Kdo bude alfa vlkodlakem?

large
Lovci monster jsou tu již potřetí. Tentokrát se však nesetkáme se „starou“ bandou zabijáků upírů, vlkodlaků a mimozemských potvor, jak tomu bylo v předchozích dvou knihách. Hrdinou příběhu bude totiž jen jeden z lovců, nikdo menší než šéf celého podniku Earl Harbinger.


Larry Correia je americký autor bestsellerů z oblasti fantastiky. Jeho prozatím největším úspěchem je knižní série Lovci monster. První díl, Lovci monster s. r. o., vydal vlastním nákladem. Úspěch na sebe nenechal dlouho čekat a Correia získal smlouvu s Baen Books. Po Lovcích monster s. r. o. vyšly další tři díly z této knižní řady, jmenovitě Vendeta, na nějž si na našem webu můžete přečíst recenzi, Alfa, který vydalo nakladatelství Fantom Print v listopadu 2013, a Legion, jenž u nás zatím nebyl vydán. Plánovány jsou další díly, konkrétně Nemesis, Guardian a Omega. Kromě Lovců monster má Larry Correia na kontě knižní série The Grimnoir Chronicles a Dead Six.

Earl Harbinger má menší problém. Každý úplněk se na několik nocí mění ve vlkodlaka, což mu poněkud komplikuje nejen vztahy s jeho bližními, ale předně jeho vztah k vládě. Ta k vlkodlakům moc benevolentní není, a tak si každé „monstrum“, které chce v poklidu žít mezi lidmi, musí svou výjimku zasloužit. Jednoduše řečeno, Earl musel přiběhnout na zavolání a pomáhat americkým vojákům v bojích všude možně ve světě.

Nyní je však Earlova temná minulost pryč a on si může užívat draze vykoupené svobody. Alespoň si to tedy myslel, dokud mu nezavolal jeho bývalý řídící důstojník Kirk Conover s tím, že do Ameriky přicestoval Earlův starý známý, proti němuž dlouhou dobu bojoval v bitkách na život a na smrt. Jde o Nikolaje, vlkodlaka z KGB proslulého svou krutostí a nevypočitatelností. Earl na čas opustí ostatní lovce a vydá se do odlehlých lesů kolem zapadlého městečka Copper Lake.

To, co zprvu vypadalo jako souboj dvou samotářských vlkodlaků, se naneštěstí poněkud zvrtne. Earl velice brzy pochopí, že v hlubokých michiganských lesích číhá daleko větší zlo, než představuje Nikolaj. Všichni obyvatelé Copper Lake jsou ve smrtelném nebezpečí. Musí se postavit tomu nejděsivějšímu zlu, jakému kdy čelili…

Jak již bylo napsáno, třetí díl Lovců monster se věnuje samotnému výkonnému řediteli společnosti likvidující monstra všeho druhu. Je poněkud paradoxní, že nejvýše postavený muž ve firmě sám mezi tato monstra patří. O Earlově vlkodlačí stránce se čtenáři dočtou více, než tomu bylo v obou předchozích dílech dohromady. Zjištění to možná nebudou nikterak příjemná, o to více se ale Earl ukáže jako „člověk“ se všemi dobrými i špatnými stránkami.

Earlova minulost stále silně ovlivňuje jeho přítomnost, což se ukáže v Copper Lake. Kromě nebezpečí, které zlikviduje naprostou většinu populace městečka, se kniha věnuje i několika takřka filosofickým otázkám. Jsou věci, kterých se toužíme celá léta zbavit, doopravdy špatné, nebo je špatný pouze úhel, z něhož na ně nahlížíme? A lze vymýtit zlo zlem?

Titul Alfa si rozhodně udržel kvalitu svých knižních předchůdců. Absence oblíbených postav je vyvážena charaktery novými, za zmínku dozajista stojí velmi schopná policistka Heather Kerkonenová nebo schizofrenický vlkodlak Nikolaj. Autor opět využil svého koníčku a v příběhu se objeví celá plejáda střelných zbraní, které rozhodně nebudou zahálet. Jako obvykle na čtenáře čeká velká dávka specifického humoru a hektolitry prolité krve, to vše zabaleno v poutavém příběhu, od nějž se nelze odtrhnout.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeAlfa
Lovci monster

Correia, Larry

Fantom Print, 2013

Napsat komentář