Pozor na vlastní přání

Klasek_Laznovsky_HurvinkovoPrani
Ne nadarmo se říká, že člověk má být opatrný na to, co si přeje, protože by se mu jeho přání mohlo splnit. A nakonec není důležité, kdo, ale co si dotyčný přeje. Takže ať už jste člověk z masa a kostí, nebo loutkový hrdina, pozor na všechna svá vyslovená očekávání!

K Hurvínkovým devadesátým narozeninám vydalo v červnu 2016 nakladatelství Fragment knihu Martina Kláska a Ondřeje Lážnovského Hurvínkovo přání.

Hurvínkovo přání je pátou knihou, jež nakladatelství Fragment v sérii příběhů našich předních loutkových hrdinů až dosud vydalo. Z nich jsme si již dvě v minulém roce představili. Šlo o Hurvínkovu cestu do Tramtárie (původně 2011, dotisk 2015) a Hurvínkova nebesíčka (2015). Kromě těchto dvou titulů vyšly u nakladatelství Fragment ještě Jak pan Spejbl prášil (2012, ale 2009 již v nakladatelství JIKO) a Hurvínek mezi osly (2013). Zatímco poslední dva uvedené tituly nesou autorství ještě Miloše Kirschnera, případně Heleny Štáchové v prvním případě, na obou již představených se podílela jejich dcera Denisa Kischnerová a v případě Tramtárie i Martin Klásek, následník Miloše Kischnera v prezentaci postav Hurvínka i Spejbla.

Hurvínkovo přání mělo svou divadelní premiéru v únoru letošního roku. Nakolik se svou knižní podobou divadelnímu ztvárnění přiblížilo lze jen těžko posoudit, ale v každém případě je, stejně jako všechny „fragmentovské“ tituly z Hurvínkovy série, bohatě doplněno fotografiemi přímo z pódia. Za autorstvím snímků koneckonců stojí Jiří Vyskočil, který po obrazové stránce připravoval i všechny zbylé čtyři knihy.

Hurvínkovo přání je jednoduchým příběhem jedné z hlavních dětských tužeb – „být už konečně velcí“. Hurvínek toto přání vysloví nahlas před kouzelným dědečkem, když je pro své mládí vykázán od pokladny biografu, kam se chystal spolu s Máničkou proniknout na nový film svého hereckého idolu Eugena Kchoulínka alias Velkého Boba. A kouzelný dědeček, jak už to bývá, svému slibu splnit Hurvínkovi jakékoli přání pochopitelně dostojí. Pro dospělého čtenáře není těžké předjímat, jak se bude příběh odvíjet dále, dokonce ani v personifikaci filmového hrdiny nenarazí na nic překvapivého. Ale pro dětského čtenáře, a kniha je určena čtenářskému publiku od pěti let, tedy tomu naprosto nejmladšímu čtenářskému potěru, je  příběh přizpůsoben dokonale a dá se předpokládat, že ponaučení, která se v textu postupně objevují, budou předána i přijata. Konec konců, Spejbl, Hurvínek, Mánička i ostatní postavičky, z nichž některé nás a naše předky provázejí již po téměř celé století, přinášejí svá výchovná poselství celým generacím a ani zde tomu není jinak.

Pevné desky, čtyřicet sedm stran, deset kapitol, formát přesahující běžnou á čtyřku a veliká písmenka – to všechno je stejné jako u ostatních čtyř již vydaných titulů. Po pravdě, není to právě praktický formát, co se týče uskladnění, ale jak už jsme si řekli, hlavními adresáty jsou tu děti a pro ty je nepochybně manipulace s takovou doslova obří knihou snazší, než kdyby šlo o brožovaný výtisk kapesního formátu.

Co dalšího nám přední zástupci divadla Spejbla a Hurvínka ve spolupráci s nakladatelstvím Fragment představí a kdy se tak stane, je pro nás zatím ještě tajemstvím. Doufejme ale, že z pestrého programu loutkových hrdinů si někdo z ostřílených interpretů brzy zase vybere a oči našich dětí se budou moci znovu rozzářit při nekonečném listování fotografickou publikací s dobře čitelným textem, nejedním ponaučením a nezaměnitelným humorem.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeHurvínkovo přání
Hurvínkovi k 90. narozeninám

Klásek, Martin – Lážnovský, Ondřej

Fragment, 2016

Napsat komentář