Copak dělají berušky a broučci?

OBeruskach
Některé jsou lenivé, jiné by udělaly pro parádu cokoliv, najdou se ale i hodné a rozumné berušky. Každá veršovaná pohádka v sobě ukrývá jiný příběh!

Autorkou knihy O beruškách je jedna z nejpopulárnějších současných spisovatelek dětské literatury Zuzana Pospíšilová.  Možná jste již četli letos vydanou knihu Kryštof a Očoun nebo některou z řady titulů pro nejmenší čtenáře, z nichž bych jmenovala například tyto: Proč už kocour nemlsá, Výlet do pekla  nebo napínavou publikaci Detektivové.

V nejnovější publikaci O beruškách vypráví Zuzana Pospíšilová nejmenším dětem pohádky formou básniček. Všechny mají společné to, že hlavními hrdiny jsou berušky a broučci. Každá básnička má svůj vlastní příběh, a tyto jsou na sobě nezávislé. Můžete je tedy klidně číst i „na přeskáčku“.

Berušky nejsou nazývány jen obecně „beruškami“, ale mají svá jména, stejně jako lidé. A tak se seznámíte s Adélkou, Alicí, Anežkou, Bohdanem a Boženou, Eliškou… Pohádky jsou abecedně seřazeny podle toho, na jaké písmeno začíná vlastní jméno hrdinky. Čeká na vás celkem dvacet dva pěkných příběhů. Také v této knize plné básniček vykresluje Zuzana Pospíšilová nejrůznější charakterové vlastnosti postav, a tak můžete zažít pohádková dobrodružství s nezbednými i hodnými beruškami. Moc se mi líbilo vyprávění o berušce Evičce, která zatoužila po duhové stužce. Nenásilnou formou je zde vysvětleno, že ani beruškám není dovoleno brát si cokoliv se jim zlíbí a moudré slunce Evičku včas v jejím počínání zastaví:

„Vím to, že bys chtěla duhu
rozstříhat na svoji stuhu.
Copak tohleto se dělá?
Duha musí zůstat celá!
Evička to dobře ví,
a proto se zastydí.
Tuze smutně klopí zrak.
Ano, já vím, je to tak!“
(str. 29)

Beruška Maruška si zase vypůjčí hvězdu, aby si mohla v postýlce číst, neboť se jí rozbila lampička. Ve verších je nádherně popsáno, že ji bude muset zase vrátit, neboť hvězda svítí pro každého.

Verše pro nejmenší děti se rýmují, dětským ouškům zní přirozeně rytmicky. Malým čtenářům se líbí a snadno udrží jejich pozornost. Pohádky mají napínavý děj a dokáží nejen pobavit, ale také poučit.

Na knize upoutá už její obálka. Výrazně červená barva s bílými tečkami připomíná křídla berušek. Je roztomilá, svých vzhledem vzbuzuje zvědavost u dětí i dospělých. Humorné obrázky Cecílie Černochové dodávají knížce na půvabu. Osmdesátistránková publikace je určena dětem od tří let. Přečetla jsem ji se svou dcerou předškolního věku jedním dechem. Titul, který letos vydalo nakladatelství Grada, mohu určitě doporučit i ostatním rodičům a jejich potomkům.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeO beruškách

Pospíšilová, Zuzana

Grada, 2013

Napsat komentář