Harry Hole ještě žije!

zatmeni-nahled
V Oslu se pohřešují hned dvě ženy, které pojí jediný fakt: byly přítomny na jednom z okázalých večírků realitního magnáta. Když se první najde mrtvá, je nejvyšší čas zavolat Harryho Holea!

Od posledního setkání s legendárním detektivem-alkoholikem uplynuly již čtyři roky. Román s názvem Nůž vyšel v českém překladu Kateřiny Krištůfkové v roce 2019. Autor Jo Nesbø v ní slavného kriminalistu nechal sáhnout si na dno: přišel navždy o ženu svého života Ráchel. I když se na konec ukázalo, že ji nezavraždil, jak vše nasvědčovalo, ale stal se obětí důmyslné pomsty, Harry se rozhodl pro útěk a utápění zármutku v alkoholu.

A v tomto rozpoložení se Harry nalézá i v úvodu třinácté části série s názvem Zatmění, kterou letos vydalo nakladatelství Kniha Zlín. V Los Angeles Hole utrácí v barech i peníze, které nemá, a na životě mu nezáleží. Dokud se nesetká se zestárlou filmovou hvězdou, herečkou jedné role Lucille. Protože mu připomněla matku, o niž již dávno přišel, rozhodne se jí pomoci – jenže ji zachrání jedině, když do týdne zaplatí její milionový dluh. Kde peníze vzít?

A tak se Harry Hole vrací do Osla. Přijme nabídku realitního magnáta, který čelí obvinění z vraždy dvou žen, jež se setkaly u něj na večírku. Magnát totiž věří, že jedině Harry najde skutečného pachatele.

Vrah je ale nadmíru inteligentní manipulátor. Na místech činu nezanechává žádné stopy, mrtvoly nepochopitelně zohavuje a policie ani Harryho tým outsiderů se nemá čeho chytit. Bez dalších obětí se zřejmě z místa nepohnou…

Jo Nesbø vystavěl zase další skvostný případ přímo na tělo svému hrdinovi. Dokonce i čtenář, který má šanci v krátkých prostřizích nahlížet do mysli vraha, jej neodhalí, dokud to sám autor nedovolí. Množství slepých uliček i matoucích náznaků spolehlivě svádí i intuici Harryho Holea. Pokud jste si mysleli, že například po Žízni už nepřijde nic morbidnějšího a nechutnějšího, pak jste žili v omylu – Zatmění překonává již vše napsané! Pokud se do čtení pustíte, musíte mít pořádně silný žaludek, abyste Nesbøho fantazii strávili a nemuseli od titulu odbíhat rozdýchávat popsané.

Pokud se tedy obrníte proti všem zvrácenostem, pak se můžete těšit na pořádnou jízdu na 550 stranách. Láska, nenávist, pach smrti, pomsta, biologická okénka, stoupající napětí – to jsou atributy, které vás zaháčkují a nenechají vás knihu odložit. Po dočtení se pak budete cítit jako po jízdě na kolotoči – tak trochu vám bude zle, tak trochu budete toužit hned znovu naskočit a nechat se vozit déle…

Ponořte se do krvavého Zatmění, zamilujte si opět svérázného alkoholika a těšte se z toho, že ani třináctka neznamená definitivní konec!

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeZatmění

Nesbø, Jo

Kniha Zlín, 2023

Napsat komentář