literární kritik, který návštěvníky seznámí se svojí nejnovější prózou. Ve čtvrtek 9. července od 20.30 pak můžete zajít na autorské čtení Veroniky Bendové, autorky titulů Nonstop EufratVytěžený kraj. Z druhé jmenované knihy pak přečte úryvky i návštěvníkům akce.

Ostravě se autorská čtení konají v Divadle 12 a příští týden se můžete těšit například na maďarského spisovatele Leventa Csendera, který se ve svém díle věnuje mimo jiné pádu komunismu v Maďarsku a Rumunsku. Jeho autorské čtení se koná ve středu 8. července od 19.00. V sobotu 11. července se pak od 20.30 uskuteční autorské čtení spisovatelky Ivany Myškové, autorky knihy Bílá zvířata jsou velmi často hluchá, a překladatele Vratislava Kadlece, který má na svém kontě povídkovou sbírku Hranice lesa. A na autorské čtení můžete zajít i v neděli 12. července. Od 20.30 se můžete těšit na Martina Daneše, českého spisovatele žijícího ve Francii, který nedávno vydal román Rozsypaná slova, v němž sleduje životní a umělecký osud spisovatele Karla Poláčka.

Kompletní program autorských čtení najdete na webu celé akce.

Pokud víte o nějaké další zajímavé literární akci, podělte se s námi o ní v našem Kalendáři akcí.

 

Doporučení:
Share

Napsat komentář