Pronikněte do tajů alchymie

Alchymistova_kuchyne
Patříte mezi milovníky tajemna a esoterična? Zajímalo by vás, jak to vypadá v opravdové alchymistické dílně? Kniha Alchymistova kuchyně zodpoví všechny vaše otázky a poskytne také celou řadu receptů, díky nimž budete moct zazářit!

Alchymistický přístup k odhalování podstaty a složení hmotného světa odpradávna přitahoval zkoumavé mysli a během středověku se pátráním po „kameni mudrců“ zabývali nejslavnější badatelé. Knížka Alchymistova kuchyně uvádí čtenáře do tajuplného světa tohoto oboru a do jeho těžko proniknutelného jazyka, klíčových pojmů a metod. Obsahuje i četné alchymistické recepty na lepidla, laky a barvy včetně návodů na přípravu bylinných tinktur a extraktů, ale neopomíjí ani nezbytnou duchovní složku v podobě magických formulí.

Alchymistova kuchyně

Jedinečné lektvary a zvláštní představy
Autor: Guy Ogilvy
Přeložil: Petr Holčák

Počet stran: 64
Vazba: vázaná
Formát: 145×175 mm
ISBN: 978-80-7363-767-5
Doporučená cena: 198 Kč

Knihu Alchymistova kuchyně vydalo nakladatelství Dokořán.

 

Ukázka z knihy

Duše a duch se v terminologii alchymistů označují jako síra a rtuť. V alchymii však nejde o běžně se vyskytující prvky těchto názvů, nýbrž o základní principy bytí, vzniklé na počátku stvoření. Dohromady tvoří dvojici, polaritu doplňujících se, avšak protikladných sil, které je nutné vzájemně smířit a sladit. Stejně jako čínské symboly jin a jang se nejenže vzájemně zrcadlí, ale každý také obsahuje zárodek druhého. Plyne z toho nesčetné množství paradoxů, kvůli nimž jsou klasické alchymické recepty tak matoucí.

Síra, která ztělesňuje duši, představuje vědomí, individuální projev ducha. Je horká, suchá a žhnoucí, zastupuje mužský princip, a je tak oplodňujícím semenem; říká se jí také otec kamene nebo Sol, podle římského boha Slunce. Je formou – eidos – ideou věci, vyjádřením této ideje. Jejími symboly jsou Slunce, jelen a červený lev. V neočištěném stavu je síra červený muž, který se sváří s bílou ženou. Po zušlechtění a zdokonalení se stává červeným králem. (str. 10)

O rtuti a dalších zajímavých motivech si můžete přečíst v delší ukázce, kterou pro vás nakladatelství připravilo.

 

O autorovi

Guy Ogilvy se začal zabývat laboratorní alchymií v roce 1995, alchymii studoval pod vedením předního odborníka, německého profesora Manfreda Juniuse. Vedle ní se zajímá o metafyziku, folklór a etnobotaniku. Pod pseudonymy napsal několik knih na tradiční ezoterická témata angelologie a věštění. Žije v anglickém hrabství Somerset.

Zdroj informací: nakladatelství Dokořán


Nakladatelství Dokořán vzniklo v roce 2001 a dosud vydalo více než 600 titulů, z nichž asi 1/3 tvoří překlady z angličtiny, francouzštiny, němčiny, holandštiny, čínštiny, italštiny, polštiny a ruštiny. Od počátku se zaměřuje na populárně-naučnou a odbornou literaturu s výběrovými přesahy do kvalitní beletrie a poezie. Snaží se vydávat tituly nejen zajímavé, ale i profesionálně vyrobené.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeAlchymistova kuchyně
Jedinečné lektvary a zvláštní představy

Ogilvy, Guy

Dokořán, 2017

Napsat komentář