Aktovky, které měnily dějiny

aktovka-v-dejinach
Je překvapující, jak zásadní úlohu hrály aktovky v dějinách 20. století. Autor Emil Hruška se ve své knize věnuje aktovkám na místech atentátů, aktovkám špiónů či hudebních skladatelů. Přečtěte si příběhy těchto kožených tašek měnících dějiny.

Sám autor knihy Aktovky v dějinách nevycházel při své práci z údivu nad tím, jak fatální roli sehrály někdy aktovky v moderních dějinách. Tedy nikoli divadelní hry, nýbrž aktovky jako předměty, zpravidla z kůže zhotovené brašny na spisy či jiné předměty. Aktovky na místě útoku na Reinharda Heydricha (byly dokonce čtyři!). Aktovka Stauffenbergova, s jejíž pomocí měl být zlikvidován Hitler.

Co měla skrývat Mussoliniho aktovka? Co se stalo s penězi z aktovky K. H. Franka? Anebo: co vše měl v aktovce Jan Palach? Jak to bylo s aktovkou ledabylého špióna Falouta, který své příruční zavazadlo s tajným spisy zapomněl na kbelském letišti? Jaká tajemství obsahovala aktovka hudebního skladatele Eugena Suchoně, objevená léta po jeho smrti? To jsou některé z „případů aktovek“, které vstoupily do dějin – a jistě nebudou posledními.

 

Aktovky v dějinách

Autor: Emil Hruška

Edice: Literatura faktu – Edice Magnetka
Počet stran: 120
Vazba: pevná
Formát: 127×200 mm
ISBN: 978-80-7425-262-4
Doporučená cena: 149 Kč

 

Knihu Aktovky v dějinách vydalo nakladatelství Epocha.

O edici

edice-magnetka

Edice Magnetka znamená znovuobnovená edice literatury faktu, která navazuje na tradici kdysi velmi populární sešitové řady, vychází ve spolupráci s Pražskou vydavatelskou společností (www.pvsp.cz). Jednotlivé tituly, představující zajímavé události a postavy našich i světových dějin, vycházejí v pevné vazbě a jsou prodávány v celé síti knihkupeckých prodejen. V edici Magnetka vyšlo: Stalingrad, Noc dlouhých nožů, Přivedu vás…  Na onen svět!, Čekání na smrt, Anthropoid kontra Heydrich, Poslední den.

O autorovi

Emil Hruška (*1958, Mladá Boleslav) vystudoval práva (s pozdější specializací na právo průmyslového vlastnictví) a žurnalistiku. Po léta působil jako novinář a podnikový právník (mimo jiné v plzeňském holdingu ŠKODA). V rámci své profese pobýval v řadě zemí včetně Mongolska, Ruska, Srbska či Bulharska. Od roku 2004 se specializuje na problematiku Evropské unie a působí jako poradce některých českých poslanců Evropského parlamentu.

Literární činnost a publicistika se často překrývá s jeho profesním zájmem. Je mimo jiné autorem knih Akce Zeppelin (1999), Pohoří divočáků (2002), Sudetoněmecké kapitoly (2008), Konrad Henlein – Život a smrt (2010), Převedu vás… Na onen svět! (2012), Boj o pohraničí (2013), ale také povídkových sbírek My, hoši ze Sudet (2005, německy pod názvem Das Pferd am Fallschirm, 2010) a Muž dvou rakví (2007). V roce 2015 mu vyšla rozsáhlá kniha Pán protektorátu, v niž shrnuje život Karla Hermanna Franka. Publikoval také velké množství článků v českém a německém tisku.

(Zdroj informací: nakladatelství Epocha)


Nakladatelství Epocha ve stávající podobě existuje a vydává od října roku 2002. Navazuje na činnost stejnojmenného subjektu, který vznikl roku 1996. Jeho ediční profil byl tehdy vyhraněný, soustředil se na historii prezentovanou životopisnými monografiemi významných postav českých, ale i světových dějin. V roce 2002 se Epocha rozšířila, a to nejen personálně, ale především koncepčně. Její ediční záběr se rozrostl o další žánry a s tím se rozšířila i autorská základna, která se neomezuje jen na domácí zdroje. Dominantním směrem ediční koncepce zůstává i nadále literatura faktu a historie, nově je velký prostor v edičních plánech věnován fantastice.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeAktovky v dějinách

Hruška, Emil

Epocha, 2015

Napsat komentář