Pohádkové příběhy o čtyřnohých kamarádech

pejsci2
Probudit v dětech lásku ke knihám je cílem mnoha rodičů. Velmi vhodné jsou k tomuto účelu, pro děti velmi atraktivní, příběhy o zvířátkách. Jednu takovou publikaci, která by mohla vaše děti nadchnout, vám představím ve své recenzi.

Pes je často označován za věrného přítele člověka. Přesto se tu a tam stává, že svého pána na chvíli opustí a prostě se někam zaběhne. Přesně to se stalo v knize Pohádky a vyprávění o pejscích autorky Lucie Křesťanové. Zajímavá vyprávění plná čtyřnohých kamarádů vydalo v listopadu roku 2013 nakladatelství Brána.

Středobodem světa je pro sedmiletého Matouše jeho bígl Arnošt. Matouš bydlí pouze s maminkou v domečku uprostřed pole a toulky jeho čtyřnohého kamaráda mu dělají starosti. Pejsek neposlouchá a je to vyhlášený tulák. Ví o tom i paní Pěničková, která žije v chaloupce na kraji lesa a říká se jí psí babička. Tato pro okolí podivínská žena se stará o zatoulané psy. Před mrazem či hajným jich zachránila už pěknou řádku. Matouš s maminkou přicházejí za psí babičkou pro radu. Maminka se babičce svěřuje s velkým steskem svého syna po pejskovi a ta jí radí, aby mu vyprávěla pohádky. Nemohou to být ale pohádky ledajaké:

„Ale když se stýská po psech, tak to mají být pohádky o psech, jinak by to nemuselo fungovat,“ varovala paní Pěničková. (str. 11)

Psí babička podává mamince knihu v tmavé kůži sešitou provázky, v níž jsou pohádky o pejscích určené pro psí uši. Věří, že budou fungovat i na Matouše a že se Arnošt vrátí spíš, než je všechny přečtou.

Obsahem knihy Pohádky a vyprávění o pejscích je tak pět dojemných pohádek, v nichž hrají hlavní roli psi. Jedna vypráví o hluché dalmatince Bee, další o zakletém ohaři v obraze, jiná o koktavé boxerce Bince, smutné vyprávění se šťastným koncem je o týraném Žolíkovi a nejúsměvnější mým dětem připadal příběh plyšového bernardýna Mrňouska.

Mezi jednotlivé pohádky autorka umístila rozhovory Matouše s maminkou, kteří vzpomínají na svého vlastního pejska a očekávají jeho návrat.

Kromě pohádkových příběhů s napínavým dějem kniha dětem přinese i znalost několika psích plemen. Text obsahuje mnoho trefných přirovnání, například: pískání bez dvou zubů znělo jako kvílení větru v komíně, chlapec otevřel a zavřel pusu jako zlatí karasi v jezírku, vystřelí jak šíp z luku a další.

Důležitou roli v knize hrají líbivé barevné ilustrace Zdeňky Študlarové. Knihu nemohu jinak než doporučit. K přečtení bych ji nabídla nejen malým milovníkům psů, ale všem dětem od předškolního věku.

Ukázka z pohádky O hluché dalmatince:

„Tohle se mi nechce líbit,“ řekla farmářka jednou odpoledne. „Buď je ta fena hloupá, anebo špatně slyší.“ S tím sluchem měla pravdu. Fenka neslyšela ptáky zpívat, neslyšela vítr foukat, neslyšela zurčení potoka, hukot řeky, rachot povozu, dunění hromu, neslyšela vůbec nic. Narodila se úplně hluchá. (str. 60)


Máte-li doma děti, které vyprávění o zvířátkách baví, pak vám můžeme nabídnout recenze i dalších dětských titulů se zvířecími hrdiny:

Dojemným příběhem čtyřnohého kamaráda je kniha Chlupáčovy trampoty, pohádky formou básniček jsou obsahem publikace O beruškách, další knížka plná básniček se jmenuje Zvířátka sportují. Pro milovníky kočiček můžeme doporučit Psí školu kocoura Rudochlupa v podání aktivního kocourka, nebo naopak příběh o lenivém kocourovi nazvaný Líný kocour Josef. Za exotickými zvířaty zavítáte prostřednictvím bajek Statečná lvíčata, Bílý tygr a Slůně Riang. S obyvateli lesa se můžete setkat v pohádkové knize Bílé veverky a jiné pohádky. Příběhy vodních živočichů naleznete v publikaci Za zvířátky k vodě nebo v poučné, ale přitom dobrodružné knize Rybí sliby. Pro ty děti, které čtou rády příběhy o koních, můžeme nabídnout recenzi knihy Příběhy o koních a ponících. Poslední pozvání je mezi svatojánské boučky, kteří na vás čekají v knize Vyprávění Anežky a Jeníka.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePohádky a vyprávění o pejscích

Křesťanová, Lucie

Brána, 2013

Napsat komentář