Ukázka z knihy Zuzany Pospíšilové Vynálezce Tadeáš

TadeasNahled
Lidský mozek skrývá mnohá tajemství. Ale také i vynálezy. Co se stane, když malý neposeda Tadeáš začne vynalézat, se můžete dočíst v nové knize Zuzany Pospíšilové. A právě dnes můžete ochutnat ukázku z knihy.

 

Předmluva

Vynálezce TadeášJestli si myslíte, že vynálezce musí být jen starý a fousatý podivín, tak jste na omylu. Vynálezcem se může stát kdokoliv, kdo má v hlavě pořádek. Třeba jako Tadeáš. Ten už odmalička toužil stát se vynálezcem a jeho přání se mu splnilo. Jednoho dne se seznámil se skřítkem, který se stará o jeho mozek. Dozvěděl se, co musí jíst, aby jeho mozek dobře přemýšlel, a pak už to šlo ráz naráz. Tadeáš začal vynalézat jeden užitečný vynález za druhým. Pokud jste zvědaví, co všechno vynalezl, tak se s chutí pusťte do čtení!

 

Proč Tadeáš přemýšlí?

Tadeáš byl moc šikovný kluk. Učení mu šlo samo a měl vždycky moc dobré nápady. Maminka ho často chválila, že má chytrý mozek. Pak ho obvykle pohladila po hlavě. Už jako malý věděl, že mozek je schovaný někde v hlavě. Ve škole mu paní učitelka také říkala, že mu to dobře myslí. Byla to pravda, ale Tadeášovi to neustále vrtalo hlavou. Jak to, že nic nedělá, a přitom se mu v hlavě samy líhnou skvělé nápady?

Tadeáš byl velmi bystrý, a navíc rychlý.

Většinou to bylo fajn a přinášelo mu to užitek, ale někdy to mělo i neblahé následky. Když paní učitelka zadala dětem samostatnou práci, Tadeáš byl hned hotový. Zatímco se ostatní děti trápily při počítání příkladů, Tadeáš už měl v sešitě výsledky. Dokonce je stihl i dvakrát zkontrolovat. Pak se ale příšerně nudil. Chvíli se koukal z okna a přitom ho vždycky něco napadlo. Hned to musel povědět Esterce, se kterou seděl v lavici. Teď zrovna uviděl na obloze čápa.

„Víš, jak rozeznáš čápa od volavky?“ zeptal se jí.

„Neruš, počítám!“ odbyla ho Ester.

„Při letu má čáp krk narovnaný, ale volavka ho má stočený do písmene S,“ nedal se odbýt Tadeáš.

VynalezceTadeas-volavka

Když ho něco napadlo, tak si to prostě nemohl nechat jen pro sebe. Musel to někomu říct. Esterka nevrle zasyčela. Ještě neměla všechny příklady spočítané a kvůli čapímu krku rozhodně nechtěla dostat špatnou známku.

„Tadeáši!“ napomenula ho paní učitelka.

Všimla si totiž jeho brebentění. Tadeáš se začervenal. Nechtěl udělat nic špatného. Dobře věděl, že při vyučování se mluvit nemá, ale nemohl si pomoci. Proč musí pořád o všem přemýšlet? Jak to, že když ho něco napadne, musí to hned říct? Proč se v jeho hlavě pořád něco děje? Jak to, že nemůže ani chvilku zůstat bez přemýšlení? To bylo příliš mnoho otázek na jednu dětskou hlavičku. Tadeáš se rozhodl, že se na to zeptá maminky. Musí ale počkat, až skončí vyučování a on přijde domů.

 

Knihu Vynálezce Tadeáš vydalo nakladatelství Grada v edici Čtení pro prvňáčky.


Knihy z edice Čtení pro prvňáčky nakladatelství Grada  jsou celobarevné. Jsou určeny dětem, které navštěvují první třídu a začínají se čtením. Knihy edice Čtení pro prvňáčky obsahují jednoduchý text a jsou psány velkými písmeny, aby je začínající čtenář dokázal snadno přečíst. V rukou rodičů nebo pedagogů se tyto bohatě ilustrované publikace mohou stát skvělou motivační pomůckou pro rozvíjení radosti ze samostatného čtení.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeVynálezce Tadeáš

Pospíšilová, Zuzana

Grada, 2015

Napsat komentář