Kluci a holky, to přeci nejde dohromady… nebo ano?

Green_KajaSuperFraja_HolkyJsouNemozny
Jako malincí pohlaví nerozlišujeme, kluk nebo holka, to je naprosto jedno. Pak ale začneme chodit do školy, a než se prožijeme do doby, kdy jeden bez druhého zase nemůžeme být, čeká nás období, během něhož považujeme ty druhé za naprosto nemožné. Je nějaká cesta ven?

Nakladatelství CPress ze skupiny Albatros Media vydalo v lednu 2016 další z knih D. L. Greenové Kája super frája, tentokrát s podtitulem Holky jsou nemožný (Zeke Meeks vs. The Gruesome Girls, 2012). Překladu se ujal Zdeněk Kubík.

Americkou autorku Debry Garfinkle, neboli D. L.Greenovou, jsme si představili již jednou v recenzi knihy Kája super frája – Týden bez televize (Zeke Meeks vs The Horrifying Tv-TurnOff Week, 2012, česky 2015). Na náš knižní trh se nyní dostává překlad již páté ze série zatím čtrnácti knih, jež autorka stihla v rozmezí let 2012 až 2015 vydat. V tuto chvíli nic nenaznačuje, že by se počet příspěvků k životním příhodám Káji super fráji (Zeke Meeks) měl rozrůstat, ale samozřejmě nic není nemožné. U nás kromě výše zmíněné knihy s podtitulem Týden bez televize vyšly již překlady příběhů Narozeninové překvapení (Zeke Meeks Vs the Big Blah-Rific Birthday, 2013, česky 2014), Čtyřnozí kamarádi (Zeke Meeks vs the Pain-In-The-Neck Pets, 2014, česky 2015) a konečně Kája super frája – Box je souhrnem všech tří naposledy zmíněných. Na letošní květen je pak ohlášen překlad další z knih Kája super frája – Bratránek za všechny peníze (Zeke Meeks vs His Big Phony Cousin, 2014).

Kája super frája – Holky jsou nemožný se zabývá přesně tím, co byste podle názvu čekali, tedy komplikovanými vztahy mezi kluky a holkami. Kája je obklopen převážně dívčí společností – starší sestra, mladší sestra, maminka, zatímco tatínek je kdesi na „tajné vojenské misi“, kde zachraňuje svět. K tomu se Kájův soused Cyril Kopačka odstěhoval, takže jediný další kluk, jenž mu v okolí zbyl, je Hynek Danda. To je ovšem mnohem větší a hlavně násilnický hromotluk, se kterým si člověk prostě hrát nemůže. Trochu naděje se otevírá s informací, že do domu po Cyrilovi se má nastěhovat nová rodina s potomkem jménem René. Ovšem život je krutý a plný překvapení a tak nic není nikdy takové, jaké byste čekali, že? Může si vůbec kluk hrát s holkami? Dá se s nimi dělat něco rozumného, kromě šíleného zpěvu písní Princezny Slavice (mladší sestra) nebo převlékání psa Vajgla do dívčích oblečků (starší sestra)? Co byste řekli vy?

Kniha je opět bohatě ilustrována vtipnými obrázky z dílny Joshe Alvese. V deseti kapitolách na více než sto dvaceti stranách je příběh stavěn s typicky Greenovskou trpělivostí a gradací. Stejně jako ve všech předchozích knihách, s nimž jsme se zatím měli možnost setkat, i zde se jazyk obejde bez hrubostí či dokonce vulgarit a četba doslova hladí po duši. Dospělého čtenáře pobaví, mladším nabídne navíc i skvělý start do čtenářské kariéry. Dokonalá kombinace nápadu, formy a designu dělá z příběhů Káji super fráji svět, do něhož se nebudeme bát pouštět své děti v jakémkoli věku a do něhož se i my, dospěláci, budeme vracet vždy s chutí, podobně jako to již po několik generací děláme třeba s příběhy Malého Mikuláše. Bonusem u Káji super fráji je i postupně budované ponaučení, z něhož vždy čiší přes počáteční nejistotu pozitivní přístup k dětské povaze. D. L. Greenová z každé situace vytěžuje to nejlepší, co se dá, a to vše takovým způsobem, že text na žádném místě ani na chvíli nezaskřípe a nepůsobí násilně – vzácný dar, vzácná dovednost.

Vrhněme se tedy do nového dobrodružství, sledujme změny v postojích kluků i holek a hlavně, poučme se z jejich přešlapů a radujme se z jejich vítězství. A jakmile se dočteme na poslední stranu, už se můžeme těšit na další pokračování, jímž nás v květnu CPress plánuje pobavit.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeKája, super frája - Holky jsou nemožný!

Greenová, D. L.

CPress, 2016

Napsat komentář