Colette – láska za ostnatým drátem

Colette
Různí autoři zachytili bezpočet příběhů odehrávajících se v prostředí koncentračních táborů. Žádný ale nevypovídá tak silně o svobodě ducha a spoutání těla jako Lustigova Colette.

Arnošt Lustig (1926-2011) se ve svém díle opakovaně vrací do období druhé světové války, protože i jeho osud byl poznamenán cejchem žluté hvězdy: v patnácti letech prožil odsun do terezínského ghetta. Prošel koncentračními tábory Osvětim a Buchenwald. V dubnu 1945 uprchnul z transportu smrti a skrýval se v Praze, kde se zapojil do květnového povstání.

Jeho dílo se stalo inspirací zejména pro filmaře – poetické texty líčící ty nejhorší situace, slova, která příliš nepopisují, ale mnohé naznačují, dávají scénáristům dostatek prostoru pro převod na filmové plátno. Modlitba za Kateřinu Horovitzovou, Démanty noci, Transport z ráje, Dita Saxová a nejnověji i novela Colette, která před očima diváků právě ožívá v podání režiséra Milana Cieslara.

Při té příležitosti přichází nakladatelství Mladá fronta s novým vydáním knižní předlohy Colette s podtitulem Strhující příběh o lásce silnější než smrt.

Colette Cohenová je devatenáctiletá židovská dívka z Antverp. Již devět měsíců přežívá, živoří v Osvětimi. Všichni její blízcí již prošli plynovými komorami a jejich popel se rozptýlil po okolí. Colette dostala odklad díky své neobyčejné kráse, které si nešlo nevšimnout. Pracuje v dílně pod dozorem unterschaführera Edmunda Franz-Horsta Wiessackera. Jejím úkolem je v šatech a zavazadlech mrtvých i živých vězňů najít cennosti, které pomohou zbohatnout Říši. Nad Colette bdí kápo dílny, protřelá Kazimíra Hedvika Wanda Broderová, a také i sám Wiessacker, sexuální násilník a tyran, který se chce všem pomstít za ztrátu bratra, který byl sestřelen v bitvě o Británii. Colette ovšem kromě strachu a násilí prožívá i čistý milostný vztah s vězněm Vily Feldem, zvaným V. F., z Prahy. Kradou si společné chvíle v noci, kdy Colette s pomocí falešných papírů a propustek prochází z ženské části do mužské. Láska je to, co je povznáší a dává jim naději, stejně jako dunění děl blížící se fronty.

Kniha nemá nijak složitý nebo obsáhlý děj ani nedisponuje velkým množstvím postav. Naopak. Arnošt Lustig na nevelké ploše odkrývá smysl nesmyslnosti, krutosti a nelítostnosti zrůdné nacistické mašinérie, která se ve snaze očistit svět neštítila těch nejodpornějších zločinů. Dalo by se říci, že autor je básnickým prozaikem používajícím hojnost obrazů i metaforických sdělení, s jejichž pomocí ovšem obnažuje fanatické zlo, které je nynějšímu člověku tak nepochopitelným, až se někteří nezdráhají mluvit o tom, že se nic takového nikdy neodehrálo…

Právě proto stále má smysl vydávat knihy a natáčet filmy zachycující tuto dobu. Jde o memento, které musí varovat, aby se něco takového pod rouškou jakékoliv ideologie neopakovalo.

Pokud jste viděli film, pak se při četbě knižní předlohy připravte na to, že novela nepřekypuje dějem a postrádá některé zápletky. Zvolíte-li nové knižní vydání Colette, budete mít možnost nahlédnout i do filmu prostřednictvím fotografií, které s komentáři tvoří šestnáct barevných stran. Možná i vás překvapí, co vše si Milan Cieslar oproti Lustigově předloze přimyslel.

Máte-li chuť připomenout si mistra pera Arnošta Lustiga, jehož medailon najdete na našich stránkách, prostřednictvím jeho novely Colette, pak určitě neváhejte a knihu s atraktivní obálkou si pořiďte!

Ukázka z knihy

Připomínala ptáka, který odpočívá, než vzlétne. Na okamžik se v ní ztratilo (čas prchal), kolik bude muset – skončí-li její noční dobrodružství dobře – rozstříhat kabátů, kožichů a šatů a prádla a bot, papučí, přezůvek. Brala do rukou bezpočet promaštěných čepic, klobouků a šátků. Zvykla si na pachy prádla, doplňků. Ostřejší břitvu dostaly, když odevzdaly starou. Muži pokládali žiletku za poklad. (Neoholení šli při pondělní selekci do komína.) V kožených bundách, v límcích i v sametových šatech a dvojitých manžetách a ve švech nacházela Colette peníze. Unterschaführer nařídil odstřihávat knoflíky. Objevil, že pod mosazí knoflíků na šatech bylo zlato. Některé knoflíky byly duté. Na jiných byly vyryty vzkazy, které už neměly adresáta. Musely prohlížet a oškrabovat všechny.


Jeden z pěti výtisků knihy Colette nyní můžete vyhrát v naší soutěži!

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeColette
Strhující příběh o lásce silnější než smrt

Lustig, Arnošt

Mladá fronta, 2013

Napsat komentář