Drsná alternativní historie plná magie a zbraní

drsna_magie
Zažijte třicátá léta dvacátého století tak, jak je určitě neznáte. V podání spisovatele jménem Larry Correia jsou plná nejroztodivnějších střelných i chladných zbraní a hlavně magie.


Autorem knihy Drsná magie, která je prvním dílem nové série Grimnoirské kroniky, je americký spisovatel akční fantastiky Larry Correia, u nás známý díky sérii Lovci monster (recenze na díly Vendeta, Alfa, Nemesis a Legie si můžete přečíst po kliknutí na názvy knih). Obě série u nás vydává nakladatelství Fantom Print. Larry Correia byl účetním a instruktorem střelby na částečný úvazek. Po úspěchu jeho knihy Lovci monster s. r. o. odešel ze zaměstnání a stal se spisovatelem na plný úvazek. Je velkým fanouškem střelných zbraní, přičemž znalosti z oboru využil ve svých knihách, jež jsou zbraní, ať už střelných či chladných, plné.

Vítejte v třicátých letech dvacátého století v podobě, v jaké jste je dosud neměli šanci poznat. Zatímco nebe poklidně křižují vzducholodě, na zemi pod nimi se odehrává drama. Někdy v průběhu devatenáctého století se mezi lidmi objevili tací, kteří byli nadáni zvláštní mocí. Jelikož vědci nedisponovali dostatečnou terminologií a neuměli vysvětlit podstatu této Moci, začali jí jednoduše říkat magie. Lidé nadaní magií (tzv. Aktivní) byli schopni ovládat rozličné druhy Moci. Zatímco například Zvedáci mohli deformovat gravitační pole kolem sebe, Léčitelé dotekem svých rukou uzdravovali i ta nejtěžší zranění a Cestovatelé měli možnost přemisťovat se v prostoru.

Jake Sullivan je Zvedák, který se vyznamenal v druhé bitvě na Sommě za Velké války, kde pozabíjel spoustu nepřátel. Díky své inteligenci, kterou se mu daří před okolím umě skrývat, vytrénoval své tělo a mysl způsobem, jenž mu dovoluje lepší výkony, než má mnoho jeho „kolegů“. Kvůli svému smyslu pro spravedlnost, který ho donutil zastat se lynčovaného magií obdařeného dítěte, skončil ve vězení. Za předčasné propuštění slíbil, že pomůže vládě s dopadením několika zločinných Aktivních. Jake však zjišťuje, že mnozí mu lžou. Je vehnán do kruté války mágů, hrozící přerůst v celosvětový konflikt s katastrofálními následky. Dostává se do blízkosti tajné společnosti Grimnoir, jež má za cíl zničit tajné Teslovo zařízení, mající potenciál ničit celé státy…

Larry Correia ani ve své další sérii neubral příběhu na akčnosti. Jeho hlavní postavy jsou drsné, oplývají vtipnými a sarkastickými výroky a hlavně mají u sebe neustále slušnou zásobu zbraní, což zaručuje, že příběh rozhodně nebude plynout pomalým tempem. Zatímco knižní řada Lovci monster se odehrává v přítomnosti, sérii Grimnoirské kroniky autor zasadil do alternativní historie, konkrétně do třicátých let dvacátého století. Na popisu alternativních dějin si dal Correia velmi záležet (milovníkům steampunku se možná zalíbí všudypřítomné vzducholodě), ale například dobového slovníku postavy moc nevyužívají (to může být i chybou překladu), což je škoda, prospělo by to věrohodnosti příběhu.

Postavy autor vykresluje velmi pečlivě, každá je svým způsobem originální a doplňuje příběh do jeho kompletnosti. Každý čtenář má tak možnost najít si svého vlastního hrdinu, kterému bude držet pěsti. Knihu si pravděpodobně užijí i milovníci zbraní. Z autora přímo čiší erudice, kterou bohatě využívá, čtenář se tak může těšit na velmi bohatou přehlídku dobových i smyšlených zbraní všeho druhu. Titul Drsná magie je důstojným počátkem slibně vypadající série. Mohu jej doporučit hlavně fanouškům drsnější fantasy a akčních příběhů.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeDrsná magie
Grimnoirské kroniky 1

Correia, Larry

Fantom Print, 2015

Napsat komentář