Psychothriller, který může nudit

prived-me-zpatky-nahled
Layla se ztratila na parkovišti ve Francii z Finnova auta. Po dvanácti letech se však začnou v životě Finna dít prapodivné věci. Je snad nenalezená dívka naživu?

Milujete-li psychologické thrillery plné napětí a nejistoty, pak už jste možná na knižní scéně zaznamenali autorku píšící pod pseudonymem B. A. Paris. Po prvotině Za zavřenými dveřmi upozorňující na to, že zdání klame, a varující před domácím násilím, u nás vyšla kniha V pasti lží, zaměřující se na manipulovatelnost ve vztahu. Nad těmito knihami jsme spolu vedly rozhovor, který jste si u nás mohli přečíst.

Letos v dubnu vyšel v nakladatelství Motto v českém překladu Karoliny Medkové třetí román této britské autorky s názvem Přiveď mě zpátky. Po předchozích knihách jsem byla zvědavá, jaké téma a závažné poselství B. A. Paris do svého příběhu vložila. Možná však moje očekávání byla přehnaná…

Základní zápletka mi přišla dobrá: na dovolené ve Francii se na parkovišti ztratila dívka Layla, s níž se vracel její přítel Finn zpět do Británie. Po dvanácti letech, během kterých se dívka nenašla, se Finn zasnoubí s její starší sestrou Ellen. V tu chvíli se začnou dít podivné věci, které ukazují, že by snad Layla mohla být naživu a že se zamýšleným sňatkem nesouhlasí. Je možné, že Layla opravdu žije? Nebo vzkazy píše někdo jiný, který však ví víc, než je zdrávo? A co chce za své mlčení? Bude Finn i přes všechny okolnosti trvat na svatbě s Ellen?

Bohužel jsem však očekávala jiný vývoj příběhu a po konci první části jsem měla chuť knihu odložit nedočtenou. Řešení, že Layla opravdu žije a chce svého Finna zpět, mi přišlo jednoduché a nudné. Kniha pro mne ztratila napětí a spád. Nicméně jsem si v hloubi duše říkala, že to tak prosté být nemůže. A nebylo… Vyvrcholení příběhu obsahovalo patřičné napětí i překvapení a nepostrádalo ani akčnost. Bohužel nevím, komu se podaří prokousat nudnými pasážemi až do velkého finále, kniha tak může být zklamáním pro mnoho čtenářů. Za sebe bych uvítala po první části nějaký motivační dopis ve stylu: vydrž, ono to přijde.

Možná jednodušší, než se stránkami prodírat sám, je nechat si román přečíst jako audioknihu, kterou nakladatelství Motto rovněž připravilo. V podání Martina Pechláta a Terezy Dočkalové při nějaké práci (či řízení vozu) rychle uběhnou i pomalejší pasáže knihy a závěr vyzní mnohem silněji než jen při osobním čtení. Střídání vypravěčů působí možná i lépe než jen střídání textu v kurzívě a normálního textu.

V první části knihy jsou kurzívou líčeny Finnovy vzpomínky na život s Laylou (Předtím), ve druhé vyprávění Layly a ve třetí části kurzíva mizí úplně.

Co nám však autorka chtěla svým dílem říct tentokrát? Možná, že každý máme nějaké své stinné stránky a je dobře o nich mluvit i se svým partnerem, aby jej pak nic nemohlo zaskočit. Temná zákoutí povahy či stíny minulosti se totiž mohou nepříjemně projevit ve chvíli, kdy o ně vůbec nebudeme stát, a ohrozit naše štěstí. Vyplývá z toho, že při upřímném jednání a otevřené komunikaci partnerů by nemuselo dojít k žádné tragédii. Tajemství, která si neseme do vztahů, nás svazují, omezují a ničí…

Pokud již autorku B. A. Paris znáte, dejte jí i tentokrát šanci. Jestliže jste ji potkali díky románu Přiveď mě zpátky poprvé, neodhoďte knihu nedočtenou a zkorigujte si svůj postoj k psychologickým románům této dámy některým z jejích předchozích děl. Věřím, že příště nás všechny zase příjemně překvapí.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePřiveď mě zpátky

Paris, B. A.

Motto, 2019

Napsat komentář