Tajemství přívěsku

soutez-posledni-slib
Tara od patnácti let vyrůstala u babičky a celý svůj dospělý život ji trápila otázka, co se stalo s její matkou. Teď je jí 55 roků – nejvyšší čas odhalit pravdu!

Začátek letošního roku přinesl překlad dalšího románu britské prozaičky Kathryn Hughesové (*1964). Po knihách s názvem Dopis, Klíč a Tajemství vydalo nakladatelství Cosmopolis příběh pojmenovaný Poslední slib.

Pokud knihy Kathryn Hughesové neznáte, pak vězte, že její romány jsou vždy postavené na dvou časových linkách: jedna se odehrává v minulosti, druhá v současnosti ovlivněné právě onou minulostí. Rodinná tajemství po letech vystrkují své drápky a řádně cloumají s životy těch, kteří už téměř zapomněli doufat, že se něco změní… Nečekaná odhalení přináší především emocionální zážitky. Takto vystavěné tituly jsou oddechovým čtením zejména pro něžnou polovinu lidstva.

Tentokrát se možná bude čtenář cítit na začátku trošku zmatený: základní linka se odehrává v roce 2018, pak je tu děj v roce 1978, kdy bylo hlavní hrdince patnáct let a žila s matkou, a ještě je tu stejný rok, ale jiná lokace: malá vesnička ve Španělsku. Jak se mohou protnout životy mladých žen z Británie, které rozhodně nemají na růžích ustláno a ani peníze na pohádkovou dovolenou, s osudy temperamentních obyvatel Španělska?

Pokud se necháte unášet dějem, pak se nemusíte bát – vše ve správnou chvíli vypluje na povrch, jednotlivé dílky do sebe zapadnou a před vámi se objeví v plné síle celý tragický příběh. Pak nebudete litovat času, který jste věnovali pozvolnému začátku. Budete strženi a unášeni na vlně emocí.

Aspoň mě román Poslední slib úplně převálcoval. Zhruba od poloviny jsem se od čtení vůbec nemohla odtrhnout a závěrečné stránky jsou pokropené mými slzami… Mám neodbytný pocit, že takto silné emoce ve mně zatím žádná z knih Kathryn Hughesové nevyvolala. Ne, že by předchozí tituly byly špatné, to v žádném případě, jen se autorce povedlo tentokrát zacílit na moji citlivou strunu. Vztah matky a dcery přerušený okolnostmi, zneužívání dětí, rodinné tragédie a nové začátky – v jednom příběhu je zahrnuto opravdu hodně citlivých témat.

I když by se možná jednotlivé prvky daly uchopit jako samonosná témata hned pro několik románů, myslím, že výsledný efekt takového rozdělení by nebyl tak účinný. Ale kdo ví?

Kathryn Hughes umí vyprávět – rozhodně se s ní nebudete nudit ani u knihy Poslední slib. Ale nejde jen o to, že dokonale odvede vaši pozornost od každodenních starostí, navíc vám v srdci vykřeše jiskřičky naděje – že mohou mít věci šťastný konec, i když to tak celou dobu nevypadá. A to je něco, po čem zejména dnes toužíme všichni…


Knihu Poslední slib můžete vyhrát do 28. 3. 2022 v naší soutěži!

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePoslední slib

Hughesová, Kathryn

Cosmopolis, 2022

Napsat komentář