Kapka humoru

s_kapkou_humoru
Detektivky a krimi příběhy nemusejí být vždy krvavé a plné násilí. Do dnešních tipů jsme vybrali dvě knihy, které prostředí zločinu představují v neobvyklém světle, jednou s nádechem satiry a ve druhém případě se zamyšlením nad pohnutkami a činy lidí.

O tom, že mafiánské příběhy nemusí být spojeny jen s italsko-americkým prostředím ve stylu Kmotra, vás přesvědčí kniha s příznačným názvem Sobí mafie. Finský autor Mikko-Pekka Heikkinen zde vykresluje mafii jinou, než na jakou jsme v románech zvyklí, a se svou typickou nadsázkou líčí trable jednoho rodinného klanu v zapadlé laponské vesnici.

Utsjoki, nejzazší kout severního Finska, kraj sobů, Sámů a polární záře. Chudý a zastrčený kout země, kde vládnou rodové klany a kde má zákon jen poradní slovo. Zní poslední věta povědomě? Podobnost se Sicílií není náhodná. Chovatelům sobů v Utsjoki vládne železnou rukou Rouku, patriarcha sámského rodu Nelihanků, který jako by z oka vypadl Puzovu Kmotrovi. Konkurence v rajónu je zlikvidována, malochovatelé platí výpalné a se skřípěním zubů trpí Roukova přemnožená stáda, která spásají tundru na holou zem. Roukova vláda se zdá neotřesitelná – dokud se proti němu nevzbouří jeho vlastní syn Jouni-Sammeli zvaný Jyppyrä. Co se stane, když se do sebe pustí sámský boss a motorkářský gang (který má ale místo motorek sněžné skútry)? Obyvatel v Laponsku je příliš málo, aby tekly potoky krve, přesto budou padat hlavy (sobí), létat kulky (a dřevění medvědi) a dvoučlennému policejnímu týmu bude (jediná) cela v Utsjoki praskat ve švech.

Místo vína vodka se sobí krví, místo motorek sněžné skútry, ale jinak je to mafie tak, jak ji známe a máme rádi.

Vydání knihy podpořila nadace FILI – Finnish Literature Exchange.

Sobí mafie

Autor: Mikko-Pekka Heikkinen
Přeložila: Anežka Melounová Křístková

Počet stran: 392
Vazba: vázaná
Formát: 150×212 mm
ISBN: 978-80-257-2924-3
Doporučená cena: 398 Kč

Knihu Sobí mafie vydalo nakladatelství Argo.

Ukázka z knihy

Jonás-Guhtur Čtyřpatka seděl v čele stolu.
Viděl, že příchozí by se rád počítal mezi přátele. Dalo se to usoudit z jeho daru, zbrusu nové kulovnice na velkou zvěř. Lak na pažbě se blýskal a řemen byl z výroby dosud složený ve svazečku.
Jonás-Guhtur vytáhl vidličku z úst. Na jazyku mu zanechala tenké plátky masa s chutí širé tundry. Nakrájel je krátkým nožem zvaným unnaniibbáš, který ukul děd z matčiny strany, áddjá. Jonás-Guhtur měl na sobě bílou košili a tmavě šedý vlněný oblek, oboje nové. Polkl a odložil příbor na talíř. Zkontroloval cíp kapesníku v náprsní kapse a zeširoka položil dlaně na stůl. Byl připravený přijmout hosta.
Když příchozí kráčel světnicí, všichni zmlkli.

O autorovi

Mikko-Pekka Heikkinen (*1974) pochází ze severofinského Kajaani. Pracuje jako reportér a filmový kritik helsinského deníku Helsingin Sanomat. Rád chodí do přírody a zajímá se o sámskou kulturu, tundru a Laponsko, kde se odehrávají také jeho povídky a romány. Ve Finsku si Heikkinen získal jméno jako humorista a satirik, který si s oblibou bere na mušku aktuální společenské problémy.

