Pro nejmenší čtenáře

divka cte si
Nejmenší děti si mohou osvojit čtení zajímavými způsoby – vyzkoušet obrázkovou četbu, nebo genetickou metodu. Motivující jsou také dobrodružné a krátké magické příběhy o princeznách, vílách či kabelce a kabátu plné ilustrací.

Stačí nahradit několik slov obrázkem a vida, přelouskat krátký příběh dokáže začínající čtenář i bez pomoci. Nebo se do čtení může zapojit i nečtenář. Právě obrázkové čtení je ideální způsob, jak vést děti k lásce ke knihám. Nechybí ani říkadla zvoucí k pohybu.

Prožijte s dětmi dny plné zábavy a naučte je při tom číst. Když jsou některá slova nahrazena obrázky, děti zjistí, že s knížkou je skvělá zábava a že vlastně dokážou číst samy.
Díky roztomilým ilustracím si obrázkové čtení zamilují a na každý den v týdnu se budou těšit. Příběhy s obrázky jsou doplněné říkadly s pohybem, a pokud si je děti budou chtít zazpívat, stačí použít melodii některé ze známých písniček.

Ukázka z knihy

Vesely tyden

Veselý týden: Obrázkové čtení

Autorka: Ladislava Horová
Ilustrovala: Kateřina Konvalinová

Počet stran: 56
Vazba: vázaná
Formát: 165×235 mm
ISBN: 978-80-271-3384-0
Doporučená cena: 179 Kč

 

Knihu Veselý týden: Obrázkové čtení vydalo nakladatelství Grada. Prolistujte si celou ukázku.

O autorce

Ladislava Horová v letech 1982–1988 studovala hru na klavír, vystudovala Střední pedagogickou školu. Vede kroužek flétniček. Od roku 1995 do současnosti pracuje jako učitelka v mateřské škole a píše knížky pro děti. Má ráda hudbu, literaturu, filmy, sport, faunu i flóru. Ráda skládá hudbu a texty k písním. Mezi její knihy patří např. Nejlepší kůň je táta, Pohádkové přátelství či Pohádky z pokojíčku.

Zdroj informací: nakladatelství Grada

————————————————

U krátkých příběhů, které pojednávají o hračkách, ještě zůstaneme. Tentokrát slova nejsou nahrazena obrázky, ale celá kniha je psána velkými tiskacími písmeny a podporuje genetickou metodu výuky čtení.

Každý pokojíček je plný hraček. To ví lecjaké malé dítě. Ale některé hračky taky občas zlobí, někdy se ztratí, nebo taky dělají, co se nemá. Ale s každou se dá zažít spousta zábavy.
Kniha plná krátkých příběhů vypráví a o tom, co se stane, když… Když se plyšový lev v noci ztratí v bytě. Když mají auto a kolo závody od stolu až k oknu. Když si loutky spolu nechtějí hrát. Když se jde na nákup přes předsíň až do obchodu. Když pirát staví loď. Když si robot neumí hrát. Nebo když hračky pořádají narozeninovou oslavu. Kniha vychází ze zásad genetické metody výuky čtení, a právě proto jsou všechny příběhy v knize psány velkým tiskacím písmem a jsou řazeny od jednodušších převážně jednoslabičných příběhů až po ty složitější dvoj- a trojslabičné. Jednotlivé příběhy jsou svojí délkou přizpůsobené začínajícím čtenářům, děti si je tedy mohou číst samostatně, doma, ve škole i v družině.

Ukázka z knihy

Pokojicek plny hracek

Pokojíček plný hraček

Genetická metoda
Autorka: Hana Zobáčová
Ilustrovala: Michaela Bergmannová

Počet stran: 72
Vazba: vázaná
Formát: 0plný0 mm
ISBN: 978-80-262-1800-5
Doporučená cena: 219 Kč

Knihu Pokojíček plný hraček vydalo nakladatelství Portál, kde najdete i další ukázky.

