Dojemný příběh čtyřnohého kamaráda

Chlupáčovy trampoty
Děti mají rády vyprávění, ve kterých vystupují zvířata. Mezi nejznámější patří bezesporu psi a kočky. O jednom strastiplném putování psíka na nejkrásnější místo na světě pojednává má recenze.

Agentura KRIGL vydala v roce 2011 knihu Chlupáčovy trampoty. Jak už název napovídá, hlavním hrdinou je pes – chlupatý oříšek beze jména, bez domova. Z pera Ireny Ričlové se dozvíte, jak se stal tento obyčejný psík ze dne na den nedobrovolně bezdomovcem a jaké trampoty zažil. Publikaci jsem četla se svými dětmi a ty celý příběh spolu se mnou prožívaly.

Šedivý chlupatý pejsek hlídá svého pána, jeho ženu i celý dům. Poslouchá na slovo a má své pány rád. I přestože na něj křičí, nechodí s ním na procházky, často nedostává nažrat a házejí po něm věcmi, zůstává věrný. Jednoho dne pejska jeho zlý majitel přiváže v lese ke stromu. Chudáček se krčí v mrazu, ve sněhu a neví, co s ním bude… Už úvodní kapitola ukazuje dětem, že svět není jen růžový a že všichni lidé se nechovají ke zvířatům tak, jak by měli. Naštěstí psa odváže jiný člověk, a zachrání ho tak před umrznutím. Pejsek ale zůstává nedobrovolným tulákem bez domova a musí se naučit všemu, co je třeba, aby si zajistil základní životní potřeby. Bojuje s hladem, zimou, větrem, sněhem i nepřízní osudu. Jako toulavé zvíře se neobejde bez zranění. Na své životní pouti se setkává s ostatními zvířaty a poznává i právo silnějšího. Postupně získává důvěru k dospělým lidem, kterou díky špatnému zacházení v minulosti ztratil. Zjišťuje, že ne každý člověk je krutý jako jeho bývalý pán. Nejraději má ovšem děti. Při hrátkách s nimi se rázem mění v hravé štěně a dovádí až do setmění.

Kniha je psána z pozice zvířete, které nerozumí každému lidskému slovu a nezná pojmenování pro všechny předměty. Dětem se při čtení líbilo, když chlupáč nazval hokejku zahnutým klackem a brusle podivnými botami, na kterých se dá pohybovat po zmrzlé hladině rybníka.

Autorka popisuje příběh zcela reálně. Stejné útrapy, jako si prožil hlavní hrdina knížky, mohou zažívat i ostatní psi, které jejich majitel odvrhne. Publikace přímo nutí k zamyšlení nad chováním dospělých lidí, jež si pořizují domácí mazlíčky. Na základě tohoto příběhu jsem dětem vyprávěla o tom, že páníčci mají také své povinnosti a péče o zvířátka není vždy jen zábava.

Pokud vás zajímá, kde chudák pejsek přespával, když teplota padala hluboko pod bod mrazu, jak si opatřoval potravu a zda někdy našel skutečný domov, pak si přečtěte tuto útlou publikaci. Čte se velmi dobře, má napínavý děj a za sebe i své děti ji určitě doporučuji.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeChlupáčovy trampoty

Ričlová Irena

Agentura KRIGL

Dojemný příběh čtyřnohého kamaráda - DISKUZE

Počet reakcí: 1
  1. Dana Šianská napsal:

    Reálný, přesto dojemný příběh odloženého pejska mě zaujal.Čtivý styl mě nenuceně vtáhl do děje. Prožila jsem několik dnů nelehkého, avšak silného života čtyřnohého hrdiny.
    Kniha se mi moc líbila. Jejímu obsahu nechybí velké srdíčko!

Napsat komentář