Slovenské povstání očima Vladimíra Žikeše

Slovenske povstani bez mytu a legend
V novém vydání knihy Slovenské povstání bez mýtů a legend najdete nejen vzpomínky nakladatele Vladimíra Žikeše na odbojovou činnost za 2. světové války, ale i jeho ucelenější biografii a bibliografii nakladatelské činnosti.

Ve svých unikátních vzpomínkách se nakladatel Vladimír Žikeš (1906–1980) soustředil na svou odbojovou činnost za 2. světové války na Slovensku, kam byl po odhalení své odbojové skupiny gestapem nucen odejít v srpnu 1943. Pod falešnou identitou dál zpravodajsky působil pro československou exilovou vládu v Londýně, účastnil se slovenského povstání v létě 1944 a byl v přímém kontaktu s politickými aktéry, kteří připravovali obnovu Československa. Vzhledem k autorovu kritickému pohledu na podíl slovenských komunistů na odboji a povstání a k autorově předvídavosti ohledně budoucího rozdělení společného státu Čechů a Slováků rukopis před rokem 1989 (tedy za autorova života) nemohl být publikován. Oproti prvnímu spěšnému vydání v roce 1990 (Univerzum, 1990) je Žikešův text nyní doplněn ucelenější autorovou biografií, bibliografií jeho nakladatelské činnosti a historickou studií.

 

Slovenské povstání bez mýtů a legend

Autor: Vladimír Žikeš

Počet stran: 346
Vazba: vázaná
ISBN: 978-80-200-3190-7
Doporučená cena: 495 Kč

Knihu Slovenské povstání bez mýtů a legend vydalo nakladatelství Academia v edici Paměť.

 

Ukázka z knihy

Dnes se oboustranně z vyhraněně komunistických i vyhraněně protikomunistických pozic označují za původce a řídící sílu povstání buď Sovětský svaz a ÚV KSS, nebo londýnská vláda. Obojí je příliš zjednodušující falšování skutečností. Z osobních zkušeností bezpečně vím, že ani jedno, ani druhé tvrzení neobstojí. Situace se vyvíjela k povstání v kalupu, vymezeném vnitřním prostorem a vnitřními silami Slovenska, bez vlivu a, dokonce se odvažuji tvrdit, proti přání Londýna. Až do vysazování partyzánských oddílů s radisty i bez vlivu Moskvy. Mylný názor na vnější vlivy jako na faktor určující vnitřní poměry na Slovensku za války bohužel přetrvává i v seriózních historických studiích. Ze stranicko-propagačních důvodů se velmi přeceňuje jejich důležitost i mezinárodní význam povstání. (str. 134)

Přečtěte si celou ukázku.

 

O autorovi

Plzeňský rodák Vladimír Žikeš (1906–1980) je znám především svou nakladatelskou a kulturní činností. Vydával reprezentativní umělecké publikace, knihy s politickou tematikou, turistickou literaturu a pragensie.

Zdroj informací: Kosmas

 

O edici

Ediční řada Paměť nabízí memoárově laděné texty nejen významných českých vědců, ale i dalších zajímavých osobností, jejichž osudy dobře charakterizují pohnutou dobu 20. století. V edici vycházejí i životopisné monografie a edice korespondence. Byly tu vydány např. knihy: Šíp do nebeZlínská jitraKarel Horký – rytíř uliceVolnomyšlenkářEmanuel VoskaVáclav NovotnýZ Brandejsa do BruseluAntonín Švehla: Tvůrce politického systémuHerbář aj.

Informace o edici byly čerpány ze stránek nakladatelství Academia.


Nakladatelství Academia vzniklo v roce 1953 původně jako nakladatelství Československé Akademie věd. Název Academia nese od roku 1966. Academia vydává původní vědecké monografie a práce českých vědců, díla klasiků vědy, překlady zahraničních autorů, populárně naučnou literaturu, literaturu faktu, encyklopedie, slovníky, jazykové učebnice, příručky a vysokoškolské učebnice, ale také kvalitní českou i překladovou beletrii. V nakladatelství dále vychází populárně naučný časopis Živa. Tradiční cílovou skupinu produkce nakladatelství Academia tvoří vysokoškolští studenti, pedagogové a odborná veřejnost. V posledních letech také stoupá počet laických zájemců o populárně naučnou a uměleckou literaturu. Všechny publikace jsou proslulé profesionálním zpracováním – pečlivou redakční přípravou a kvalitní grafickou a tiskovou podobou. Splňují tak požadavky všech náročných zákazníků.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeSlovenské povstání bez mýtů a legend

Žikeš, Vladimír

Academia, 2021

Napsat komentář