Netradiční encyklopedie o starověkém Egyptě

egypt_pod_lupou
Starověký Egypt je obdobím v dávné lidské historii, které nás neustále fascinuje svou tajemností. Pro mladší čtenáře, které láká svět obrovských pyramid, záhadných mumií a podivných hieroglyfů, připravilo nakladatelství Host velkoformátovou ilustrovanou encyklopedii plnou zábavných detailů.

Knihu Egypt pod lupou, kterou napsal David Long a ilustroval talentovaný Harry Bloom, vydalo nakladatelství Host roku 2020. David Long je britský novinář, spisovatel a ghostwriter. Specializuje se na historii a píše knihy pro dospělé i pro děti. Recenzovaná publikace patří k titulům, na kterých spolupracoval s výtvarníkem Harrym Bloomem. V zahraničí již byly vydány jejich publikace Pirates (v překladu Piráti) a Castles (Hrady), které jsou založeny na stejném principu jako kniha Egypt pod lupou.

egypt_pod_lupou2

Většina dětí projde během svého dětství několika etapami, kdy mají zájem o konkrétní témata. Typicky se jedná například o dinosaury, vlaky, nebo právě o Egypt. Pro děti, které právě procházejí „egyptským obdobím“, představuje Egypt pod lupou výborný způsob, jak se seznámit se základními historickými souvislostmi a zároveň si užít spoustu zábavy. Na každé stránce čtenáři naleznou velkoformátový obrázek plný detailů, na kterém se nachází výjev pro období starověkého Egypta typický (například stavba pyramidy, doprava na Nilu, svatba, proces mumifikace, Tutanchamonova hrobka, bohové a kněží apod.). Čtenáři mají k dispozici zvětšovací lupu, prostřednictvím které si mohou obrázky prohlížet a objevovat tak stále nové překvapivé detaily.

Aby byli čtenáři k prohlížení knihy lépe motivováni, nacházejí na každé dvoustraně deset popsaných předmětů anebo postav, které mají na daném obrázku objevit (tím publikace připomíná knihy Kde je Valda?). Pro méně úspěšné hledače je na konci knihy zařazeno řešení, pro zvědavce zase slovníček pojmů a přehled základních hieroglyfů. A pokud někomu náhodou hledání nestačilo, čeká v závěru publikace další nálož objektů k hledání (tentokrát však bez určení, na které dvoustraně předmět nebo osoba je).

egypt_pod_lupou1

Ačkoli je kniha primárně určena pro děti, na své si přijdou i dospělí. Z vlastní zkušenosti mohu potvrdit, že po náročném dni v práci anebo s dětmi funguje chvíle hledání stavbyvedoucího pyramidy na obrázku plném titěrných lidiček jako skvělá relaxace. Knihu tedy mohu doporučit nejen dětem, které mají rády Egypt, ale i všem dospělým, kteří touží po chvíli klidu a originální zábavě. Výborný koncept, na němž je kniha založena, doplňují vtipné a na pohled příjemné ilustrace. Ty jsou sice poměrně jednoduše vyvedené, ale v kompozici v rámci velkoformátové ilustrace vypadají působivě.

Pokud vás publikace Egypt pod lupou zaujala, můžete si na našich stránkách přečíst další recenze na podobné knihy (recenze zobrazíte kliknutím na názvy jednotlivých titulů): Ariadnina nit, Čí je to kostra?, Animalium, Alenčin sen aneb Jak funguje mozek a Dinosaurium.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeEgypt pod lupou

Long, David

Host, 2020

Napsat komentář