Ukázka z knihy Johanka a malé prasátko (Zuzana Pospíšilová)

zuzana-pospisilova_johanka-a-male-prasatko
Zuzana Pospíšilová vydala další knížku pro děti. Přečtěte svým ratolestem kouzelný příběh o tom, jak mylný může být první dojem, a pokochejte se spolu s nimi veselými ilustracemi Daniely Skalové.

Přinášíme vám ukázku z knihy Johanka a malé prasátko, kterou vydalo
nakladatelství Grada v edici Čtení pro prvňáčky.

 

Předmluva

Také se vám stává, že někoho soudíte podle prvního dojmu? Tak třeba o Johance z téhle knížky si spolužáci myslí, že to je malá zakřiknutá chytrolínka. Ve škole ji přehlížejí a nikdo s ní nekamarádí. Když si Johanka vysní za kamaráda malé prasátko, všichni nad prasátkem ohrnují nos. Až si přečtete příběh o Johance a jejím neobvyklém kamarádovi, zjistíte, že první dojem bývá mylný. Johanka je totiž chytrá a kamarádská holčička a prasátka jsou bystrá a přátelská zvířátka.

zuzana-pospisilova_johanka-a-male-prasatko_ukazka

Johanka

Ve škole bylo o přestávce rušno. Děti seděly nebo stály v hloučcích nebo ve dvojicích. Svačily a přitom si povídaly. Jediná Johanka seděla v lavici sama. Aby neměla o přestávce dlouhou chvíli, četla si. Každý den přečetla jednu knížku. Zajímala se úplně o všechno a nejvíc o zvířata. Bydlela v domečku se zahradou, ale pejska neměli. Maminka s tatínkem chodili do práce a ona i bratr Marek si museli hned po škole udělat úkoly nebo byli v nějakém kroužku. O pejska by se neměl kdo starat, a tak chovali jen agamu. Ta nepotřebuje každý den vyvenčit nebo pomazlit.
Johanka najednou zvedla oči od rozečtené stránky. Blížila se k ní spolužačka Lenka. Johanka se usmála. Myslela si, že Lenka míří k ní, ale ona se zastavila o lavici dříve, aby se přidala k Bětce a Sáře.
Johanka se tedy opět začetla. Když zazvonilo, dala do knížky záložku a odložila ji pod lavici. I ostatní spolužáci se vrátili na svá místa a čekali, až dorazí paní učitelka. Když všichni stáli, tak si Johanka pokaždé uvědomila, že je ze všech nejmenší. Možná proto si jí nikdo nikdy nevšimne. Proto se s ní nikdo nekamarádí.
Jakmile začalo vyučování, Johanka najednou nebyla neviditelná. Alespoň ne pro paní učitelku. Když se dětí na něco zeptala a nikdo neznal správnou odpověď, vyvolala Johanku. I když se Johanka styděla sama přihlásit, tak všechno věděla. Bylo to hlavně proto, že se naučila číst mnohem dříve než ostatní děti. Už ve školce. Čtení ji bavilo a knížky měla moc ráda. Díky nim se dozvěděla spoustu věcí.
Teď zrovna četla knížku o tom, jak jsou prasátka chytrá, i když to tak na první pohled nevypadá. Najednou zatoužila po kamarádovi. Po chytrém kamarádovi. Co kdyby jí rodiče pořídili prasátko jako domácího mazlíčka?
Když skončilo vyučování a Johanka snědla oběd ve školní jídelně, vydala se na cestu domů. Doslova se šourala. Ne proto, že by měla těžkou aktovku, ale měla těžkou hlavu. Myslela na to, jak se rodičů zeptá, jestli by jí nekoupili prasátko.

———————————

Pokračování ukázky najdete na stránkách nakladatelství.

———————————

Mgr. Zuzana Pospíšilová

zuzana-pospisilovaZuzana Pospíšilová je dětská psycholožka, která pracuje ve Speciálně pedagogickém centru pro děti s mentálním postižením v Ostravě. Dříve pracovala v dětském rehabilitačním stacionáři, převážně s dětmi s organickým poškozením CNS a pohybovým postižením. V době studií se zabývala tématem rozvoje tvořivosti u dětí mladšího školního věku, nyní píše knihy pro děti. Přečtěte si ukázky z některých z nich:
Prázdninové pohádky, Hasičské pohádky,
Prázdniny s drakemPohádkové uspávanky.

Informace o autorce a fotografie byly čerpány ze stránek nakladatelství Grada.

 

Čtení pro prvňáčky

Celobarevné knížky jsou určeny dětem, které navštěvují první třídu a začínají se čtením. Knihy edice Čtení pro prvňáčky obsahují jednoduchý text a jsou psány velkými písmeny, aby je začínající čtenář dokázal snadno přečíst. V rukou rodičů nebo pedagogů se tyto bohatě ilustrované publikace mohou stát skvělou motivační pomůckou pro rozvíjení radosti ze samostatného čtení.
Od Zuzany Pospíšilové vyšla v této edici řada skvělých titulů. Přečtěte si ukázky z knížek O lakomém křečkovi (2013), Kouzelné vánoční sny (2015),
Do lavic! (2015) nebo třeba Vynálezce Tadeáš (2015).

Informace o edici byly čerpány ze stránek nakladatelství Grada.


Knihy s logem GRADA vycházejí v České republice již od roku 1991. Nabídka společnosti pokrývá široké spektrum odborné literatury z nejrůznějších oblastí lidské činnosti. Vydává např. tituly s právní tematikou, ekonomické, z oblasti financí a účetnictví, psychologické, zdravotnické, s počítačovou tematikou, o architektuře a stavebnictví atd. Značka BAMBOOK je určena všem dětským čtenářům. Nabídkou dětských knížek provází její maskot, pandí kluk Bambook, který seznamuje děti se světem čtení a příběhů.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeJohanka a malé prasátko

Pospíšilová, Zuzana

Grada, 2016

Napsat komentář