Sólo pro Frankensteinovo monstrum

lovci
Příběh o stvoření Frankensteinova monstra je tak známý, že není divu, že jej do svého fantasy románu zakomponoval i Larry Correia. Jeho oživlá skládačka z lidských mrtvol však na rozdíl od klasického hrdiny nosí v jedné ruce raketomet a druhou kosí démony z pekla.


V listopadu roku 2014 vydalo nakladatelství Fantom Print již pátou knihu ze série Lovci monster, jejímž autorem je Larry Correia. Fantasy román Nemesis je druhým dílem série, který se věnuje vybrané postavě z příběhu. Prvním takovým byl titul Alfa, jenž vyprávěl příběh vlkodlaka Earla Harbingera, vedoucího týmu Lovců monster. Ostatní knihy série, jmenovitě Lovci monster s. r. o., Vendeta a Legie (po kliknutí na odkazy si můžete přečíst recenze těchto knih), se věnovaly partě nájemných zabijáků vlkodlaků, upírů, démonů, zkrátka ztělesněných nočních můr.

Ústřední postavou titulu Nemesis je agent Franks z Úřadu pro kontrolu monster. Čtenář se s ním mohl seznámit již v předchozích dílech Lovců monster jako s dvoumetrovým extrémně silným a zdánlivě bezcitným mužem, jenž je téměř nezranitelný. Z agenta Frankse se později vyklubal zvláštní experiment, který měl před mnoha staletími na svědomí německý alchymista a fyzik Johan Konrád Dippel. Ten se pokusil napodobit zázrak božího stvoření a z mrtvých těl sestavil své proslulé monstrum. Netušil však, že to, co stvořil, má mnohem děsivější podstatu, než původně plánoval.

Děj knihy se točí kolem tajemného projektu Nemesis, který byl v rámci série již zmíněn. Tentokrát se však čtenář doví, že cílem projektu je sestavit jakési kopie agenta Frankse, a to pouze s tím rozdílem, že výsledné produkty mají být modernější, dokonalejší, smrtonosnější a lépe ovladatelné. To se samozřejmě Franksovi vůbec nelíbí. Jde o porušení jeho smlouvy s americkou vládou, jež měla zastavit zlo čekající na možnost návratu mezi pozemské smrtelníky, aby mohlo páchat chaos.

Larry Correia ani ve své páté knize neopouští zajeté koleje a znovu čtenáře vpouští do příběhu, který je od první do poslední stránky plný chladných i střelných zbraní (autor tu zúročil informace nabyté v době, kdy byl střeleckým instruktorem a majitelem obchodu se zbraněmi) a rozmanitých stvoření, známých většinou z bájí a legend. Zatímco v předchozí knize se to hemžilo vlkodlaky, tentokrát autor vypouští do svého světa prohnané démony. A přestože hlavní postavou je agent Franks, setkáváme se i s dalšími hrdiny předchozích knih, ačkoli většina z nich vstupuje do děje pouze okrajově.

I tentokrát jsou nejsilnějšími stránkami Correiovy knihy osobitý humor a neobvyklá zápletka. Autor umí vkusně používat sarkasmu a černého humoru, čtenář se tedy bude usmívat i nad scénami, které by za normálních okolností a bez autorových vtipných připomínek snad ani vtipné nebyly. Když k tomu připočteme Correiovu obdivuhodnou fantazii, jež dokáže zkombinovat nezkombinovatelné a stvořit nemožné, vznikne skvělá fantasy kniha, kterou ocení především čtenáři svérázného smyslu pro humor a milovníci brutálnější fantastiky. Pro ty, co si knihu oblíbí, bude jistě skvělou zprávou, že autor pracuje na dalších dílech série.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeNemesis
Lovci monster

Correia, Larry

Fantom Print, 2014

Napsat komentář