O nekonečném trvání deprivačního kruhu

nesmis_si_povsimnout
Známá švýcarská psycholožka Alice Millerová se ve své knize zabývá tím, že děti jsou častěji, než vůbec smí vědět, zneužívány dospělými. Dochází ke kontroverzním závěrům, které může mít nevědecká i vědecká společnost problém přijmout.

Autorkou knihy Nesmíš si povšimnout, opatřené podtitulem Variace na téma ráje. Realita dětství a dogmata psychoanalýzy, je švýcarská psycholožka Alice Millerová. Alice Millerová vystudovala filosofii, psychologii a sociologii v Basileji. Po promoci absolvovala v Curychu psychoanalytické kurzy, jako psychoanalytička poté pracovala dvacet let. Roku 1980 se vzdala praktické činnosti, aby se mohla věnovat pouze psaní. Ve svých knihách seznamuje širokou veřejnost s výsledky svých výzkumů týkajících se dětství. V knize Na počátku byla výchova se autorka například zabývá hlavně otázkou dějin vznikání lidské destruktivity a sebedestruktivity.

Knihu Nesmíš si povšimnout vydalo roku 2016 nakladatelství Triton.

V titulu Nesmíš si povšimnout se Alice Millerová věnuje tomu, jak postupně stále zřetelněji dospívala k pochybnostem ohledně představ o „dětské sexualitě“, které v psychoanalýze vládnou. Vychází z Freudova poznatku, že rané dětství je zásadní pro celý další život, zároveň ale vidí v dogmatech psychoanalýzy faktory, které brání rozvoji teorie a praxe. Díky tomu, že, jak autorka říká v úvodu ke své práci, přestala dbát tabulek se zákazy a pustila se po cestách, které jí byly dostupné, získala jasný pohled na to, jak dospělí projevují svou moc nad dítětem.

Millerová předkládá fakt, že bezbranné dítě je pro nejistého dospělého zdrojem pocitu moci a v mnoha případech i upřednostňovaným sexuálním objektem. Zamýšlí se nad tím, jak mohl tento poznatek zůstat tak dlouho skrytý, když každému analytikovi může být velmi dobře znám. Předkládá různé odpovědi, například fakt, že analytik může trpět neodstraněnou idealizací jeho vlastních rodičů, může tento poznatek zahradit vědeckými teoriemi, anebo má strach z konfrontace s vlastním traumatem.

Ačkoli je text Millerové díky dobře zvládnutému slohu a zajímavému tématu velmi čtivý, jde přeci jen o text odborný, tedy vyžadující znalost alespoň základních informací z oboru. Pokud čtenář netuší, kdo je to Sigmund Freud a co je to ta často omílaná psychoanalýza, jejímž je otcem, pravděpodobně z knihy příliš moudrý nebude. Na druhou stranu čtenáři, který se o problematiku již nějakou dobu zajímá, přinese kniha nové, zajímavé a originální poznatky.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeNesmíš si povšimnout
Realita dětství a dogmata psychoanalýzy

Millerová, Alice

Triton, 2016

Napsat komentář