Vyrovnat se s minulostí

krabicka-vzpominek-perex
Nikdy není pozdě na vyrovnání se s minulostí a ani věk sto let není překážkou, když nechybí vůle a mladá pečovatelka. Tak tedy vzhůru do časů dávno minulých!

Britská autorka Kathryn Hughesová (*1964) se díky svým románům Dopis, Klíč, Tajemství a Poslední slib, které v českém překladu vydalo nakladatelství Cosmopolis, řádně zapsala do povědomí čtenářů, nebo spíše asi čtenářek, protože její příběhy vystavěné na dvou časových linkách jsou plné emocí a zasahují spíše něžnější polovičku lidstva. Nejinak tomu je i v posledním vydaném románě s názvem Krabička vzpomínek.

V hlavní roli se představuje Jenny, právě stoletá obyvatelka soukromého domova pro seniory. Tuší, že už jí mnoho času nezbývá, a proto se rozhodne smířit s minulostí. K tomu bude potřebovat pomoc mladé pečovatelky Candice. Musí totiž odcestovat do Itálie. Proč právě tam? A proč její volba padla právě na Candice? Co temného ukrývá ve svých vzpomínkách?

Vrtání v minulosti mi zřejmě nedělá dobře, ale někdy se musíte vzepřít a udělat, co je správné, i když vás to bolí. (str. 36)

Ze stránek knihy na čtenáře dýchne dávná minulost, když se ve vyprávění Jenny přenesou až do časů druhé světové války. Současně prostřednictvím mladé Candice zažijí současný svět se všemi jeho vymoženostmi i potížemi. A v průběhu děje zjistí, že některé věci se nemění. Stále jsme totiž lidé. Milujeme se, zklamáváme, lásku nalézáme i ztrácíme a většinou až zpětně dokážeme objektivně zhodnotit, které naše rozhodnutí bylo chybné. Ale to už bývá obvykle pozdě něco napravovat. Nebo ne? Lze se vrátit zpět a odpustit sobě i těm, kteří nám ublížili?

Autorka rovněž poukazuje na toxicitu ve vztazích. Touha druhého vlastnit, manipulovat jím, dusit ho svými požadavky, to není nic, co by se nedělo i v reálném životě. Naštěstí se v románech Kathryn Hughesové nemusíte obávat špatných konců, jako například v knize Toxická láska Saskie Noort. Naopak autorka nabízí pozitivní rozuzlení a svým hrdinům dává šanci na nový začátek. Pokud tedy dokáží nahlédnout na svůj život zvenčí dříve, než bude pozdě.

Jestliže máte rádi trochu sentimentální příběhy, v nichž se postupně odkrývají tajemství minulosti, ale současně se můžete dojímat nad vztahovými zvraty, pak se určitě do knih Kathryn Hughesové pusťte. Nezáleží na tom, po kterém z jejích románů sáhnete, pokaždé dostanete napínavý příběh a velkou dávku emocí. Mně osobně se Krabička vzpomínek pořádně zaryla do mysli a ještě dlouho bude doznívat její odkaz. Nejen to, že nikdy není pozdě na vyrovnání se s minulostí, ale také, že je přínosné naslouchat starým lidem. Možná už si pletou věci z přítomnosti a nerozumí technologiím, ale jejich zážitky z mládí stojí za vyslechnutí. Kdo ví, zda se právě v nich neskrývá nějaké moudro, poselství zrovna pro náš současný život…

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeKrabička vzpomínek

Hughesová, Kathryn

Cosmopolis, 2022

Napsat komentář