Také jste se minuli povoláním?

Francis_PosledniSance1
Mnohé katastrofy vzbuzují v postižených dojem, že jejich životní dráha je u konce stejně jako ta profesní. Ale někdy je tomu právě naopak – konec jedné je jen odrazovým můstkem pro novou a ještě zajímavější kariéru.

Nové vydání knihy Poslední šance (Odds Against, 1965) od Dicka Francise připravil Knižní klub na čtvrtý listopadový den 2014. Překlad vycházející až z druhého vydání originálu z roku 1967 pochází opět z dílny Jaroslavy Moserové-Davidové.

Britského spisovatele Dicka Francise jsme si zde představili již téměř před rokem knihou Do černého (Longshot, 1990) a den před vydáním dnešní Poslední šance i v recenzi knihy Smrtící zkouška (Trial Run, 1978). Román Poslední šance je pátou Francisovou knihou, jež tradičně přivádí čtenáře do dostihového prostředí. Jedná se zároveň o první ze série dobrodružství hlavní postavy bývalého žokeje Sida Halleyho. S dalšími příhodami tohoto bohatého exžokeje, jenž se po neplánovaném ukončení jezdecké kariéry našel v roli detektiva a soukromého vyšetřovatele, se čtenáři mohli setkat v titulech Bič (Whip Hand, 1979), V nemilosti (Come to Grief, 1995) a Rozkazem (Under Orders, 2006). Ve Francisově odkazu se ještě objevila jedna „Halleyovka“ – kniha Dick Francis’s Refusal z roku 2013.

Příběh prvního z Halleyho dobrodružství zastihne bývalého jezdce Sida v nemocnici, kde se léčí po nečekaném postřelení. Má za sebou dvouletou práci v uznávané detektivní agentuře, do níž byl přizván po svém nešťastném pádu, jenž jej stál levou ruku a tím pádem i celou jezdeckou kariéru. Sid Halley během svých dvou let živoření, jak je sám vnímá, v agentuře, kde si připadal spíše do počtu, nasál, aniž si toho byl sám vědom, mnoho profesionálních detektivních návyků. Jedná se navíc o velice cílevědomého, inteligentního a v neposlední řadě i movitého muže, takže po svém obrazném probuzení z letargie se změní v bystrého a neporazitelného vyšetřovatele. Jak se ukáže, jeho postřelení, ač téměř náhodné, stojí v linii zločinných aktivit všeho schopného padoucha bažícího po rychlém zisku, k němuž mu má, jako již nejméně jednou, pomoci nákup a následný prodej dostihového závodiště. Novým cílem ničeho se neštítícího zločince se stalo závodiště v Seabury, kde se jakoby náhodou začala dít série nepříjemností, jež prestiž do té doby prosperujícího místa téměř nenapravitelně poškodila.

Poslední šance je klasickou detektivkou se všemi prvky, jimiž Dick Fancis vysoce převyšuje svoji konkurenci. Příběh je zpracován s přirozenou lehkostí, je naplněn mnoha nečekanými zvraty a vývoj děje má jasně gradující tendenci. Navíc, typicky pro Francise, vystačí si autor opět s inteligentní a slušnou mluvou, prostou jakýchkoli vulgarit, jimiž si nejedna dnešní detektivka zkouší dohnat jinak nedosažitelnou prestiž (nutno podotknout, že zpravidla stejně marně). To všechno dělá z představovaného titulu vyhledávanou lahůdku pro všechny milovníky nejenom detektivního žánru, ale knih vůbec. Uvědomíme-li si navíc, že od prvního vydání Poslední šance uplynulo půl století, nemůžeme než závistivě obdivovat Francisovu schopnost psát nadčasové a na době téměř nezávislé romány.

Knižní klub vsadil jako obvykle na nehasnoucí stálici a zcela jistě znovu neudělal chybu. Nezbývá než se těšit na další z příhod nejen Sida Halleyho, ale i všech ostatních postav umělecky nesmrtelného velikána Dicka Francise.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePoslední šance

Francis, Dick

Knižní klub, 2014

Napsat komentář