Temné dobrodružství pro nebojácné čtenáře

Ja Finis
Když dosáhne chlapec žijící na Zemi věku osmi let, prostě zmizí. Lidé se s tím už naučili žít a nehledají, kdo za tím stojí. Dvanáctiletý Petr však nezmizel, ale stal se svědkem únosu svého bratra. A tak se v jeho hlavě zrodí plán na bratrovu záchranu a boj s nepřítelem. Jak vše dopadne?

Ze Země se ztrácí kluci. Přesně v den svých osmých narozenin beze stopy zmizí a nikdo tomu nedokáže zabránit. Lidé ztratili veškerou naději, dokonce si už ani nekladou otázky kdo, kam a hlavně proč chlapce unáší. Dvanáctiletý Petr však nezmizel. Možná za to mohou jeho extrémně citlivé oči chráněné silnými černými brýlemi, které mu umožňují vidět i ve tmě. Díky nim spatří podivné přízraky kradoucí jeho brášku. Petr vymyslí šílený plán a jsou to právě jeho oči, které mu umožní nalézt cestu do temného světa nestvůr a monster. To, o čem si někteří dosud jen ve strachu šeptali, začíná mít jasné obrysy – nejsme tu sami. Kdo je všemocný Nepřítel, odkud pochází, co chystá a proč to všechno dělá? Rozhodující bitva se blíží, zánik světa tak, jak ho známe, je blíž, než si dovedeme představit.

Ukázka z knihy

„Probudilo mě píchnutí, tady,“ dotýká se spánku v místě jizvy. „První, co jsem uviděl, byli ti strašní komáři všude kolem. Asi jsi je taky zahlédl. Začal jsem s nimi bojovat a nakonec jsem spadl z plošin dolů. Nechtěl jsem uvěřit tomu, co vidím! Pořád jsem si myslel, že je to zlý sen. Že jsem doma a spím ve své posteli. Štípal jsem se do stehna, až jsem bolestí křičel, ale pořád jsem se neprobouzel. A pak se objevil Tygr. Většinu z nás našel a zachránil Tygr. Hlídkuje pod plošinami, a když z nich někdo spadne, přivede ho sem. Ale já se ho tenkrát bál! Měl kopí a v první chvíli mi připadal jako nějaká příšera. Vrhl se na mě s tím svým nožem! Sedl si na mě a vyřízl mi pavouka. Řval jsem jako pominutý a stále jsem si myslel, že se mi to zdá, pral jsem se s ním. Odmítal jsem s ním jít dobrovolně, tak mě uvázal na provaz a táhnul za sebou, a když jsem nechtěl jít, jednoduše mě nesl a já jsem ho celou dobu kopal a rukama mlátil do zad.“

Ohlasy na knihu

Verdikt? Pro kluky? Pro všechny! Pro holčičky? Pro ty, které mají rády napínavé, dobrodružné knihy a jednorožci a růžoví poníci je moc nezajímají.

- Alžběta Pávková

Kniha nabízí přesně to, co na našem trhu už velmi dlouho chybí. Zajímavou, dobrodružnou knihu pro kluky školního věku s hrdinou, se kterým se dokáže čtenář ztotožnit.

- Šárka Hieková

Přestože jsem už nějaký ten pátek mimo cílovou skupinu, a přestože je to o dost jiné než žánry, ve kterých se nejčastěji pohybuji, tak mne to až překvapivě chytilo a bavilo. Naskočil jsem na vlak a jel s Petrem zachraňovat brášku do neznáma.

- Jaromír Keb Vykoukal

Já, Finis

Autor: Václav Dvořák
Ilustroval: Jakub Cenkl

Počet stran: 292
Vazba: vázaná
Formát: 150×220 mm
ISBN: 978-80-270-7635-2
Doporučená cena: 379 Kč

 

Knihu Já, Finis vydal autor Václav Dvořák. Podívejte se na další ukázku.

O autorovi

vaclav-dvorakVáclav Dvořák se narodil v roce 1976. První příběh napsal už v sedmi letech – komiks o Maxipsu Fíkovi. Také další příběh byl kreslený – námořní dobrodružství o pirátech. Vycházel v třídním časopise, ale stejně jako ten předchozí nebyl nikdy dokončen. To byla až série povídek, kterou napsal Václav Dvořák při studiích. Písečníci a bludný asteroid jsou jeho prvním románem, a zatímco pracuje na jejich cestě za čtenáři, píše další příběh. Žije v Liberci, kde také přednáší a bádá na Technické univerzitě.

Zdroj informací a fotografie: oficiální web autora

O ilustrátorovi

Jakub Cenkl se narodil v roce 1982 ve vesnici Čeladná a rázná krajina kopcovitých Beskyd mi přirostla k srdci.  Během studia elektrotechniky a informatiky na VŠB v Ostravě si připadal skutečně ztracený, změnil tedy směr a rozhodl se pro obor Učitelství výtvarné výchovy pro SŠ a ZUŠ na UP v Olomouci. Sedm let sbíral zkušenosti v oblasti grafického designu a ilustrátorství v různých studiích (např. Design Herynek, studio Craneballs). Zároveň sílila jeho touha po volné noze, která by ho coby ilustrátora spolehlivě nesla vstříc budoucnosti a to se podařilo. Když nesedí zrovna u počítače, najdete ho nejspíš v kopcích, kde relaxuje při běhání. Více informací na webu ilustrátora.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeJá, Finis

Dvořák, Václav

Václav Dvořák, 2020

Napsat komentář