Osamělé putování židovského chlapce

Nabarvene-ptace-perex
Ve světě, kde rasové předsudky mají stále své místo, jen málokterá kniha šokovala tak jako Nabarvené ptáče. Nedávno zfilmovaný příběh o útrapách osamělého židovského chlapce popisuje vztah mezi zlem a dobrem, krutostí a láskou a dává silný podnět k zamyšlení.

Nabarvené ptáče je hluboce dramatický příběh zaobírající se bezprostředním vztahem mezi hrůzou a krutostí na jedné straně a nevinností a láskou na straně druhé. Přestože samotné dílo od svého vydání v roce 1965 způsobovalo a stále způsobuje silné kontroverze, dostalo se mu světového ohlasu i mnoha prestižních literárních cen. Režisér Václav Marhoul věnoval od roku 2008 veškeré své úsilí k přípravě filmu. Klíčový impuls, motivaci do další práce a potvrzení kvality scénáře přineslo v květnu 2013 udělení Zvláštního uznání poroty v rámci vyhlášení vítězů scenáristické ceny ScripTeast / Ceny Krzysztofa Kieślowského na festivalu v Cannes. Nadčasové poselství o osamělém putování a útrapách malého židovského chlapce za druhé světové války nabývá dnes na ještě větší aktuálnosti. Nedávné události v Evropě – migrační krize, šíření xenofobních předsudků a nenávisti bez znalosti faktů – ještě umocnily naléhavost jeho sdělení.

Nabarvené ptáče

Autor: Jerzy Kosinski
Přeložila: Ivana Jílovcová-Fiedlová

Počet stran: 262
Vazba: brožovaná
Formát: 145×205 mm
ISBN: 978-80-257-2900-7
Doporučená cena: 238 Kč

Knihu Nabarvené ptáče vydalo nakladatelství Argo.

 

Ukázka z knihy

Veverka mě denně navštěvovala. Usedala mi na rameno, lízala mi uši, krk, tváře a jemně mě tahala za vlasy. Když si se mnou pohrála, vždycky zase zmizela přes pole do lesa. Jednou jsem zaslechl hlasy. Rozběhl jsem se k nedalekému kopci. Schoval jsem se v křoví a s hrůzou jsem sledoval, jak venkovští kluci honí moji veverku po poli. Zběsile prchala a snažila se dostat do bezpečí lesa.
Kluci před ni házeli kameny, aby jí únik znemožnili. Malé zvířátko sláblo, jeho skoky byly čím dál tím kratší a pomalejší, až ho nakonec kluci chytli. Veverka však dál statečně zápasila a kousala. Kluci se pak nad ni sklonili a vylili na ni z plechovky jakousi tekutinu. Cítil jsem, že se stane něco strašného, a tak jsem se zoufale snažil vymyslet něco, čím bych svou malou kamarádku zachránil. Ale bylo už příliš pozdě.
Jeden z kluků vytáhl z plechovky zavěšené přes rameno kus doutnajícího dřeva a dotkl se jím zvířete. Pak hodil veverku na zem, kde okamžitě vzplála. S vypísknutím, které mi sevřelo srdce, vyskočila vysoko do vzduchu, jako kdyby chtěla uniknout šlehajícím plamenům, které ji celou pokryly. Jen hustý ocas sebou ještě chvíli škubal. Malé kouřící tělíčko se svíjelo na zemi a brzy znehybnělo. Kluci vše se smíchem pozorovali a rýpali do tělíčka klackem. (str. 19, 20)

 

O autorovi

Jerzy Kosinski (1933–1991) byl americký autor polského původu, který ve čtyřiadvaceti letech emigroval do USA a hned svým prvním románem Nabarvené ptáče (The painted bird, č. 1995), autobiografickým opusem líčícím osud malého židovského chlapce, který sám prožil druhou světovou válku na zaostalém venkově kdesi v prostoru východního Polska či Ukrajiny, si v roce 1965 získal skvělý ohlas. Vydal celkem třináct knih. Pro české čtenáře jsou dostupná pouze čtyři díla. Kromě Nabarveného ptáčete vydalo nakladatelství Argo v edici anglo-amerických autorů ještě Kosinského Kroky (Steps, 1969, č. 1996) a Schůzku na slepo (Blind date, 1977, č. 2005). Také jednoduše psaná novela Byl jsem při tom (Beeing there, 1971, č. 1995) si rozhodně zaslouží pozornost.

Zdroj informací: nakladatelství Argo

Filmový trailer


Nakladatelství Argo vzniklo v roce 1992. Jeho hlavní zásadou je týmová práce, díky níž dokáže seznamovat čtenářskou obec se zajímavými knihami známých autorů. Snaží se také získávat a podporovat talentované autory a kvalitní překladatele. Také díky tomu Argo za dobu své existence získalo pověst vydavatele kvalitní beletristické, historické i jiné odborné literatury, a to českého i zahraničního původu.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeNabarvené ptáče

Kosinski, Jerzy

Argo, 2019

Napsat komentář