Moderní Herkules ze Stockholmu

Zack
V rámci projektu „Velký knižní čtvrtek“ vychází první díl nové severské krimi série Monse Kallentofta a Markuse Luttemana. Příběh svérázného policisty Zacka se odehrává ve Stockholmu a je inspirován řeckou mytologií. Řekněte, mohlo by to být ještě zajímavější?

Čtyři Asiatky z masážního salonu v Södermalmu ve Stockholmu někdo brutálně zavraždil, zatímco pátá žena je nalezena u nemocnice Södersjukhuset s vážnými zraněními. Stopy na jejím těle nasvědčují tomu, že byla napadena zvířaty. Zack Herry je úspěšný chlapík z předměstí, který si vybudoval kariéru u stockholmské policie. Po nocích vymetá kluby a šňupe kokain s lidmi, které by měl ve skutečnosti zatýkat. Ví, že mu to nebude procházet věčně, ale nedokáže přestat. Spolu s kolegyní Deniz se Zack snaží zjistit, co stojí za södermalmskými vraždami. Jde o nenávist, rasismus nebo obchodování s lidmi? Jedna věc je jistá: když nenajdou vraha, zemřou další ženy. Zack je příběhem detektiva, který se jako moderní Herkules snaží vyčistit stockholmské kriminální podsvětí.

Novinka, vycházející 15. října 2015 u příležitosti Velkého knižního čtvrtka, nadchne každého fanouška daného žánru!

 

Zack

Autoři: Mons Kallentoft, Markus Lutteman
Přeložila: Marie Voslářová

Počet stran: 396
Vazba: vázaná
Formát: 135×205 mm
ISBN: 978-80-7491-508-6
Doporučená cena: 329 Kč

Knihu Zack vydalo nakladatelství Host.

 

Ukázka z knihy

Rezavé pisoáry na záchodech páchnou močí, obklady na zdech jsou pokryté tagy a plné samolepek propagujících undergroundové kluby či různé obskurní internetové stránky.

Zapadnou za nimi dveře a hudba zeslábne tak akorát, aby si už nemuseli křičet do uší. Muž s holou hrudí chytí kamaráda za rozložitá ramena a trochu s ním zatřese.

„Sakra, Abdulo, hrozně rád tě vidím. Už jsem si začínal myslet, že se neukážeš.“

„Měl jsem dost práce, znáš to.“

„V tuhle dobu?“ Zack pohlédne na hodinky. Je 3.35. „Pracuješ pozdě.“

Abdula se usměje.

„Jenom proto, abych sehnal něco dobrého pro svého kamaráda.“

Otevře dveře jedné ze tří kabinek a vysekne teatrální hlubokou poklonu.

„Až po váš, seňore Herry.“

Poklop záchodu je plný tenkých zářezů po žiletkách a jiných ostrých předmětech. Abdula na něj vysype obsah malého průhledného sáčku a rozdělí ho stříbrnou VISA kartou banky Nordea. Pečlivě servíruje kokain a Zack zatím očima sklouzne na kartu.

KHAN, ABDULAH, píše se pod šestnácti číslicemi.

Ví, že kamarádovo jméno i příjmení se ve skutečnosti píše jinak, ale finančnímu úřadu se v roce 1993, kdy se rodina Kahnových přistěhovala do Švédska, podařilo obě jména poplést. O mnoho let později Abdula úředníky požádal, aby svou chybu napravili, a oni souhlasili – když zaplatí několik tisíc. A tak se rozhodl zůstat u špatně zapsaného jména. (str. 14–15)

Prolistujte si celou ukázku.

 

Mons Kallentoft

Mons Kallentoft (* 1968) pracoval v reklamě a jako novinář. Debutoval románem Pesetas (Pesety, 2000) a za tuto knihu získal prestižní cenu Katapultpriset za nejlepší švédskou prvotinu roku 2000. Z úspěšné série o kriminální inspektorce Malin Forsové zatím v nakladatelství Host vyšlo pět dílů, na které navazují romány Vodní andělé (2012), Vindsjälar (Větrné duše, 2013) a Jordstorm (Zeměbouře, 2014). V češtině byla vydána také kniha Food Junkie – Posedlý jídlem (2013; česky Host 2014). V nakladatelství Host dále vyšlo: Zimní oběť (2011), Letní smrt (2011), Podzimní vražda (2012), Jarní mrtví (2013), Páté roční období (2014).

Informace o autorovi byly čerpány ze stránek nakladatelství Host.

 

Markus Lutteman

Markus Lutteman (nar. 1973) je švédský novinář a autor několika dokumentárních a biografických knih. Román Zack (2014) je jeho prvním beletristickým dílem. Ve Švédsku zaznamenal obrovský ohlas, práva byla prodána do řady zemí, například do Francie, Nizozemí a USA. Druhý díl série s názvem Leon vyšel ve Švédsku v květnu 2015.

Informace o autorovi byly čerpány ze stránek nakladatelství Host.


Nakladatelství Host vydává především kvalitní českou a překladovou prózu, poezii, literární teorii i literaturu naučnou. V posledních letech se výrazně rozšířila řada překladové beletrie, severských kriminálních románů a thrillerů.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeZack

Kallentoft, Mons – Lutteman, Markus

Host, 2015

Napsat komentář