Co všechno se odehrálo v nejkouzelnějším období roku?

Mikuláš, Ježíšek, pan Vrána a my
Vůně vánočního cukroví, tlačenice u kádí s kapry před supermarkety, balení vánočních dárků, strojení vánočního stromečku… To vše u vás může vyvolávat vzpomínky na vánoční svátky. Pokud si je chcete na chvíli připomenout, není nic lepšího, než vzít do rukou knihu a spolu s dětmi se dát do čtení.

Jedna z moc pěkných publikací o Vánocích, vhodná pro děti, nese název Mikuláš, Ježíšek, pan Vrána a my. Byla vydána nakladatelstvím Triton v Praze roku 2010. Autorem je Miloš Kratochvíl. Kniha má netradiční čtvercový formát. Je vytištěna na kvalitním, pevném papíře, takže ji nenechavá ruka dítěte jen tak nezničí.

Vypravěčem je malý kluk Dušan Kadlečík. Je hlavní postavou knihy spolu s celou svou rodinou –  maminkou, tatínkem, mladší sestrou Barunkou, sousedem panem Vránou a jeho ženou. Úsměvné vyprávění se odehrává v prosinci na vesnici, kdy se postupně uskutečňuje jedna „akce“ za druhou  – nejprve nasněží, poté přichází Mikuláš s čertem, následují předvánoční přípravy a vyvrcholením je samotný Štědrý den.

Dušan vypráví příběh z pozice malého školáka, očima malého chlapce. Z nově napadaného sněhu se pochopitelně raduje. Pro něj začíná zima tehdy, když napadne sníh. Dušan chytá na jazyk první sněhové vločky, i když nemají žádnou chuť. Dušanova maminka vysvětluje, že sněžení neznamená souboj andělíčků, ale když jsou peřiny andělíčků moc nacpané a těžké, samy se protrhnou … Dušana samozřejmě napadne, že si tuto teorii vyzkouší v praxi. Musí přece dokázat, že se andělíčci přeci jen perou, samotná peřina se podle něj neprotrhne. Vytáhne doma z prádelníku povlak na polštář a na peřinu, na zahradě do nich nacpe sníh a lehne si pod peřinu na zem vedle borovice. Jak myslíte, že tento experiment dopadne? Dostane horečku a maminka ho uloží pod opravdovou peřinu, pod níž musí ještě nějaký ten den zůstat.

O vtipné situace není v knize nouze. Ztřeštěné nápady nemají pouze děti, ale také dospělí. Při čtení jsme se s dětmi srdečně nasmáli zejména historkám, v nichž vystupoval starší soused pan Vrána. Ten vymýšlí samé „srandičky“, aby potěšil svého čtyřletého vnuka, který k nim často jezdívá s rodiči. Například chce ze sněhu vymodelovat babičku a stvoří spíš ledního medvěda. Jelikož je pan Vrána hrdý na své jméno, tak jako jediný na vsi montuje do větví jabloně velikou bednu od prastarého televizoru, čímž stvoří krmítko pro vrány. Nasype jim tam dobroty, a jakmile zahlédne černé hejno, obleče si černý kabát a kráká, aby své jmenovce do krmítka přilákal…

Vyprávění o nejkrásnějším období v roce s sebou nese i řadu tradic, z nichž jsem některé vůbec neznala. Mnohé dodržuje Kadlečíkova rodina, jiné jsou vtipně ztvárněny příhodami s panem Vránou. Kniha je vynikající četbou pro děti od osmi let, jimž je také určena. Těm mladším mohou knížku předčítat rodiče, bude se jim určitě líbit. Mé děti ocenily také veselé barevné ilustrace Markéty Vydrové.

Ukázka z knihy

Maminka začala péct cukroví.

Barča jí při tom pomáhá a já taky. Já většinou pomáhám tím, že mě někam pro něco pošlou. Zrovna jsem šel pro moučkový cukr na obalování vanilkových rohlíčků, když na náves přivezli vánoční stromečky. Dva vousatí lesáci je skládali před obchod paní Janouškové, a já si najednou vzpomněl na Otu Pivoňku. Jak blafal o tom, že našli na vánočním smrčku schovanou veverku. (str. 57)

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeMikuláš, Ježíšek, pan Vrána a my

Kratochvíl Miloš

Triton

Napsat komentář