Seznamte se – kočkopes Kvído

Kockopes_Kvido_nahled
Sice se zpívá, že „kočka není pes“, ale co když je tvor napůl kočka, napůl pes a k tomu ještě hýří barvami jako papoušek? Pak jsme docela určitě ve fantazijním světě pohádek pro děti!

Nakladatelství Triton ve své edici Laskavé čtení vydává nádherně ilustrované knihy pro děti. Pokud na ně v knihkupectví narazíte, vůbec se nemusíte bát je pořídit svým dětem. Alespoň já zatím nenarazila na žádnou, která by mne zklamala – ať již to byl Skřítek jménem Šalvěj Markéty Vydrové nebo Pirát jménem Šampaňský Petry Štarkové. Knihy jsou opravdu nejen lákavé na pohled, ale i jejich obsah je originální a milý.

Z tohoto konceptu nevybočuje ani příběh s názvem Kočkopes Kvído, jediné, čím se liší, je, že nejde o úplnou novinku. Kniha Miloše Kratochvíla totiž již dříve vyšla v nakladatelství Knižní klub (2011). Podle všeho je ale tento náklad již rozebrán, takže ti, kteří jej propásli, mají nyní novou příležitost stejně jako já.

Miloš Kratochvíl (*1948) je velmi zkušeným a žádaným autorem a jeho pohádky, příběhy a básničky znají již celé generace dětí, ale i dospělých. Jeho tvorba ovlivnila jak tvůrce televizních programů, tak čtenáře časopisů Sluníčko a Mateřídouška. Na našich stránkách jste se mohli seznámit například s jeho knihou Mikuláš, Ježíšek, pan Vrána a my nebo básničkami Pes nám spadla. A pokud jste si oblíbili sérii Pachatelé dobrých skutků, tak i zde najdete v záhlaví jméno Miloše Kratochvíla.

Kokopes_Kvido_ukazkaHolčička Týna Humplíková neměla žádného kamaráda, s nímž by si doma hrála na pikolu. Dokonce ani žádné zvířátko. A protože od rodičů zaznělo třikrát rezolutní ne, když škemrala o pejska, kočičku či papouška, rozhodla se, že si nějakého mazlíčka alespoň nakreslí. Obrázky se nepovedly, tak je zmuchlala do jedné papírové koule a hodila do koše. A právě z tohoto papírového vajíčka se vylíhl ten nejúžasnější tvor: kočkopes Kvído. Ze psa měl zadní nohy a čumáček, z kočky nožky přední a vousky a z papouška barevnou srst a schopnost mluvit.

Jenže takový mutant to nemá na světě vůbec jednoduché. Psi s ním nic nechtějí mít, protože není dost psem, kočky také ne, protože není dost kočkou.

„Můžeme se přece kamarádit všichni tři,“ navrhl.
Ale ani nestačil otočit hlavu od Míci k Arnoldovi!
„Zrádče!“ štěkl Arnold.
„Zrádče!“ prskla Míca.
Vlčák se od něj odvrátil a kočka skočila z plotu mezi keře.
Tak se stal Kvído zrádcem koček a psů. (str. 42)

Chudák Kvído se nelíbí ani rodičům Týny, a tak si jejich lásku bude muset zasloužit. Notně mu v tom pomůže jeho touha být nějak užitečný, a kamarádi: kos a ježek.

Pokud se vám zápletka pohádkového příběhu líbí, pak vězte, že obsah je ještě lepší, než si umíte představit. Humorné situace díky podivnému tvorečkovi jen prší a dobrodružství čeká za každým rohem. Děti se u knihy budou bavit a smát absurdním situacím, které vyplývají ze zvláštní podstaty samotného Kvída, a určitě si zamilují ilustrace Markéty Vydrové, jež text doprovodila veselými barevnými obrázky.

Miloš Kratochvíl píše velmi lehce, až by se dalo říci rozverně, ale přitom je cítit, že vše má svůj účel a je dobře promyšlené. Ve vtipném textu navíc zaznívají i různé postřehy a moudra. Jsou ale tak zamaskovány, že žádné dítě se nebude cítit jako ve škole. Přesto se dozví mnohé o životě zvířátek, pochopí, v čem je kdo užitečný a proč je dobré mít na zahradě třeba zrovna ježka. Že není třeba bát se jeho funění a dupání, ale spíše lidí, kteří si myslí, že za peníze se dá všechno koupit.

Potěšilo mne i vysvětlení rodičovských hádek plynoucí z rozdílných priorit mužského a ženského pohledu na svět:

Nedošlo jí, že tatínkové staví na první místo důstojnost domu, kdežto maminky pořádek v domě. A protože tatínek nebyl doma, větralo se a uklízelo, zkrátka to šlo podle maminky. (str. 39)

Kočkopes Kvído tak potěší nejen děti, kterým je primárně určen, ale nudit se u jeho čtení nebudou ani rodiče. A to je dobře, protože knihu si samostatně zvládnou přečíst až zkušenější čtenáři, přestože její obsah zaujme i předškoláčky. Text je hodně dlouhý a písmo drobnější, než co zvládají čerství absolventi slabikáře. A trochu problematická je i zelená barva stránek pod písmenky. I proto je pohádkový příběh zřejmě předurčen ke společnému předčítání.

Laskavé čtení tedy v knize Kočkopes Kvído přineslo laskavý příběh pro dlouhé večery nejen pro děti, ale pro celou rodinu. A já dodávám – nenechte si ho ujít!

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeKočkopes Kvído

Kratochvíl, Miloš

Triton, 2015

Napsat komentář