Další příběh o Péťovi

Péťa je zamilovaný
Pro příznivce malého přemýšlivého Péti mám dobrou zprávu. Na pultech je již třetí kniha o tomto chlapci. Tentokrát není na návštěvě u kamaráda ani nelyžuje na horách. Leží doma v posteli a nemyslí na nic jiného než na líbání – je totiž zamilovaný.

Eva Brenckertová je autorkou další knihy o Péťovi, tentokrát s názvem Péťa je zamilovaný. Předchozí díly této spisovatelky nesou názvy Péťa a kostlivec a Péťa sviští ze svahu. (Recenze na ně si můžete přečíst po kliknutí na odkazy.) Knihy lze číst samostatně, každá se odehrává v jiném prostředí a tvoří samostatný příběh.

Jelikož jsem přečetla všechny tři díly, mohu napsat, že tato třetí část je z celé série nejslabší. Na mysli mám zejména obsahovou stránku. Děj je chudý a podle mě příliš jednoduchý.

Sedmiletý Péťa jde po vyčištění zubů i s maminkou do postele. Maminka vytahuje knížku a chce, aby chvíli před spaním četl, ale Péťa je plný dojmů, které potřebuje někomu sdělit, a tak nechce číst, chce si povídat. Svěří se mamince, že mu dala Emilka pusu a že je do ní zamilovaný. Maminka vyzvídá, jaké to bylo. Péťa podrobně popisuje, že si dali přesně tři pusy, což je podle něj tak akorát. Maminka neustále nabádá syna ke spánku, ten ale žadoní o další chvilku, aby mohl o své zamilovanosti vyprávět. Zbývající část útlé publikace vám prozradí, kde k „líbačce“ došlo, co je to pusa „na dlouhou trať“ a jaké Péťa chystá pro Emilku překvapení.

Kniha je vhodná pro začínající čtenáře. Písmo je velké a v textu najdete mnoho jednoduchých vět: Je večer. Čistí si zuby. Péťa neodpovídá. Máma mlčí. Máma vytáhne knížku. Péťa se zahihňá. Péťa si zívne. Máma se zasměje. Přemýšlí. Publikace je doporučena dětem od pěti let.

Úsměvné mi připadaly ilustrace Matildy Salménové. Maminka, která sedí se synem v jeho posteli a snaží se zakrýt peřinou své studené nohy, se malířce povedla. Peřina je jí krátká a kniha, kterou synovi donesla ke čtení, leží zavřená na přikrývce. Nechybí ilustrace zamilovaného Péti i jeho Emilky. Obrázky jsou barevné a většinou celostránkové. Upoutají pozornost dětí.

Jelikož děj není příliš složitý, doporučila bych ji k předčítání předškolním dětem. Prvňáci si text mohou přečíst sami, je srozumitelný. Třiceti dvou stránkovou knihu plnou obrázků přelouskal můj syn, který je v první třídě, za jeden den.

Publikaci vydalo nakladatelství Albatros ve společnosti Albatros Media v Praze v roce 2013.

Ukázka z knihy

„Chtěla to Emilka,“ vypráví Péťa.

Máma poslouchá.

„Nejdřív jsem si netroufal. Ale pak jsme se políbili,“ říká Péťa.

Péťa se zatváří šťastně.

( str. 16)

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePéťa je zamilovaný

Brenckertová, Eva

Albatros, 2013

Napsat komentář