Pryč se smutky všeho druhu!

marka-mikova_a-smutek-utek
Knížka A smutek utek obsahuje osm příběhů o tom, že všechny smutky jsou trápením, ale vždy se s nimi dá něco dělat. Je doprovázená kouzelnými obrázky Báry Valecké a určena dětem asi od 8 let.

Smutky jsou různé. Klučičí a holčičí, malé a velké, vysvětlitelné a nevysvětlitelné, důvodné a bezdůvodné, příjemné a nepříjemné… ale všechny smutky jsou vlezlé. Vlezou do člověka a pak se v něm usadí. Smutků je hodně, není lehké s nimi žít. A dá se proti nim něco dělat? Smutek známe všichni a víme, že není lehké jej léčit. Jedna z možností je ho pojmenovat, ukázat na něj. Autorce se to v osmi příbězích různých druhů smutků velmi daří. Mistrně pracuje s nedořečeností, spojuje reálné situace s barevnou fantazií, na niž pak jemně navazují ilustrace Báry Valecké.

 

A smutek utek

Autorka: Marka Míková
Ilustrovala: Bára Valecká

Vazba: pevná bez přebalu
ISBN: 978-80-88126-11-9
Doporučená cena: 250 Kč

 

Knihu A smutek utek vydalo nakladatelství Cesta domů.

 

Ukázka z knihy

Smutek šedivý

Lukáš se ráno probudil a věděl, že je to tady zase. Venku napůl pršelo a napůl sněžilo a byla zima. Máma volala z kuchyně:
„Tak pospěš si, nebo přijdeš pozdě,“ a Lukáš si pomalu svlíkal pyžamo.
Odněkud z kouta to vylezlo a skočilo mu to za krk. Chvíli se s tím pral.
„Vyčistil sis zuby?“ ptala se máma a Lukáš zvedl ramena, aby to ze sebe setřásl, přitom si navlíkal ponožky.
„Ne,“ volal na mámu.
„Tak si je vyčisti,“ naléhala.
Lukáš vešel do koupelny a podíval se do zrcadla. Najednou se mu zdálo, že ten smutek vidí. Koukal mu z očí. Copak má něco cenu? křičel na něj. Nemá, odpovídal sám sobě.
„Tak Lukáši, už musíme běžet, jinak to nestihneme,“ zlobila se máma. „Tady máš hrnek s čajem a bábovku.“
„Já nemám hlad,“ odpovídal Lukáš.
„Něco sníst musíš,“ mračila se máma.
„Nechci,“ zašeptal skoro neslyšně, nazul si boty a vyšel ven. Za krk mu padal sníh. A ten šedivý smutek ho omotával stále těsněji. Máma utíkala s deštníkem a Lukáš klopýtal za ní. Autobus stihli jen tak tak. Byl úplně plný. Lukáš si sundal aktovku a měl co dělat, aby se ubránil ostrým loktům spolucestujících. Jeli několik stanic. Máma psala esemesky a Lukáš koukal ze zamlženého okna ven. Nebylo skoro vidět.

marka-mikova_a-smutek-utek_ukazka1

marka-mikova_a-smutek-utek_ukazka2

Marka Míková je též autorkou knížek Jonáš spěchá domů a Mrakodrapy.


Cesta domů je malé nakladatelství, které publikuje tiskoviny s tématem konce lidského života. Vydávané tituly slouží nemocným (dospělým i dětem), pečujícím, odborníkům ale i dalším. Snaží se vydávat publikace přívětivé a graficky pohledné. Za více jak 10 let své existence vydalo na 50 publikací a další desítky příležitostných tisků.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeA smutek utek

Míková, Marka

Cesta domů, 2016

Napsat komentář