Tajemství jménem Aljoša

DickFrancis_SmrticiZkouska
Kde jsou peníze, tam je zločin. A dostihový sport, ať chceme nebo ne, je převážně o penězích. Dick Francis přichází s dalším detektivním příběhem z tohoto prostředí.

Srpen 2014 přinesl čtenářské veřejnosti nové vydání knihy klasika detektivního žánru Dicka Francise Smrtící zkouška (Trial Run, 1978), tentokrát prostřednictvím Knižního klubu. Překlad pochází od Jaroslavy Moserové-Davidové, jež přeložila velkou část z u nás vydaných Francisových románů.

Představovat právě Dicka Francise je spíše nošením dříví do lesa. Tento pozoruhodný autor, narozený 31. řijna 1920 ve Wallesu a vychovaný v Anglii, má pozoruhodný životní příběh, z něhož pro svoji tvorbu vytěžil maximum. Za druhé světové války byl pilotem RAF, po ní pak profesionálním žokejem s více než třemi sty padesáti vítězstvími na kontě. Svoji životní pouť ukončil 14. února 2010 na největším z Kajmanských ostrovů v Karibiku.

Příběh Smrtící zkouška je sedmnáctým v pořadí vydání autorových detektivek. Hlavním hrdinou je bývalý žokej Randall Drew, který byl i díky politice kolem jezdeckého sportu vyřazen z aktivní sportovní kariéry svou oční vadou, jež mu neumožňuje volný pohyb bez brýlí. Větší část příběhu je zasazena do Moskvy do doby krátce před rokem 1980, tedy prakticky do doby, kdy byl román vydán. Randall Drew po velkém přesvědčování ze strany bratrance královny, prince nespecifikovaného jména, odletí do pozdně podzimní Moskvy vyšetřit podivnou aféru, na jejímž jednom konci stojí princův švagr, toužící po startu v olympijské soutěži v Moskvě, a na druhém nečekaná smrt německého závodníka spojená s tajemstvím pojmenovaným jako Aljoša. Všechna vodítka ukazují právě na Moskvu a Drew jako znalec dostihů je delegován coby nejschopnější civilní osoba, jež může přijít záhadě na kloub a potvrdit či vyvrátit otázku bezpečné účasti princova švagra v prestižní světové soutěži. Příběh rozhodně nepostrádá napětí, je plný klasické sovětské formy vládnutí nad komunistickou společností, svérázného přístupu k cizincům, ale přináší i lidské rozměry a je rozhodně ukázkou toho, že i protichůdné politické názory se mohou v jistých případech a za správných podmínek sejít ke vzájemné spolupráci, jedná-li se o společný zájem. Randall Drew těží ze své celoživotní zkušenosti a díky ní nachází spojence právě mezi členy sovětského olympijského přípravného družstva, bez jejichž pomoci by případ, o jehož podstatě dlouho nikdo nic nevěděl, neměl nikdy šanci odkrýt.

Podobně jako u knihy Do černého, i zde se setkáváme s jazykovým projevem, jenž hladí duši čtenáře svou lahodností a nevulgárností. Ačkoli je příběh plný vzrušení, špionáže, tajných setkání i fyzických střetů, obejde se Francis bez populistické hrubosti a silných výrazů, tolik populárních u současné mediální scény. A překvapení – příběhu to nijak neubírá na čtivosti, ba spíše naopak.

Komu je tedy tato kniha určena? V první řadě si své místo nalezne u početné rodiny Dick Francisových fanoušků. Kdo se s tímto gentlemanským autorem dosud nesetkal, může klidně začít právě u představované Smrtící zkoušky a s vysokou pravděpodobností nebude zklamán. Francisovy knihy totiž nejsou určeny jen fanouškům koňských závodů, ale každému milovníku dobrého detektivního příběhu s překvapivým rozuzlením.

Pro koho se kniha nehodí? Je zajímavé, že i zarputilý příznivec „starých“ časů socialismu a forem mocenského absolutismu nemusí být formou Smrtící zkoušky rozladěn. Nejedná se totiž v žádném případě o protirežimní román, naopak, přes atmosféru strachu výstižně vykreslenou Francisovou rukou jde o mistrovsky vybalancovanou formu popisu tehdejší temné reality. Takže jediný, kdo mne jako čtenář odpůrce napadá, je opět ten, kdo odmítá detektivky a špionáž jako žánr sám o sobě.

Ačkoli Knižním klubem vydaná reedice Francisovy Smrtící zkoušky není úplně klasickým „koňáckým“ příběhem co do počtu dostihových situací, přesto si svoji dávku pohledu do zákulisí milovníků tohoto sportu nese a naprosto tak zapadá do dlouhé řady Francisových publikačních úspěchů. Věřím, že stejně úspěšné bude i nové představení Smrtící zkoušky naší čtenářské obci.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeSmrtící zkouška

Francis, Dick

Euromedia Group, 2014

Napsat komentář