Hurvínkova dobrodružství (naštěstí) nikdy nekončí

Klasek_Kirschnerova_HurvinekTra1
Ať už jste, jako mnozí, věčnými milovníky dřevěných hrdinů divadla Spejbla a Hurvínka, nebo jen hledáte lákavé a přitažlivé čtení pro své potomky, Hurvínkova cesta do Tramtárie vás určitě nezklame.

V lednu 2015 vydalo nakladatelství Fragment dotisk knihy Hurvínkova cesta do Tramtárie od autorského dua Martin Klásek a Denisa Kirschnerová. Prvního vydání se tato kniha dočkala již v roce 2011. Publikaci fotografiemi přímo z představení této loutkové hry doplnil Jiří Vyskočil.

Martin Klásek, stávající umělecký vedoucí Divadla Spejbla a Hurvínka, navázal na úspěšnou kariéru Miloše Kischnera, jenž roli mluvčího postaviček pana Spejbla a jeho syna Hurvínka převzal od samotného Josefa Skupy. Denisa Kirschnerová, dcera právě Miloše Kirschnera a Heleny Štáchové, vede v současnosti v Divadle Spejbla a Hurvínka dramaturgii.

Kniha Hurvínkova cesta do Tramtárie je vázaná publikace téměř A4 formátu, bohatě doplněná barevnými fotografiemi pořízenými na skutečném loutkovém přestavení. Na necelých padesáti stranách líčí dobrodružný příběh Hurvínka, Máničky a Žeryka ve světě květinového království, ovládaného sobeckou princeznou Gerberou. Z prostého rozmaru se vládkyně rozhodne získat „modré z nebe“ a jako rukojmí si vezme chlupatého Žeryčka. Pokud Hurvínek s Máničkou „modré z nebe“ nedodají do stanoveného termínu, hrozí, že si na pejskovi pochutná věčně hladová ochočená chodící rostlina Cuci. Co tedy oběma hlavním hrdinům zbývá, než vydat se do neznáma a zachránit nejen svého pejska, ale i celé království, jež je sužováno šíleným suchem. Cestou se seznámí s vládci přírodních živlů a díky jejich vstřícnosti vše, jak jinak, dobře dopadne.

Příběh je ze scénáře divadelní loutkové hry přepsán do čtivé formy s využitím jednoduchých formulací. Díky tomuto stylu, velkým písmenům a již zmiňovaným fotografiím jde o knihu více než vhodnou pro začínající čtenáře. Určitě jde o titul, k němuž se budou opakovaně vracet nejen dětští čtenáři, ale i všichni milovníci našich už dávno klasických loutkových hrdinů. Řekl bych, že hlavní emoce, jež ve čtenářích po přečtení zůstane, je touha získat další z mnoha převyprávěných her divadla Spejbla a Hurvínka nebo ještě lépe, vydat se přímo do hlediště a zažít celou pohádku na vlastní oči a uši. Na našem knižním trhu je tato chytlavá forma zastoupena pouze okrajově, což je nepochybně veliká škoda. O to hodnotnější ale tedy taková kniha je. Stane se nepochybně ozdobou nejedné knihovničky, stejně jako jistě rozzáří nejednu tvář, bez ohledu na věk jejího nositele. V naší rodinné knihovně se rozhodně zabydlela hned vedle Veselých příhod Kašpárka a Spejbla od Franka Weniga z roku 1957.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeHurvínkova cesta do Tramtárie

Klásek, Martin - Kirschnerová, Denisa

Fragment, 2011

Napsat komentář