O autorce

Hana Zobačová je speciální pedagožka, redaktorka a autorka knih pro děti. V Portále jí vyšly knihy prvního čtení (pro genetickou metodu výuky čtení), např. Žil byl kdysi kdesiAuta, vlaky, bagry taky a pracovní listy Vím, jak se cítíš. Je i autorkou knihy Jak na to? – Hygiena.

Zdroj informací: nakladatelství Portál

————————————————

Dvě nejlepší kamarádky díky zázračnému koťátku zavítají na maškarní bál. Ten se koná na počest princezny Viktorie, která se ale raději toulá po lese. Podaří se jim ji přesvědčit, aby na bál dorazila?

Zázračné koťátko Mazlinka vezme nejlepší kamarádky Elu a Olivii za úžasným dobrodružstvím do královského paláce, kde se právě koná maškarní bál. Jenže princeznu Viktorii oblékání do krásných šatů vůbec nebaví, mnohem radši se toulá venku a leze po stromech.
Dokážou holčičky s Mazlinčinou pomocí princeznu přesvědčit, aby na bál šla a udělala tak radost svým královským rodičům?

Ukázka z knihy

„Můžeme si hrát třeba na princezny,“ navrhla Olivie. Vyskočila a trochu se na posteli zakymácela. Přehodila si přes ramena přikrývku jako královský plášť a zvolala: „Tadá!“ Předstírala, že mává na své věrné poddané.
„Nazdárek, Vaše Výsosti,“ rozpustile ji pozdravila Ela a uklonila se. (str. 16)

Zázračné koťátko – Večírek pro princezny

Autorka: Hayley Dazeová
Přeložila: Radka Svobodová

Počet stran: 112
Vazba: vázaná
Formát: 133×203 mm
ISBN: 978-80-271-3319-2
Doporučená cena: 199 Kč

 

Knihu Zázračné koťátko – Večírek pro princezny vydalo nakladatelství Grada. A podívejte se na první dobrodružství koťátka.

————————————————

Sestry Marjánka a Alenka mají nádherný vztah, rády se smějí a zbožňují přírodu. Díky jejich radosti a lásce se objeví ve Zvonkovém lese víla a dívky získají novou kamarádku.

Pohádkový příběh o sesterském poutu, lásce k přírodě a odvaze překonat vlastní strach.
Sestřičky Marjánka s Alenkou se rády smějí, vyvádí lumpárny a poznávají přírodu. Netuší, že z jejich čisté radosti a lásky k přírodě se v nedalekém lese narodila víla. Jednoho obyčejného letního dne se jejich cesty zkříží a holčičky získají báječnou novou kamarádku. Pojďte společně s nimi zjistit, proč se ve Zvonkovém lese víla vlastně objevila, a prožít neobvyklé dobrodružství! Ponořte se do hřejivého příběhu o sesterském poutu, lásce k přírodě a odvaze překonat vlastní strach.

Ukázka z knihy

Tajemstvi zvonkoveho lesa

Ohlasy na knihu

Přečetla jsem si ten milý a laskavý příběh s chutí. Kdo by nechtěl zažít neobyčejné dobrodružství, mít malou kouzelnou kamarádku, poznat sílu přátelství (lidí i zvířátek) a zjistit, kolik úžasných věcí jde zvládnout, když kolem sebe máte báječnou rodinu a skvělou partu kamarádů? Moc přeji všem dětem, co budou knížku číst, aby pochopily, že i ony mohou zvládnout nelehké úkoly a zažít dobrodružství. Stačí se dobře dívat kolem sebe a mít oči – i srdce – dokořán.

