Kdo je skutečná matka?

soutez-tajemstvi
Je matkou ta, která dítě porodí, nebo ta, která se o ně s láskou stará a neopustí jej za žádných okolností? Odhalte tajemství ukryté v minulosti.

Pokud jsem dobře načetla informace v biografii autorky, tak její třetí kniha vydaná v češtině je ve skutečnosti druhou napsanou. Proč nakladatelství Cosmopolis vydání titulů prohodilo, netuším, ale asi to není na závadu, protože nejde o sérii, nýbrž o samostatné romány. Řeč je o britské autorce Kathryn Hughesové a jejích knihách Dopis, Klíč a nyní vydané s názvem Tajemství.

Hlavní hrdinkou příběhu je Beth, foodstylistka, která řeší životně důležitou otázku: kdo je její otec? Je to přímo otázka života a smrti pro jejího těžce nemocného syna. Pětiletý Jake trpí selháním ledvin a nutně potřebuje transplantaci. Beth ani její manžel Michael bohužel orgán darovat nemohou. Protože Bethina matka Mary právě náhle zemřela, Michaelova matka holduje alkoholu a jeho otec již zemřel, jedinou příbuzeneckou možností zůstává Bethin otec, kterého ale nikdy nepoznala a vůbec netuší, kde jej hledat.

Protože Kathryn Hughesová má ve svých románech vždy dvojí linku děje, není tomu jinak ani zde. Ta historická se vrací čtyřicet let zpátky k jednomu osudnému výletu v podstatě náhodných známých z hospody. To, co mělo být příjemnou oslavou, se zvrtlo a následky doznívají ještě i o čtyřicet let později.

Hlavním motivem románu Tajemství je otázka rodiny, rodičovství – zda krev opravdu není voda a zda lze navázat blízké vztahy tam, kde žádné nebyly. A také, může-li se matkou nazývat pouze ta, která dítě porodí, nebo je-li skutečným rodičem ta, která o dítě pečuje, podporuje ho, zahrnuje láskou a vychovává k tomu, aby z něj vyrostl dobrý člověk. Ukazuje se, že některá tajemství musí být odhalena, aby člověk mohl pochopit jednání svých blízkých a postavit se čelem budoucnosti.

Kathryn Hughesová umí skvěle vyprávět a její romány jsou opravdu velmi čtivé. Atraktivní formu střídání minulosti a současnosti ve vyprávění volí čím dál více autorů všech žánrů (např.: Tim Weaver, Camilla Läckberg, Mary Ellen Taylor, Iona Grey a mnozí další). Je zajímavé sledovat, jak zdánlivě nesouvisející události postupně začnou dávat smysl a odhalovat věci, které se léta ukrývaly.

Kathryn Hughesová v Tajemství vystavěla silný lidský příběh. Její postavy mají jasné charaktery a vzorce chování, jsou uvěřitelné a pro čtenáře blízké. Kdo by neměl strach o život svého dítěte? Snad možná samotný závěr knihy se může jevit trochu moc uspěchaný, ale i tak z něj nemám špatný dojem, protože se dal předvídat a nebyl (aspoň podle mne) tak důležitý. Mnohem víc jsem si užívala celé historické vyprávění, v němž se odhalovalo ono tajemné Tajemství.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeTajemství

Hughesová, Kathryn

Cosmopolis, 2021

Napsat komentář