Hranice dává smrt

Převedu..
Správně se  říkalo, že „hranice živí“, neb odedávna přinášela bohaté výdělky pašerákům nejrůznějšího zboží. Jenže v poválečném Československu mnohem více ona pomyslná čára na mapě začala přinášet smrt.

Nejprve přes ni proudily směrem k nám tlupy ozbrojených vykradačů, kteří si při rabování opouštěných usedlostí nelámali hlavu s tím, že se jim někdo připletl do cesty a rozsévali i smrt. Potom se směr toku obrátil a z naší poúnorové vlasti začali odcházet ti, kterým nové zřízení nebylo po chuti a toužili začít nový život lhostejno kde, hlavně ale ve svobodné zemi. Toho využili převaděči, jimž do kapes přicházely nemalé výdělky. Některým to ovšem nestačilo…

A o tom vypráví listopadový svazek z edice Magnetka nakladatelství Epocha s názvem Převedu vás… Na onen svět! s podtitulem Případy z poválečného pohraničí. Autorem je Emil Hruška (*1958), právník a žurnalista působící jako poradce některých českých poslanců Evropského parlamentu. Publikuje jak v českém, tak německém tisku a jeho knihy se často zabývají prostorem Sudet (Sudetoněmecké kapitoly, Konrad Henlein – Život a smrt, My, hoši ze Sudet).

Emil Hruška rozkrývá pouze tři případy, v nichž je prokázáno, že mezi převaděči nebyli jen čestní lidé jako třeba proslulý Král Šumavy Josef Hasil nebo Král lužních lesů, lanžhotský František Gajda. Naopak! Byli mezi nimi i tací, kteří se při honbě za co největším ziskem neštítili vraždy. Hned první zde popisovaný Případ šelmy s dunivým hlasem líčí Huberta Emila Pilčíka. Prokázalo se mu pět obětí, ale bylo jich mnohem více, které se mu nepodařilo prokázat.

Druhá kapitola vypráví o konspiračních sítích, v nichž uvízly i dvě herečky – slavná Anna „Andula“ Sedláčková a její dcera Marcella Sedláčková. Byly totiž příliš naivní a důvěřivé, nerozpoznaly agenty STB a to se stalo osudné pro jejich kariéru.

Třetí případ s názvem Proměny obratného vlasovce líčí neuvěřitelné eskapády příslušníka tzv. Vlasovovy armády, který působil v západních Čechách pod jménem Jiří Skomarovský. Získal množství dokladů o svém hrdinském počínání za války, vstoupil do KSČ, a hlavně se nehrnul do žádné práce. I z něj se stala bestie vraždící kvůli majetku ty, kteří mu plně důvěřovali.

Pokud jste milovníci dokumentů o válečné a poválečné době, určitě si prostřednictvím knihy Emila Hrušky objasníte mnohé, zvláště o tzv. Vlasovově armádě. Seznámíte se se samotným Vlasovem i tím, co ho vedlo ke spolupráci s nacisty. Neméně poutavé je rozkrytí i současného fenoménu – Karlovy Vary a Rusové. Jako správný investigativní publicista propojuje fakta, hledá v různých pramenech a odhaluje nepodložená tvrzení. Místy jsem se až ztrácela v množství jmen, musela jsem se vracet a znovu si ověřovat, kdy daná osoba vstoupila na scénu, což možná ale není chyba autora, nýbrž mé krátké paměti. Pro lepší orientaci jsou vloženy i dokumentární fotografie – zachycují pachatele, místa činu i oběti.

Ti, kteří měli dobré důvody k opuštění Československa, počítali s tím, že jdou vstříc nejisté budoucnosti. Určitě se však nenadáli, že se mohou setkat s převaděčem, který je sice převede, ale na onen svět.

Nakladatelství Epocha v edici Magnetka sází na touhu po informacích, jakých se nám léta nedostávalo. Pokud jste na tom stejně jako já a máte chuť doplnit si vzdělání, určitě neprohloupíte, když si zakoupíte knihu s děsivým názvem Převedu vás… Na onen svět!.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePřevedu vás... Na onen svět!
Případy z poválečného pohraničí

Hruška, Emil

Epocha, 2012

Napsat komentář