Zdroj: kosmas.cz

O nakladatelství

Nakladatelství Argo vzniklo v roce 1992. Jeho hlavní zásadou je týmová práce, díky níž dokáže seznamovat čtenářskou obec se zajímavými knihami známých autorů.
Snaží se také získávat a podporovat talentované autory a kvalitní překladatele. Také díky tomu Argo za dobu své existence získalo pověst vydavatele kvalitní beletristické, historické i jiné odborné literatury, a to českého i zahraničního původu.

 ————————————————

Otec Brown, římskokatolický kněz a detektiv-amatér, je ústřední postavou detektivních povídek z knihy Nevinnost otce Browna od Gilberta Chestertona. Jeho pozorovatelské schopnosti a znalost lidské povahy – i jejích možných poklesků a pochybení – mu pomáhají řešit případy a zejména odhalovat motivaci pachatelů.

Vzhledově nenápadný, podsaditý a trochu směšný kněz s brejličkama, myslí ovšem brilantní detektiv, který svou důslednou logikou a racionalismem vyřeší i ty nejzapeklitější případy. V první sbírce příběhů otce Browna najdete kromě povídek Tajemná zahrada, Boží kladivo nebo Tři nástroje smrti, i tu nejznámější – Modrý kříž.

Nevinnost otce Browna

Autor: Gilbert Chesterton
Přeložila: Natálie Zehnalová

Počet stran: 264
Vazba: vázaná
Formát: 150×212 mm
ISBN: 978-80-264-2712-4
Doporučená cena: 299 Kč

Knihu Nevinnost otce Browna vydalo nakladatelství CPress.

Ukázka z knihy

O pasažérech z lodi už se ujistil předtím a  těch, kteří přistoupili v  Harwichi nebo později, bylo celkem šest, tím si byl jistý. Mezi nimi byl nevysoký železničář cestující na konečnou, o dvě zastávky dál nastoupili tři nepříliš vzrostlí zahrádkáři vracející se z trhu, v malém essexském městě přisedla jedna drobná vdova a v jedné menší essexské vesnici pak velmi malý římsko-katolický kněz. Při pohledu na posledně jmenovaného musel Valentin potlačit smích. Drobný kněz totiž dokonale ztělesňoval charakter východních planin, jimiž projížděli. Jeho obličej byl kulatý a tuctový jako norfolský knedlík, oči měl prázdné jako Severní moře a s sebou nesl několik balíčků zabalených v  hnědém balicím papíru, které mu neustále vypadávaly z rukou. Nebylo pochyb o tom, že eucharistický kongres vytrhnul z maloměstského ustrnutí celou řadu takových bytostí, slepých a  zmatených jako čerstvě vyhrabaní krtci.

Přečtěte si celou ukázku

O autorovi

Gilbert Chesterton (1874–1936) byl anglický spisovatel, autor románů a detektivek, literární a společenský kritik a diskutér, novinář, esejista, básník, historik, dramatik, křesťanský myslitel a zastánce katolicismu.
Nedokončil studium malířství a od roku 1895 se živil jako novinář. Po vážné duševní krizi kolem roku 1893 se stal anglikánem, jeho postoje se však postupně přibližovaly stanoviskům katolické církve, do které formálně vstoupil (byl pokřtěn) až roku 1922. Chesterton napsal přibližně osmdesát knih, několik set básní, kolem dvou set povídek, čtyři tisíce esejů a několik her. Působil jako sloupkař pro noviny Daily News, Illustrated London News a vlastní G.K.’s Weekly. Ve svých dílech obhajuje tradiční hodnoty.

Zdroj: kosmas.cz

O nakladatelství

Nakladatelství CPress pružně reaguje na vzrůstající popularitu oborů v oblasti odborné a populárně-naučné literatury. Systematicky tak rozšiřuje svou knižní nabídku zejména v oblastech knížek pro nejmenší, cestování, historie a military, hobby, auto-moto, zdraví a životní styl, příroda a zahrada, umění a kultura a technika a věda. Nakladatelství je součástí společnosti Albatros Media.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z těchto dvou knih vás více zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeSobí mafie

Heikkinen, Mikko-Pekka

Argo, 2019

zobrazit info o knizeNevinnost otce Browna

Chesterton, Gilbert Keith

CPress, 2019

Napsat komentář