Ukázka z knihy Konec zlobení (Zuzana Pospíšilová)

Konec zlobeni
Dětská spisovatelka Zuzana Pospíšilová dosáhla velkého úspěchu. Napsala jubilejní stou knihu, ve které paní učitelka Lada bojuje s neposlušnou třídou. Nevzdá se a díky kouzelnému pomocníkovi se zlobením pěkně zatočí.

Knihu Konec zlobení od spisovatelky Zuzany Pospíšilové
vydalo nakladatelství Grada v edici První čtení.

Předmluva

Skoro v každé třídě se najde nějaký zlobivec. Občas jsou i dva nebo tři. Málokdy se ale stane, že by se zlobivých dětí sešla skoro celá třída. Snad jedině v 1. B. Nikol se v jednom kuse s někým hádá. Kája bere dětem věci bez dovolení a pak je nechce vrátit. Sam by se chtěl s každým prát, a tak vyvolává hádky. Lenka se ostatním posmívá. Franta odmítá dělat cokoliv, co mu někdo nařídí – domácí úkol ještě nenapsal ani jednou. A tak by se dalo pokračovat dál a dál. Asi se nebudete divit, že v takové třídě nechce nikdo učit. Pan ředitel proto po letních prázdninách přidělil třídu čerstvých druháků úplně nové paní učitelce. Byla mladá, mírná, tichá a hodná. Až moc hodná. Díky tajnému pomocníkovi a troše kouzlení si ale s dětmi nakonec poradí. Jak? To se dozvíte v tomto příběhu.

Konec zlobeni 1

Nová paní učitelka

První školní den po prázdninách je pro všechny děti náročný. Už nemůžou spát tak dlouho jako o prázdninách. A navíc je kromě ranního vstávání čeká i hromada povinností a úkolů. A do toho se nikomu moc nechce.
Dětem ze 2. B se do školy taky nechtělo. Pak si ale vzpomněly na kamarády ze třídy a přeci jen se přemohly. Když byly děti ještě v první třídě, uspořádaly mezi sebou soutěž ve zlobení.
Jejich třída se pak stala pověstnou po celé škole. Nikdo z učitelů u nich nechtěl učit. Panu řediteli nezbylo nic jiného než do třídy poslat úplně novou paní učitelku. Ostatní učitelé ji sice opatrně připravovali na to, že je to třída plná zlobivých dětí, ale ona se nebála. Byla si jistá, že je zvládne.
Pan ředitel o tom trochu pochyboval. Nová paní učitelka byla mladá a hezká, ale taky moc mírná. Nechtěl si ani představovat, co všechno jí ti darebáci provedou. Neměl ale na vybranou. I ve 2. B musí někdo učit.
„Dobrý den, děti,“ řekla milým, tichým hlasem paní učitelka. Vešla do třídy až po zazvonění, ale žáci si jí vůbec nevšímali. Dělali si, co chtěli. Někdo svačil, někdo vysypával ostatním aktovky, a někdo se dokonce pral. Skoro všichni u toho ale křičeli. A tak mírný hlas paní učitelky přeslechli. Paní učitelka na děti chvíli zírala s vytřeštěnýma očima. Na něco takového nebyla připravená. Nevěděla, co má dělat. Začala tedy děti usazovat do lavic. Pobíhala po třídě jako kvočna, které se rozutekla kuřátka a ona se je snaží pochytat. Sotva jednoho žáka usadila, už se zvedl někdo další. Děti to braly jako zábavnou hru, a tak toho paní učitelka raději nechala. Měla slzy na krajíčku, ale před svými žáky plakat nechtěla.
Obrátila se tedy k tabuli, vzala do ruky křídu a napsala: Jmenuji se Lada Nováková a budu vás učit. Když dopsala, opatrně se otočila na děti. Zlobení nepřestávalo. Chtěla zakřičet, ale nevyšel z ní ani hlásek. A tak jen pohladila starou tabuli a přitom si tiše posteskla: „Kdybych tak věděla, jak na ně.“

——————–

Prolistujte si další ukázku.

——————–

O autorce

Zuzana Pospíšilová je dětská psycholožka, která pracuje ve Speciálně pedagogickém centru pro děti s mentálním postižením v Ostravě. Dříve pracovala v dětském rehabilitačním stacionáři, převážně s dětmi s organickým poškozením CNS a pohybovým postižením. V době studií se zabývala tématem rozvoje tvořivosti u dětí mladšího školního věku, nyní píše knihy pro děti. Přečtěte si ukázky z některých z nich, např. z knih Prázdninové pohádkyPohádkové uspávankyKnihovnické pohádkyZáchranářské pohádkyHasičské pohádkyPrázdniny s drakem či Školnice Valerie s ujímá vedení.

Zdroj informací: nakladatelství Grada


gradaKnihy s logem Grada vycházejí v České republice již od roku 1991. Nabídka společnosti pokrývá široké spektrum odborné literatury z nejrůznějších oblastí lidské činnosti. Vydává např. tituly s právní tematikou, ekonomické, z oblasti financí a účetnictví, psychologické, zdravotnické, s počítačovou tematikou, o architektuře a stavebnictví atd. Značka BAMBOOK je určena všem dětským čtenářům. Nabídkou dětských knížek provází její maskot, pandí kluk Bambook, který seznamuje děti se světem čtení a příběhů.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeKonec zlobení

Pospíšilová, Zuzana

Grada, 2019

Napsat komentář