Zvířátka v pohybu

zviratka2
O zvířátkách byla napsána už spousta knížek. Ta, kterou vám představím, ukazuje dětem, že pohyb prospívá nejen lidem, ale také zvířátkům.

Autorkou knihy Zvířátka sportují je jedna z nejstarších členek TJ Sokol Poděbrady Zdislava Kodešová. Celý život se věnuje sportování s dětmi, miluje nejen sport, ale také poezii. Obě záliby zúročila v této útlé publikaci určené nejmenším čtenářům. Jak je uvedeno v jednom z čísel Poděbradských novin, paní Zdislava Kodešová se zaměřovala na cvičitelskou a trenérskou práci s mládeží, hlavně se věnovala pódiovým skladbám. Tato její tvůrčí práce vyvrcholila v roce 2006, kdy vytvořila  skladbu pro děti „počítadla“, která byla realizována na všesokolském sletu na pražském Strahově. Titul Zvířátka sportují vydalo letos nakladatelství Agentura Krigl.

V knize na děti čeká sedmnáct líbivých básniček a na závěr jedna hádanka jako bonus. Všechny se rýmují a snadno se pamatují. Kratičké básně mají děj a každá pojednává o nějakém zvířátku. Přečíst si můžete rýmované verše o zvířatech žijících u nás, jako jsou veverky, zajíček, luční kobylka, brouček kovaříček, kočka, pes či vrabec. Rozveselí vás také cizokrajná zvířena, jakou je tučňák, klokan, lev, želva nebo tuleň. V některých říkankách je i více druhů zvířátek. Všechny mají společné to, že se v nich zvířátka pohybují – skáčou, lezou, závodí, tancují, plavou…

Básničky jsou převážně veselé, ale najdete zde i smutnější verše. Například báseň Marná touha pojednává o králíkovi, který je zavřený jako vězeň v králíkárně, zatímco by rád hopsal v jeteli. Poučení naleznete v básničce Správná rada, v níž roní slzy tlustý přejedený ježek. Jakou dostane radu? Hodně cvičit a běhat.  Roztomilé verše přináší báseň Taneční škola o myškách, které si na půdě zřídily taneční školu pro myšičky z celého kraje. Hodně pohybu obsahují i verše v Kočičí rozcvičce. Jak název napovídá, tak se v ní šplhá, skáče, leze, plazí, dělají kočičí hřbety a dokonce se koťata učí i kotoul.

Nejmenším dětem se budou básničky určitě líbit i díky nádherným barevným ilustracím. Ty zkrášlují každou stranu knihy. Písmenka jsou větší a tak je publikace vhodná i pro začínající čtenáře. Mým dětem se útlá knížečka dobře četla, a mohu ji proto doporučit i ostatním dětským čtenářům předškolního a mladšího školního věku.

Ukázka z knížky

Tuleni

Tuleni, tuleni,
Ti ve vodě nelení.
Otočky a obrátky,
Vlevo, vpravo, nazpátky.
Předvádějí s lehkostí,
Jako když jsou bez kostí.
Ladně plavou tam i zpět,
Radost na ně pohledět.

(str. 25)


Zdroj informací o autorce:
http://noviny.ipodebrady.cz/-miluje-pohyb-a-poezii-624.html

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeZvířátka sportují

Kodešová, Zdislava - Drössler, Karolína

Agentura KRIGL, 2013

Napsat komentář