Monstra mají jediné právo – zemřít!

181813_big
Dost bylo knih, kde byli upíři či vlkodlaci stavěni do kladných rolí. Tentokrát jsou z nich záporáci, jak to má být. A jejich údělem je jediné. Umřít v dešti kulek, granátů a ohně.

Owen Zastava Pitt byl jen obyčejný účetní, i když možná o něco mohutnější a ozbrojenější, než obvykle účetní bývají. Jednoho dne se však pohádal se svým šéfem. To by samo o sobě nebylo tak neobvyklé, kdyby jeho šéf nebyl vlkodlak a ten den zrovna nenastal úplněk. Zbraň schovaná u kotníku Owenovi zachránila život, což se o chlupatém monstru rozstříleném na cáry říci rozhodně nedalo. O pár dní později byla Owenovi učiněna zajímavá nabídka. Jelikož se stal terčem útoku monstra a přežil jej, mohl se stát profesionálním lovcem příšer v podniku Lovci monster, s. r. o. Lepší doporučení než zabít vlkodlaka totiž neexistuje.

Tak začalo dobrodružství Owena Zastavy Pitta v knize Lovci monster, s. r. o., jejímž autorem je spisovatel Larry Correia. V roce 2013 vydalo nakladatelství Fantom Print již druhé pokračování této série, knihu s titulem Vendeta. V ní se Owen musí vyrovnat s menší komplikací, která se s ním táhne již od prvního většího dobrodružství z úvodní knihy série. Jeden ze Starobylých, v podstatě obří božský hlavonožec plující vesmírem v jiné dimenzi, pojal podezření, že jej Owen zranil atomovou bombou, kterou do dimenzionální brány ve skutečnosti vhodili federální agenti a jejich Úřad pro kontrolu monster.

Na Owena je vypsána mezidimenzionální odměna a všechna monstra v okolí se mohou přímo utlouci po tom, aby jej ke Starobylým doručila jako první a získala pro sebe nějakou klíčovou úlohu v chystané apokalypse. Největší hrozbou je fanatický vůdce sekty Dočasné smrti, jež si zahrává s nekromancií a občas Owenovi doručí nějakou tu menší armádu zombie nebo například zombie slona. Nikdo z lovců prozatím netuší, že tajemný nekromant má s jejich soukromou firmou společného více, než se na první pohled zdá…

Celý příběh je jedna velká jízda, nedající čtenáři ani na chvíli vydechnout. Kromě oživlých mrtvol se zde objeví například i sadističtí zahradní trpaslíci nebo Owenova tchyně, jež není nikdo jiný než královna všech upírů. Kdo četl předchozí Correiův román Lovci monster, s. r. o., dozajista tuší, že o život půjde jednoduše každému, Owenovou rodinou počínaje a jeho snoubenkou Julií konče. Autor využil i své obsáhlé znalosti o střelných zbraních, kterých je v příběhu více než dost. To je možná nepatrné mínus pro čtenáře, kteří se o tuto problematiku příliš nezajímají.

V knize Vendeta se dovíme i něco více o postavě agenta Frankse, jež byla v prvním díle obklopená závojem tajemna. Ten bude moci čtenář tentokrát z větší části odkrýt a dovědět se tak, kdo je ten podivný silák, který se snad ani nedá zabít. Odhalení to je vskutku šokující. I o ostatních hlavních postavách se dovíme daleko více z jejich ne vždy zrovna světlé minulosti.

Přestože se autor s hlavními hrdiny příliš nepáře a nejednou je nechá řádně krvácet, jeho styl vyprávění je neuvěřitelně vtipný díky četným sarkastickým poznámkám, které vkládá jednotlivým postavám do úst a jež donutí čtenáře usmívat se i v těch nejvypjatějších chvílích děje. Právě autorův osobitý smysl pro humor dává knize něco navíc, bez čeho by byla jen dalším z řady průměrných fantasy románů.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeVendeta
Lovci monster

Correia, Larry

Fantom Print, 2013

Napsat komentář