Největší lenoch na světě

LinyKocourJosef
Každý jsme někdy líný. Kocour Josef byl líný pořád. Také o lenochovi s minimem pohybu se dá napsat knížka a jednu takovou vám představím.

Franziska Biermannová je autorkou a zároveň ilustrátorkou titulu Líný kocour Josef. Z německého originálu Der faule Kater Josef knihu přeložila Hana Linhartová. Publikaci vydalo nakladatelství Mladá fronta v roce 2013.

Jak z názvu vyplývá, hlavním hrdinou je líný kocour Josef. Celé dny se rozvaluje na gauči, na kterém jsou z dlouhého Josefova polehávání boule a prohlubně. Místo opouští jen za účelem vykonání svých potřeb. V tom případě musí dojít až na konec zahrady, což je pro něj úplný konec světa. Potrpí si na hygienu, dodržuje svůj denní rozvrh, má rád klid a je háklivý na hluk. Pochopitelně mu vadí pes Rudi od sousedů, který štěká a hraje na zahradě fotbal. Jeho způsob života by se pravděpodobně nikdy nezměnil, kdyby jednoho dne nechytil blechu a nechtěl se jí zbavit.

Humorná kniha je plná barevných obrázků, které zabírají zhruba stejné množství místa jako text. Jsou moderní, zasahují do textu, mnohé jsou doplněny o citoslovce. Dětem pomáhají pochopit mnohdy ne příliš srozumitelné výrazy. Kniha je určena dětem od pěti let. S touto věkovou hranicí bohužel nemohu souhlasit. Je plná slov, s nimiž se děti běžně nesetkávají a nechybí ani ironie. Samozřejmě, že znalost cizích slov je individuální a někteří malí čtenáři mohou tu a tam některé slovíčko znát a rozumět mu. Troufám si však říct, že většině dětí je nutné spoustu slov z knihy vysvětlit. Jako příklady bych uvedla tato slovíčka a slovní spojení: meditace, újma, ignorovat nutkání, srst hostitele, duševní rovnováha, tělesný kontakt, třívteřinový takt, rozetové morče, za účelem reklamy, třímal, oběť, libozvučný kočičí soprán, angažmá ve Státní opeře… a tak dále. Mám ráda knihy, které mohu dětem číst bez častého přerušování z důvodu vysvětlování nesrozumitelných pojmů. Tato kniha k nim ale nepatří. Pětileté dcerce jsem ji musela prakticky přeříkávat vlastními slovy. Jako pozitivní shledávám vtipný nápad a závěrečné prozření hlavního hrdiny.

Mým dětem se příběh o kocourovi-lenochovi líbil a u obrázků strávily spoustu času vyhledáváním vtipných detailů. Součástí publikace je i plakát s Gymnastikou pro lenochy na pevnějším hladkém papíře, který si děti mohou přilepit třeba do pokojíčku. Obsahuje „náročné“ cviky, jež předcvičuje kocour Josef ze svého gauče.

Pokud jste připraveni, že budete během předčítání vysvětlovat a vysvětlovat, pak vám mohu knihu doporučit. Za sebe bych ji nabídla až čtenářům od osmi let. Možná, že vás děti překvapí a stejně jako můj sedmiletý syn vyrobí po vzoru kocoura svůj vlastní plakát.

Ukázka z knihy

Líný kocour Josef často uvažoval o tom, že zavolá policii.

Jenomže vztek na toho ňafajícího narušitele klidu ho pokaždé vyvedl z duševní rovnováhy natolik, že zemdleně zůstal u pouhého předsevzetí. Rudi hrával naštěstí většinou jenom první poločas. (str. 15)

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeLíný kocour Josef

Biermannová, Franziska

Mladá fronta, 2013

Napsat komentář