Anežka, Jeník a svatojánští broučci

Vyprávění Anežky a Jeníka
Nechte se unést vyprávěním o svatojánských broučcích, kteří mají své radosti a trápení stejně jako lidé. Žijí v domečcích pod keři, vzájemně se navštěvují a pomáhají si.

Milé a poučné Vyprávění Anežky a Jeníka napsala Irena Řešátková. Je velmi hezky doplněno barevnými ilustracemi Ivety Kalinové. Obálka knihy vyzdobená broučky s lucerničkami mě hned zaujala. Publikaci vydalo v Praze v roce 2012 nakladatelství Agentura KRIGL.

Nejčastější sestava české rodiny – maminka, tatínek a dvě děti (holčička a chlapeček) připomenou malým čtenářům možná vlastní rodinu. Ta pohádková je idylickým ztvárněním toho, jak se mají k sobě její členové chovat a co mohou společně dělat. Hrdinové příběhu bydlí na venkově obklopeni přírodou. Tatínek se stará o stromy, maminka pěstuje zeleninu a květiny, děti mají své záhonky, o které samy pečují. Maminka dětem ochotně vysvětluje vše, co jim není jasné. Nechybí ani kulturní vyžití, kdy všichni jedou do divadla. Cestu absolvují autem (pojmenovali ho „Beruška“, jelikož je celé červené, jen kola, kliky u dveří a nárazníky jsou černé) a udělají si zastávku na sbírání borůvek. V přírodě pobývají velmi často. Nacházejí zde mnoho rozmanitých broučků. Ti mají svůj svět, který se setkává s lidským.

Jeník a Anežka si s maminkou často o broučcích vyprávějí. Dětem se líbí především svatojánští broučci, kteří nádherně světélkují. Když Anežka uvidí Berušku, nastaví dlaň. Takovýto zážitek má při odchodu z divadla. Jak prožívá setkání s holčičkou samotná Beruška, to se dočtete v jiné kapitole. V knize se tak prolíná lidský svět a svět broučků. V lidském se čtenáři setkávají s čtyřčlennou rodinou. Svět broučků tvoří odvážná Beruška, ochotný svatojánský brouček Lucernička, starší Krovka, Plamínek s nejkrásnějším světýlkem, líný Beroušek, léčitel Dubánek, moudrá stařenka Berulka a krásná Světluška. Každý z broučků má jinou povahu a přání, stejně jako lidé.

Publikaci jsem četla svým dětem a můžu napsat, že je výchovná, naučná a zábavná. Brouček Beroušek se „vyléčí“ z lenivosti. Stařenka Berulka v roli vypravěčky pohádek vykládá pohádky O Popelce a O Šípkové Růžence. Děti se v knize dozví odpovědi na tyto otázky: Kdo vymyslel pohádky? Proč mají hvězdárny zvláštní střechy? K čemu se sbírají byliny? Co je to letní slunovrat a jak dříve vypadaly oslavy tohoto svátku?

Jméno Jeník autorka jistě nevybrala náhodně. Několikrát je zmiňován svátek svatého Jana, kdy je obvykle vidět spousta svatojánských broučků. Proto jim lidé začali říkat svatojánští. Nejprve uvidí své světélko Anežka, poté Jeník cítí, že ho příjemně hřeje uvnitř a že i on má své světélko. Pomožte svým dětem najít jejich světélka a přečtěte jim toto kouzelné vyprávění. Určitě nebudete zklamaní, mohu ho jen doporučit.

Ukázka z knihy

Nejpěknějším světélkem se mohl chlubit Plamínek. Bydlel pod jalovcovým keřem, který do daleka zářil žlutými květy. Lucernička s Plamínkem často létali spolu.

Nedaleko Plamínka bydlel ještě brouček Beroušek. Dříve se spolu učili létat, ale v poslední době už nebyl Beroušek tak pilný. Nejraději mlsal z jahodníku a létat ani svítit se mu nechtělo. O svatojánském večeru chtěl být také s ostatními. (str. 21)

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeVyprávění Anežky a Jeníka

Řešátková, Irena - Kalinová, Iveta

Agentura KRIGL, 2012

Napsat komentář