Živého, či mrtvého…

Dablova_cesta-nahled
Už jedenáct let se pohřešuje Jeanin vnuk. Když v nemocnici narazí na soukromou vyšetřovatelku Kate Marshallovou, vycítí šanci a pověří ji hledáním Charlieho. Najde ho živého, či mrtvého?

Poslední novinkou oblíbeného britsko-slovenského spisovatele Roberta Bryndzy je román Ďáblova cesta, který patří do série s Kate Marshallovou. V českém překladu Kateřiny Elisové ho vydalo nakladatelství Cosmopolis v příhodném čase – před tradičním knižním veletrhem Svět knihy v Praze.

Kate ušla od prvního románu Kanibal z Nine Elms, přes pokračování Mlha nad Shadow Sands a Propast smrti již velký kus cesty. Přestala pít, napravila vztah se synem a slibně rozjela soukromou detektivní kancelář. Pomáhá jí každodenní ranní plavání v moři, což se jí málem stane osudným. Strhne ji totiž zrádný protiproud. Naštěstí ji vytáhnou dva surfaři. Netradičně pak v nemocnici dostane novou zakázku: najít chlapce, který se ztratil z tábořiště u Ďáblovy cesty před jedenácti lety. Může s takovým odstupem vůbec na něco nového přijít? Utopil se tříletý chlapec v řece či v bažinách, nebo jej snad někdo unesl?

Mám ráda otevírání odložených případů, u nichž se pro nové nezaujaté vyšetřovatele otevřou nové směry pátrání a odhalí propojení, která se tenkrát ani nenabízela. Ďáblova cesta přináší svižné vyšetřování, které mimo jiné prověří stabilitu týmu Kate–Tristan. Robert Bryndza tentokrát soukromí svých hrdinů příliš nerozvíjí, mnohem více se soustředí na šetření samotné.

Čtenář tak sleduje krok za krokem počínání hlavních hrdinů, ale bohužel velmi brzy vytuší, co se skutečně stalo. Tentokrát se autorovi povedlo víc zatajit před Kate a Tristanem než před tím, kdo knihu čte. Ale to nemusí být nutně na škodu. Zápletka je přesto zajímavá a konečně jde o příběh, v němž neběží jeho hrdinům o život. A asi je to dobře, čtenář si dnes chce odpočinout od neustálého ohrožení alespoň ve své oblíbené knižní sérii.

Autor také poukazuje na to, jak hluboce je v nás zakotvena nedůvěra v možnost změny chování lidí. Jednou alkoholik, navždy alkoholik, a tak pro jistotu odstraníme každý alkohol z jeho dosahu. Pokud zmíní, že byly doby, kdy užíval drogy, hledíme na něj už vždycky s podezřením. Obzvlášť, pokud má takový člověk podat svědectví…

Případ ztraceného dítěte otvírá také otázky okolo odebírání dětí z rodin do ústavní péče a nastiňuje nevděčnou roli sociálních pracovníků. Kdy je dobré rodině pomoci, a kdy už žádná intervence zvenčí nepomůže? Můžete po dočtení vyfabulovaného příběhu přemýšlet a hledat odpovědi, které kniha samotná nedává.

Každopádně nový román Roberta Bryndzy opět stojí za přečtení, a pokud dáváte přednost audio podobě, pak vězte, že Ďáblovu cestu si můžete vyslechnout v podání Martina Stránského. Zabere vám deset a půl hodiny.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeĎáblova cesta

Bryndza, Robert

Cosmopolis, 2023

Napsat komentář