Proboří nechtěné romské děvčátko bariéru předsudků?

anezka-nahled
Bojujeme s nimi všichni a velmi těžko se jich zbavujeme. Předsudky nás obklopují každý den, leč právě jejich tématika v české současné literatuře leckdy chybí. Možná to změní debut Viktorie Hanišové, který pod názvem Anežka vychází v nakladatelství Host.

Ačkoliv autorka vystudovala anglistiku a germanistiku, momentálně dělí svůj čas mezi překladatelství a také autorství. Román Anežka je její literární prvotinou a rozhodně si nezvolila pro svůj debut lehké téma. Komplikované vztahy v rodině, respektive vztah matky a dcery, jsou velmi častým námětem především současných společenských románů. Přihoďte však do rovnice matka+dcera také faktor romské příslušnosti a předsudků s ní spojených, se kterými válčí nejen nahodilí kolemjdoucí a občané, ale také samotná matka, která si do vlastní péče vezme právě romské děvčátko, a jednoduchost se lehce vytratí.

 

Román Viktorie Hanišové je bolestně střízlivým pohledem do vztahu matky a dcery, narušeného od samého počátku…

Sebevědomá, vzdělaná a světem protřelá Julie nemůže mít děti, do adopčního programu ji zařadí jen těžko a pověstné biologické hodiny tikají. Anežka, plavovlasá panenka s cůpky, se pozvolna mění v nesplněný sen. Zoufalá Julie však dítě chce za každou cenu, a tak obchází zákon, aby si mohla vzít do péče Agnes – nechtěné romské děvčátko. Touží po miminku, Anežce, místo toho si domů přinese klubko svých vlastních předsudků, ztělesněný neuralgický bod české společnosti. A tak začne lhát. Nejdřív ostatním, později i sobě. Agnes vyrůstá v neustálém zápasu s cizími představami o sobě samé, poznamenaném maloměšťáckou ustaraností své matky a vlastní neschopností vymanit se z klece stereotypů.

Anežka

Autorka: Viktorie Hanišová

Počet stran: 256
Vazba: vázaná
ISBN: 978-80-7491-559-8
Doporučená cena: 269 Kč

 

Knihu Anežka vydalo nakladatelství Host.

 

Viktorie Hanišová

(* 1980) pochází z Prahy, na Univerzitě Karlově vystudovala anglistiku a germanistiku. Věnuje se překladatelství a je lektorkou cizích jazyků. Román Anežka je její první kniha.
(Info o autorce převzato ze stránek nakladatele.)


Nakladatelství Host vydává především kvalitní českou a překladovou prózu, poezii, literární teorii i literaturu naučnou. Odborné publikace se zaměřují především na historii, sociologii, jazykovědu, osobnosti filmu i další obory. V posledních letech se velmi výrazně rozšířila řada překladové beletrie, severských kriminálních románů a thrillerů.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeAnežka

Hanišová, Viktorie

Host, 2015

Napsat komentář