–Iva Kyselová, ředitelka dobrovolnického centra ADRA České Budějovice

Tajemství Zvonkového lesa je pohádkou o světě, v němž panuje harmonie mezi člověkem a přírodou. Lenka Jeníková ve své prvotině vypráví přirozeně a poutavě příběh dvou holčiček objevujících skryté tajemství života v sousedství svého domova. Její styl se obejde bez okázalých kudrlinek, bez inovativních experimentů, je plně podřízen citu pro vnímání dětského čtenáře. Autorka vypráví o tom, co jsme kdysi znali. Vypráví s láskou o lásce, která je schopna zachraňovat zraněné víly i rozkvetlé zvonky…

–Mgr. Jiří Krejčí, Ph.D., pedagog a literární kritik

Zdroj informací: nakladatelství Pointa

Tajemství Zvonkového lesa

Autorka a ilustrátorka: Lenka Jeníková

Počet stran: 56
Vazba: pevná
Formát: 254×182 mm
ISBN: 978-80-7650-389-2
Doporučená cena: 299 Kč

Knihu Tajemství Zvonkového lesa vydalo nakladatelství Pointa. Nezapomeňte si přečíst ukázku.

O autorce

Jako malá Lenka Janíková moc ráda psala pohádky a kreslila. V průběhu let na to však zapomněla. Jako teenageru ji silně ovlivnil skauting, díky kterému objevila kouzlo přírody. Mezi skauty dokonce poznala i svého manžela. Po gymnáziu vystudovala pedagogiku volného času a pracovala jako asistentka, projektová manažerka a manažerka kvality ve firmě svých rodičů. Sbírala cenné zkušenosti, ale nepřinášelo jí to příliš velké naplnění. Když se vdala a porodila první dcerku, zjistila, že musí najít něco, co ji bude bavit. Vzpomněla si na vlastní dětství a uvědomila si, že chce zase psát a malovat.

Zdroj informací: nakladatelství Pointa

————————————————

Je vyhlášen nouzový stav, venku ani noha a jeden by si myslel, že není ideální doba na lásku. Ale to by byla chyba! Mezi kabelkou a kabátem přeskočila jiskra a zamilovaná cesta může začít…

„Kabát a kabelka, hm, a co s nimi?“ řeknete si. To byste ale nevěřili, jaká úžasná dobrodružství může taková dámská růžová kabelka nebo pánský zimní kabát prožít. Zvlášť když jsou ulice liduprázdné, hospody zavřené… no ano, je vyhlášen nouzový stav! Jenže na lásku je čas vždycky. A tak když se kabelka poprvé potká s kabátem, přeskočí jiskra… Než se ti dva ale dají opravdu dohromady, zažijí jízdu jako na tobogánu.

Ukázka z knihy

Kabta a kabelka

Kabát a kabelka

Autorka: Marka Míková
Ilustrovala: Galina Miklínová

Počet stran: 80
Vazba: vázaná
Formát: 165×205 mm
ISBN: 978-80-257-3523-7
Doporučená cena: 298 Kč

Knihu Kabát a kabelka vydalo nakladatelství Argo. Podívejte se na další krásné ilustrace.

O autorce

Marka Míková je spisovatelka, divadelnice, hudebnice a spoluautorka projektu Loutky v nemocnici. Vystudovala DAMU, loutkářství, obor režie a dramaturgie. Je autorkou skoro dvou desítek knih (Mrakodrapy, Pán a vrabec, A smutek utek), na svém kontě má čtyři nominace na Magnesii Literu. Její příběh Škvíry získal Zlatou stuhu za ilustrace Terezy Ščerbové.

Zdroj informací: nakladatelství Argo


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeVeselý týden: Obrázkové čtení

Horová, Ladislava

Grada, 2021

zobrazit info o knizePokojíček plný hraček
Genetická metoda

Zobáčová, Hana

Portál, 2021

zobrazit info o knizeZázračné koťátko – Večírek pro princezny

Dazeová, Hayley

Grada, 2021

zobrazit info o knizeTajemství Zvonkového lesa

Jeníková, Lenka

Pointa, 2021

zobrazit info o knizeKabát a kabelka

Míková, Marka

Argo, 2021

Napsat komentář