Geometrie v umění

Pravitko a kruzitko
Geometrie a umění, dvě odvětví, které se mohou zdát na první dojem značně odlišné. Ale opak je pravdou. Vždyť přímky a kružnice lidé znali a využívali nejen v umění, ale i v architektuře a matematice. Vstupte do světa geometrie a nechte se okouzlit její elegancí.

Přímky a kružnice užívali lidé v umění, architektuře a matematice od nejstarších dob. Tyto jednoduché geometrické tvary pozorovali kolem sebe, později je byli schopni vyznačit pomocí provazu a nakonec přišli s jednoduchými nástroji: pravítkem a kružítkem. Tato kniha seznamuje čtenáře s počátky a principy geometrie pomocí těchto základních nástrojů. Ukazuje, jak jsou tyto geometrické konstrukce, po staletí užívané umělci, řemeslníky či architekty, nejen užitečné, ale i elegantní. Ostatně si to můžete vyzkoušet sami – neexistuje adekvátní náhrada za pravítko a kružítko na papíře. Vstupte do světa geometrie bez měření.

Ukázka z knihy

Pravitko a kruzitko 1Jednoduché konstrukce trojúhelníků rozhodně stojí za naučení. Například pro sestrojení trojúhelníku, jsou-li dány tři jeho strany, stačí nakreslit úsečku o délce jedné z nich a z obou koncových bodů narýsovat oblouky o poloměrech zbývajících dvou. Průsečík oblouků je pak třetí vrchol trojúhelníku. Nebo pro konstrukci pravoúhlého trojúhelníku s danou délkou odvěsen stačí jejich délky vyznačit pomocí oblouků se středem v průsečíku dvou kolmic. (str. 8)

O čtvercích a kosočtvercích pojednává další ukázka.

Kniha vyšla v edici Pergamen, která se dá charakterizovat jako kratičké, výtvarně zaměřené ochutnávky velkých témat se špetkou mystiky a radosti z čiré spekulace. Atraktivní grafické zpracování a půvabné ilustrace dělají z těchto knížek ideální dárky pro sběratele a milovníky krásných knih. Jedná se např. o Pozemské sítě, Posvátná čísla, Malá kniha velkých náhod či
Keltské vzory.

Pravítko a kružítko

Praktické geometrické konstrukce
Autor: Andrew Sutton
Přeložil: Marek Pečenka

Počet stran: 58
Vazba: vázaná
Formát: 150×175 mm
ISBN: 978-80-7363-770-5
Doporučená cena: 198 Kč

Knihu Pravítko a kružítko vydalo nakladatelství Dokořán.

O autorovi

Andrew Sutton je středoškolský učitel matematiky. Působil v Londýně a v New Yorku a jeho speciálním zájmem je matematika v umění.

Zdroj informací: nakladatelství Dokořán 

 


Nakladatelství Dokořán vzniklo v roce 2001 a dosud vydalo více než 600 titulů, z nichž asi 1/3 tvoří překlady z angličtiny, francouzštiny, němčiny, holandštiny, čínštiny, italštiny, polštiny a ruštiny. Od počátku se zaměřujeme na populárně-naučnou a odbornou literaturu s výběrovými přesahy do kvalitní beletrie a poezie. Snažíme se vydávat tituly nejen zajímavé, ale i profesionálně vyrobené.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePravítko a kružítko
Praktické geometrické konstrukce

Sutton, Andrew

Dokořán, 2017

Napsat komentář