Jednoduše psaná, ale zajímavá novela

Byl jsem pri tom
Filmovou řadu nakladatelství Argo obohatila další kniha, která se dočkala svého filmového zpracování v roce 1979. Americký autor polského původu Jerry Kosinski stvořil hrdinu Chance, který se stane svědkem nehody, což ho uvrhne do velkého světa byznysu.

Chance je zahradník, který desítky a desítky let žije jen na malém prostoru domu a zahrady. O světě okolo sebe neví téměř nic, zná ho jen z televizní obrazovky. Když jeho pán zemře, musí opustit bezpečnou zónu a poprvé od svých čtrnácti let vyjde mezi lidi. Automobily jsou úplně jiné než přepychový ford ze třicátých let, který Chance desítky let oprašoval. Není divu, že přehlédne limuzínu a stane se účastníkem dopravní nehody, jak se píše v protokolech. Prostoduchý muž vstupuje náhle řetízkem náhod do velkého světa byznysu. Kosinski svým námětem ilustruje Sartrovu myšlenku, že peklo je neschopnost uniknout druhým, kteří vám znovu a znovu dokazují, že jste takoví, jak vás vidí oni. Tento dojemný a neuvěřitelně komický příběh je znám i díky filmovému zpracování z roku 1979 v hlavní roli s Peterem Sellersem, jehož herecký výkon dělá ze snímku nezapomenutelný zážitek.

Ukázka z knihy

Byla neděle. Příhoda pracoval na zahradě. Pomalu tahal zelenou hadici od jedné cestičky ke druhé a pozorně sledoval proud vody. Dbal na to, aby velice jemně zalil každou rostlinu, každou květinu, každou větvičku v zahradě. Rostliny jsou jako lidé: mají-li žít, překonávat choroby a nakonec v míru zemřít, potřebují péči.
Jinak se ale rostliny od lidí liší. Žádná rostlina není schopna přemýšlet sama o sobě ani si sama sebe uvědomovat; neexistují zrcadla, v nichž by rostliny mohly poznat svou tvář; žádná rostlina nemůže nic udělat záměrně: nemůže se rozhodnout, že vyroste, a její růst nedává žádný smysl, neboť rostlina nedokáže uvažovat ani snít. (str. 11)

Byl jsem při tom

Autor: Jerzy Kosinski
Přeložil: Jan Jirák

Počet stran: 104
Vazba: brožovaná
Formát: 145×205 mm
ISBN: 978-80-257-2526-9
Doporučená cena: 198 Kč

 

Knihu Byl jsem při tom vydalo nakladatelství Argo. A můžete se podívat i na další titul z Filmové řady.

O autorovi

Jerzy Kosinski (1933–1991) byl americký autor polského původu, který ve čtyřiadvaceti letech emigroval do USA a hned svým prvním románem Nabarvené ptáče (The painted bird, č. 1995), autobiografickým opusem líčícím osud malého židovského chlapce, který sám prožil druhou světovou válku na zaostalém venkově kdesi v prostoru východního Polska či Ukrajiny, si v roce 1965 získal skvělý ohlas. Vydal celkem třináct knih. Pro české čtenáře jsou dostupná pouze čtyři díla. Kromě Nabarveného ptáčete vydalo nakladatelství Argo v edici anglo-amerických autorů ještě Kosinského Kroky (Steps, 1969, č. 1996) a Schůzku na slepo (Blind date, 1977, č. 2005). Tato jednoduše psaná novela Byl jsem při tom (Beeing there, 1971, č. 1995) si rozhodně zaslouží znovu pozornost.

Zdroj informací: kosmas.cz


Nakladatelství Argo vzniklo v roce 1992. Jeho hlavní zásadou je týmová práce, díky níž dokáže seznamovat čtenářskou obec se zajímavými knihami známých autorů. Snaží se také získávat a podporovat talentované autory a kvalitní překladatele. Také díky tomu Argo za dobu své existence získalo pověst vydavatele kvalitní beletristické, historické i jiné odborné literatury, a to českého i zahraničního původu.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeByl jsem při tom

Kosinski, Jerzy

Argo, 2018

Napsat komentář